MORGANO
Go
|
PARYSKA ZUPA CEBULOWA.
Składniki. 1000 g wywar bulionowy mięsny 1000 g cebuli 100 g masła 100 g tarty ser ementaler 100 g pieczywa białego 2 łyżki oliwy z oliwek, 1/2 łyżeczki soli, 1 ząbek czosnku
Sposób przygotowania. Obraną cebulę pokroić w cienkie plasterki. Na małym ogniu rozgrzać masło i łyżkę oliwy Lekko posoloną cebulę podsmażyć na złoty kolor. Dodać bulion i gotować na małym ogniu. Kromki chleba podpiec w piekarniku, aby były chrupiące, po czym posmarować je oliwą i rozgniecionym czosnkiem. Zupę doprawić do smaku i przelać do” żaroodpornych miseczek. Do każdej miski włożyć kromkę chleba i posypać ją startym serem. Naczynia włożyć do nagrzanego piekarnika, wyjąć, gdy ser się roztopi. /Czasami podaję inaczej wywar cebulowy wlewam do kokilek na wierzch wsypuję tarty żółty ser i dodaję groszek ptysiowy/.
Ogółem 2300g B-T-W 57,1 – 132,3 – 126,3 / 1930 kalorii / 100 gram produktu B-T-W 2,5 – 5,8 – 5,5 / 80 kalorii / 300 gram porcja 1 osobowa B-T-W 7,4 – 17,3 – 16,5 / 250 kalorii / Stosunek B-T-W 1 : 2,3 : 2,2 B+T/300g – 24,7g
|