forum.dr-kwasniewski.pl
Witamy, Go. Zaloguj si, lub zarejestruj prosz.
2024-11-26, 11:16:37

Zaloguj si podajc nazw uytkownika, haso i dugo sesji
Szukaj:     Szukanie zaawansowane
6. Pić należy tyle, na ile mamy ochotę i wtedy, kiedy mamy ochotę.
669762 wiadomoci w 4061 wtkach; wysane przez 34 uytkownikw
Najnowszy uytkownik: root
* Strona gwna Pomoc Szukaj Kalendarz Zaloguj si Rejestracja
+  forum.dr-kwasniewski.pl
|-+  Działy Forum
| |-+  Kuchnia Optymalna.
| | |-+  WITAMINA A.
« poprzedni nastpny »
Strony: [1] Do dou Drukuj
Autor Wtek: WITAMINA A.  (Przeczytany 3452 razy)
MORGANO
Go


Email
WITAMINA A.
« : 2006-12-20, 04:47:27 »

WITAMINA  A.
Inne nazwy: retinol, beta-karoten, prowitamina A, akseroftol.
Witamina A  rozpuszczalna w tłuszczach  została odkryta i rozszyfrowano jej strukturę chemiczną w roku 1931, a od 1947 witaminę A wytwarza się syntetycznie. Witamina A i jej różne chemiczne formy (aldehydowe, estrowe, kwasowe) występują tylko w produktach zwierzęcych, natomiast prowitamina A, którą tworzy cała grupa związków (około 600) określanych mianem karotenoidów, występuje tylko w świecie roślinnym. Wśród karotenoidów za najważniejszy uważa się beta-karoten, gdyż z niego organizm najłatwiej tworzy retinol.
Witamina A bierze udział w przemianie ogólnoustrojowej, a zwłaszcza w metabolizmie białek, głównie aminokwasów siarkowych, warunkując prawidłowe rogowacenie nabłonka. Jest niezbędna do utrzymania w dobrym stanie rogówki oka, wszystkich błon śluzowych przewodu pokarmowego, przewodu moczowego, układu rozrodczego, skóry i płuc Witamina A jest niezbędna dla normalnego widzenia, gdyż odgrywa rolę w procesie tworzenia rodopsyny, decydującej o możliwości widzenia o zmierzchu przy słabym oświetleniu Witamina A wywiera wpływ na czynniki odpornościowe ustroju, dlatego też często o jest jako „witamina antyinfekcyjna”. Bierze udział w budowie i wspomaganiu naturalnych barier chroniących organizm przed zakażeniem, wspomaga naturalny system samoobrony organizmu przed zakażeniem i chorobami.
Witamina A w okresie wzrostu organizmu bierze udział w tworzeniu szkliwa nazębnego i właściwego rozstawienia uzębienia oraz w metabolizmie hormonów steroidowych. Aktywizuje układy enzymatyczne wątroby Uważa się, że przyjmowanie odpowiednich ilości witaminy A może złagodzić skutki działania na wątrobę toksycznych substancji chemicznych.

Niedobór
W niedoborze witaminy A występują: kruche, wolno rosnące paznokcie z podłużnym bruzdowaniem, suche, łamliwe włosy, szorstka, sucha skóra, suche spojówki oraz zmiany chorobowe na rogówce, osłabione, wrażliwe dziąsła, wysypka skórna, brak apetytu, zmniejszona odporność na zakazowa, kurza ślepota, czyli niewidzenie o zmierzchu, zaburzenia widzenia, zahamowanie wzrostu, uczucie zmęczenia

Nadmiar
Podawanie dużych dawek witaminy A przez dłuższy okres może spowodować hiperwitaminozę witaminy A z takimi objawami jak uczucie zmęczenia i dyskomfortu, podenerwowanie, drażliwość, nudności i wymioty zmniejszony apetyt, bóle głowy krwawienie z dziąseł, zażółcenie skóry, powiększenie wątroby i śledziony, wypadanie włosów, świąd skóry suchość skóry, depresja.

Źródła
Źródłem tej rozpuszczalnej w tłuszczach witaminy są produkty pochodzenia zwierzęcego: mleko pełne, śmietana, masło, produkty mleczarskie, jaja, niektóre tłuste ryby, wątroba, tran, żółtka jaj. Prowitamina A, zwana też beta-karotenem, znajduje się głównie w produktach roślinnych takich jak: marchew, dynia, szpinak, botwina, sałata, zielony groszek, szczypior, koper, pietruszka, jarmuż, sałata, fasolka szparagowa, pomidor morele, wiśnie, śliwki i pomarańcze.
/ z mojego archiwum Morgano/


Zapisane
Strony: [1] Do gry Drukuj 
« poprzedni nastpny »
Skocz do:  

Dziaa na MySQL Dziaa na PHP forum.dr-kwasniewski.pl | Dziaajce na SMF 1.0.8.
© 2001-2005, Lewis Media. Wszystkie prawa zastrzeone.
Prawidowy XHTML 1.0! Prawidowy CSS!
Strona wygenerowana w 0.018 sekund z 18 zapytaniami.