Strony: [1]
|
|
|
Autor
|
Wtek: RULON Z BOCZKU. (Przeczytany 4365 razy)
|
MORGANO
Go
|
RULON Z BOCZKU.
Składniki. 1000 g surowego boczku 150 g jajka /3szt./ 2 łyżki majeranku, 2 ząbki czosnku, sól, pieprz.
Sposób przygotowania. Boczek opłukać, wyrównać boki, lekko rozklepać (najlepiej przez folię). Natrzeć rozkrojonymi ząbkami czosnku, solą i pieprzem. Jajka ugotować na twardo (ok. 10 minut), wystudzić, obrać ze skorupek. Ułożyć je na płacie boczku i zwinąć w rulon. Obwiązać rulon nicią, posypać majerankiem i ułożyć w brytfannie. Piec 1,5 godziny podlewając najpierw wodą a potem wytopionym tłuszczem.
Ogółem 1150g B-T-W 144,8 – 488,1 – 1,5 / 4970 kalorii / 100 gram produktu B-T-W 12,6 – 42,4 - 0,1 / 430 kalorii / 150 gram porcja 1 osobowa B-T-W 18,9 – 63,7 - 0,2 / 650 kalorii / Stosunek B-T-W 1 : 3,4 : 0,0 B+T/150g-82,5g
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
Makot-ka
Go
|
RULON Z BOCZKU.
Składniki. 1000 g surowego boczku A boczek oskórowany, ze skórą, czy według uznania - bo nie wspominasz?
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
MORGANO
Go
|
Boczek oczywiście bez skóry. Odcietą skórkę wykorzystuję. Wkładam do wywarów zupy. Zawsze gdzieś je wykorzystam. Jeżeli akurat robię przygotowuję mielone skórki ze słoniny to łączę te skórki. Gotuje mielę. W razie zainteresowania się skórki wieprzowymi. {odpowiem jak to robię. Chociaż już niejednokrotnie to opisywałem.
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
Makot-ka
Go
|
Chociaż już niejednokrotnie to opisywałem. Dobrych przepisów nigdy dość i powtarzać warto!. Ja dodaję skóry do wywarów z kości i jak dobrze zmiękną, to kroję w paski i wychodzą z tego doskonałe kluski, które najlepiej smakują mi w pomidorowej, albo innych zupach na wywarze. Bardzo bym chciała wiedzieć, co można jeszcze zrobić ze skórek wieprzowich!.
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
MORGANO
Go
|
Skórki ze słoniny przed kilku laty otrzymywałem od rzeźnika za darmo. Teraz jest na nie popyt a cena waha się od 0,60 – 1,10 zł za 1 kilogram. Przeważnie kupuję 5 kilogramów skórki kroję na mniejsze kawałki, ponieważ podczas gotowania bardzo powiększają swoją objętość. Skórki gotuję 1,5 godziny następnie mielę je w maszynce elektrycznej dolewam do tego miąższu wodę z gotowania w takiej ilości by masa była płynno gęsta. Mielone skórki pakuję do woreczków foliowych w ilości 250 gram takie sobie robię porcje i chowam do lodówki. Nie ma znaczenia jak długo przechowujemy te mielone skórki mogą nawet być przechowywane około 3 miesięcy. Używam je do zagęszczania sosów zamiast mąki, do zup jarzynowych jako zasmażka, bo flaczków, bigosu i wszędzie tam gdzie w danej chwili skórki mogą mieć zastosowanie.
Ogółem 5000g B-T-W 1150,0 – 1020,0 – 0,0 / 13800 kalorii / 100 gram produktu B-T-W 23,0 – 20,4 – 0,0 / 280 kalorii / 250 gram porcja B-T-W 57,5 – 51,0 - 0,0 / 690 kalorii / Stosunek B-T-W 1 : 0,9 : 0,0
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
Makot-ka
Go
|
Skórki ze słoniny przed kilku laty otrzymywałem od rzeźnika za darmo. Teraz jest na nie popyt a cena waha się od 0,60 – 1,10 zł za 1 kilogram. U mnie dawno temu (1990-99) można było w masarni, która już splajtowała, bo w Unii jej nie chcieli, dostać za darmo wszelkie kości i to ze sporą ilością mięsa!, a dziś muszę kupować takie same, ale po 1,20zł.
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
Makot-ka
Go
|
Więc dawniej miałam mięso wieprzowe darmo, a teraz wychodzi mi po około 5,40zł/kg za gotowane! i nie narzekam, bo jeszcze mam bazę do wszelkich zup!. W innym sklepie kości są po 0,20zł, ale mają mniej mięsa i jak doliczę dojazd - to wychodzi drożej!. Dziękuję za przepis na skórki - jak uda mi się kupić, to wypróbuję. Pozdrawiam.
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
|
Strony: [1]
|
|
|
|