MORGANO
Go
|
ZIELONA SAŁATA Z JAJKIEM.
Składniki. 200g Rzodkiewka biała 100g Jabłka 100g Jajka 2 ugotowane na twardo 100g Sałata zielona 50g Pietruszka zielona natka /pęczek/ 50g Koperk 50g Oliwa z oliwek przyprawy : sól, pieprz, szczypta cukru, 2 łyżki octu.
Sposób przygotowania. Sałatę umyć. Zioła posiekać. Rzodkiewkę zetrzeć na tarce. Z jabłka usunąć gniazdo nasienne i też zetrzeć na tarce. Z obranego jabłka usunąć gniazda nasienne i też zetrzeć na tarce. Całość wymieszać, dodać cukier, pieprz i oprószyć posiekaną zieleniną. Sałatę porwać na mniejsze kawałki i dodać do warzyw. Polać octem, posolić i pokropić olejem. Delikatnie wymieszać i dodać jajko pokrojone na ćwiartki. Dla odmiany białą rzodkiew można zastąpić rzodkiewką a zieloną sałatę — sałatą lodową.
Ogółem 650g B-T-W /19,7/ - /62,0/ - /35,8/ - /780 kalorii/ 100g produktu B-T-W /3,0/ - /9,5/ - /5,5/ - /120 kalorii/ 200g porcja 1 osobowa B-T-W /6,1/ - /19,1/ - /11,0/ - /240 kalorii/ Stosunek B-T-W 1 : 3,1 : 1,8
|