MORGANO
Go
|
SAŁATKA KOLOROWA.
Składniki. 300 g pomidorów /3 pomidory/ 100 g cebuli /mała cebula/ 100 g jajka /2 ugotowane na twardo/ 100 g główka sałaty strzępiastej 100 g czarnych oliwek /mały słoiczek / ząbek czosnku, łyżka soku z cytryny, 2 łyżki octu winnego 4 łyżki oleju, sól, pieprz, zioła prowansalskie
Sposób przygotowania. Pomidory pokroić w plasterki. Sałatę opłukać, osuszyć, porwać na kawałki. Cebulę obrać, posiekać. Oliwki osączyć. Jajka obrać, pokroić w ćwiartki. Sok cytrynowy, olej i ocet winny utrzeć ze szczyptą soli i dwiema szczyptami pieprzu. Dodać rozgnieciony ząbek czosnku i zioła prowansalskie do smaku. Wszystkie składniki sałatki włożyć do salaterki, polać sosem, delikatnie wymieszać.
Ogółem 700 g B-T-W 19,6 – 25,01 – 25,2 / 400 kalorii / 100 gram produktu B-T-W 2,8 – 3,6 – 3,6 /60 kalorii / 150 gram porcja 1 osobowa B-T-W 4,2 – 5,4 – 5,4 / 90 kalorii / Stosunek B-T-W 1 : 1,3 : 1,3 B+T/150g – 9,6g
|