MORGANO
Go
|
WĄTRÓBKI PO FRANCUSKU.
Składniki. 500 g wątróbek drobiowych 250 g winogron, 100 g wędzonego boczku, 150 g wywaru z bulionowego, 100 g masła 50 g mąki, szczypta tymianku, sól, pieprz.
Sposób przygotowania. Wątróbki pokroić w dużą kostkę. Oprószyć mąką solą i pieprzem. Winogrona obrać, przeciąć na pół, wyjąć pestki. Boczek pokroić w plasterki, wytopić na rozgrzanym maśle. Włożyć wątróbkę, często obracając, smażyć na dużym ogniu, aż będzie brązowa. Zdjąć z patelni, trzymać w cieple. Do sosu na patelni wlać bulion, chwilę gotować. Dodać winogrona, oprószyć tymiankiem, mieszając podgrzać. Ponownie włożyć wątróbkę, gotować 2 minuty. Podawać z grzankami lub pieczonymi ziemniakami.
Ogółem 1150g B-T-W 116,2 – 165,2 – 84,8 / 2290 kalorii / 100 gram produktu B-T-W 10,1 – 14,4 – 7,4 / 200 kalorii / 200 gram porcja 1 osobowa B-T-W 20,2 – 28,7 – 14,7 / 400 kalorii / Stosunek B-T-W 1 : 1,4 : 0,7 B+T/200g-48,9g
|