MORGANO
Go
|
ZUPA JARZYNOWA Z MIELONYM MIĘSEM.
Składniki. 1000 g wywar rosołowy 250 g mielonego mięsa wieprzowe 50 g startej cebuli 200 g chińskiej kapusty 150 g mrożonego groszku 150 g pora 50 g siekanej pietruszki 50 g oleju 1 łyżeczka bulionu w proszku, sól, pieprz
Sposób przygotowania. Mielone mięso, cebulę i pietruszkę dokładnie wymieszać. Podsmażyć na oleju często mieszając i rozdrabniając widelcem tak, aby nie powstały grudki. Dodać 1wywaru rosołowego i zagotować. Dodać bulion mięsny w proszku. Przyprawić solą i pieprzem, po czym gotować pod przykryciem. Obrany seler pokroić w cienkie paski i po 5 minutach dodać do gotującego się mięsa. Por oczyścić, przekroić wzdłuż na połowę, umyć i pokroić w plasterki. Chińską kapustę pokroić w paski. Groszek gotować w zupie 8 minut, a por i chińską kapustę około 5 minut. Zupę doprawić do smaku i podawać.
Ogółem 1900 g B-T-W 67,4 – 124,8 – 50,9 /1600 kalorii / 100 gram produktu B-T-W 3,5 – 6,6 – 2,7 / 80 kalorii / 450 gram porcja 1 osobowa B-T-W 16,0 – 29,5 – 12,0 /380 kalorii / Stosunek B-T-W 1 : 1,9 : 0,8 B+T/450g – 45,5g
|