forum.dr-kwasniewski.pl
Witamy, Go. Zaloguj si, lub zarejestruj prosz.
2024-05-17, 11:00:58

Zaloguj si podajc nazw uytkownika, haso i dugo sesji
Szukaj:     Szukanie zaawansowane
8. Życie bez ruchu nie jest życiem. Starajmy się ruszać w każdym wieku, dostosowując rodzaj i wielkość wysiłku do możliwości naszego organizmu.
661702 wiadomoci w 4060 wtkach; wysane przez 30 uytkownikw
Najnowszy uytkownik: Maciej PW
* Strona gwna Pomoc Szukaj Kalendarz Zaloguj si Rejestracja
+  forum.dr-kwasniewski.pl
|-+  Działy Forum
| |-+  Kuchnia Optymalna.
| | |-+  PYZY.
« poprzedni nastpny »
Strony: [1] Do dou Drukuj
Autor Wtek: PYZY.  (Przeczytany 6134 razy)
MORGANO
Go


Email
PYZY.
« : 2007-03-12, 00:06:45 »

PYZY.

Składniki.
1500 g ziemniaków
100 g jajka 2 szt.
50g mąki pszennej
100g boczek wędzony
sól

Sposób przygotowania.
Połowę ziemniaków wyszorować pod bieżącą wodą i ugotować w mundurkach, ostudzić, obrać i zemleć. Pozostałe ziemniaki obrać, umyć i zetrzeć na tarce z małymi otworami, a następnie odcisnąć. Sok odstawić, aby opadł osad, następnie odlać płyn, pozostawiając skrobię. Do miski włożyć ziemniaki gotowane, surowe, skrobię oraz jajka, dodać sól i wyrobić ciasto. Dłońmi poprószonymi mąką formować pyzy i gotować je w osolonym wrzątku 5-8 minut od wypłynięcia na powierzchnię. Pyzy okrasić stopionym boczkiem lub smalcem.

Ogółem 1250g B-T-W  42,9 – 58,8 -187,1  / 1450 kalorii /
100 gram produktu B-T-W 3,4 – 4,7 – 15,0  / 120 kalorii /
150 gram porcja 1 osobowa B-T-W  5,1 – 7,1 – 22,4 / 170 kalorii /
Stosunek B-T-W  1 : 1,4 : 4,4
B+T/150g-12,2g

Zapisane
Marco
Go


Email
Odp: PYZY.
« Odpowiedz #1 : 2007-03-12, 07:28:03 »

To nie są pyzy tylko jakieś kluchy ziemniaczane. Pyzy są robione z ciasta drożdżowego i gotowane na parze. Wyborne z tłustą kaczką, gąską, sosem grzybowym, bigosem.... Razz
Zapisane
MORGANO
Go


Email
Odp: PYZY.
« Odpowiedz #2 : 2007-03-12, 08:52:45 »

U nas na Śląsku się mówi kluski ziemniaczane lub pyzy.
Kluski drożdzowe  na parze u nas nazywają się Buchty.
Nazwa jest mniej istotna najwazniejsze, że smakują.
Zapisane
kodar
Go


Email
Odp: PYZY.
« Odpowiedz #3 : 2007-03-12, 09:19:36 »

....we wschodniej Polsce robilo sie  kluchy  z  tartych ziemniakow i z dod.jak wyzej , nadziewalo sie  miesem i to byly kolduny .
W sprzedazy sa tez mrozonki , kluchy kartoflane z nadzieniem z miesa pod nazwa pyzy.
Moja mama robila tez kluchy w/g przepisu Morgano ,w kazdym kluchu musiala byc obowiazkowo dziurka.Polewane byly slonina topiona z cebula.Na te kluchy nazywalismy pyzy.
Natomiast maka i drozdze byly skladnikiem bulek na parze.W kuchni niemieckiej dodaje sie do tych bul sos waniliowo-makowy.

Z gotowanych
kartofli  po uprzednim dodaniu jajek i przpraw wychodza rowniez smaczne placki,ktore smazy sie na smalcu.
Ciastem z gowowanych ziemniakow mozna rowniez owijac mieso do pieczenia.
Piekarnie niemieckie natomiast  posiadaja w sprzedazy chleb ziemniaczany. Smile
Zapisane
zdrowa
Go


Email
Odp: PYZY.
« Odpowiedz #4 : 2007-03-13, 10:24:18 »

U nas na Śląsku się mówi kluski ziemniaczane lub pyzy.
Kluski drożdzowe  na parze u nas nazywają się Buchty.
Nazwa jest mniej istotna najwazniejsze, że smakują.
Na śląsku to są czorne kluski. Ale nie optymalne.
Zapisane
MORGANO
Go


Email
Odp: PYZY.
« Odpowiedz #5 : 2007-03-13, 10:35:11 »

Czorne. To są kluski Śląskie.
Zapisane
sabina
Go


Email
Odp: PYZY.
« Odpowiedz #6 : 2007-03-13, 11:02:11 »

Czorne, niebieskie, zeppeliny, litwinki, kluchy z poduchy..., babuni i.t.p. jakie ma zanaczenie nazwa w tym przypadku Shocked Question Mr. Green
Morgano nazwał je "PYZY" i najważniejsze podał przepis. A smakują jednakowo, jeśli przestrzega się receptury Confused
Zapisane
Tomkiewicz
Go


Email
Odp: PYZY.
« Odpowiedz #7 : 2007-03-13, 11:46:33 »

....we wschodniej Polsce robilo sie  kluchy  z  tartych ziemniakow i z dod.jak wyzej , nadziewalo sie  miesem i to byly kolduny .

Nazwa "kołduny" przyszła od Polaków z Litwy.

M
Zapisane
Halina Ch.
Go


Email
Odp: PYZY.
« Odpowiedz #8 : 2007-03-13, 16:53:42 »

To nie są pyzy tylko jakieś kluchy ziemniaczane. Pyzy są robione z ciasta drożdżowego i gotowane na parze. Wyborne z tłustą kaczką, gąską, sosem grzybowym, bigosem.... Razz

To są "parowańce". Bardzo popularne są w Wielkopolsce.
Zapisane
Halina Ch.
Go


Email
Odp: PYZY.
« Odpowiedz #9 : 2007-03-13, 17:03:46 »

"Parowańce" to ciasto drożdżowe gotowane na parze (poprzedni mój post nie jest zbyt jasny), to co podaje MORGANO to są pyzy, które mogą nosić różne regionalne nazwy. Pyzy mogą być nadziewane mięsem, albo jak w/g  przepisu MORGANO mogą zastępować w ŻO ziemniaka.
Zapisane
Hana
Go


Email
Odp: PYZY.
« Odpowiedz #10 : 2007-03-17, 08:28:28 »

....we wschodniej Polsce robilo sie  kluchy  z  tartych ziemniakow i z dod.jak wyzej , nadziewalo sie  miesem i to byly kolduny .

Nazwa "kołduny" przyszła od Polaków z Litwy.

M

KOLDUNKI--to pierozki z rozmaitym farszem--pyszne, ale,-- ciasto robimy z maki ---i juz nie sa ..takie pyszne , ale mozna nocieszyc oczy, a dla zoladka tylko farsz!/oczywiscie jezeli miesny i ..tlusty/.
Zapisane
Hana
Go


Email
Odp: PYZY.
« Odpowiedz #11 : 2007-03-17, 10:22:38 »

Najgorszy model zywienia /wg. dr J. Kwasniewskiego/ jest na SLASKU tam jest najwiecej OTYLYCH KOBIET , bo corki "dziedzicza" kuchnie po matce, --nie mozna bezkarnie jesc tych wszystkich   KLUSEK,MAKARONOW, KLOPSOW z bulka i ZAGESZCZANYCH MAKA SOSOW.
Zapisane
Strony: [1] Do gry Drukuj 
« poprzedni nastpny »
Skocz do:  

Dziaa na MySQL Dziaa na PHP forum.dr-kwasniewski.pl | Dziaajce na SMF 1.0.8.
© 2001-2005, Lewis Media. Wszystkie prawa zastrzeone.
Prawidowy XHTML 1.0! Prawidowy CSS!
Strona wygenerowana w 0.02 sekund z 14 zapytaniami.