Strony: [1]
|
|
|
Autor
|
Wtek: PYZY. (Przeczytany 6141 razy)
|
MORGANO
Go
|
|
PYZY.
« : 2007-03-12, 00:06:45 » |
|
PYZY.
Składniki. 1500 g ziemniaków 100 g jajka 2 szt. 50g mąki pszennej 100g boczek wędzony sól
Sposób przygotowania. Połowę ziemniaków wyszorować pod bieżącą wodą i ugotować w mundurkach, ostudzić, obrać i zemleć. Pozostałe ziemniaki obrać, umyć i zetrzeć na tarce z małymi otworami, a następnie odcisnąć. Sok odstawić, aby opadł osad, następnie odlać płyn, pozostawiając skrobię. Do miski włożyć ziemniaki gotowane, surowe, skrobię oraz jajka, dodać sól i wyrobić ciasto. Dłońmi poprószonymi mąką formować pyzy i gotować je w osolonym wrzątku 5-8 minut od wypłynięcia na powierzchnię. Pyzy okrasić stopionym boczkiem lub smalcem.
Ogółem 1250g B-T-W 42,9 – 58,8 -187,1 / 1450 kalorii / 100 gram produktu B-T-W 3,4 – 4,7 – 15,0 / 120 kalorii / 150 gram porcja 1 osobowa B-T-W 5,1 – 7,1 – 22,4 / 170 kalorii / Stosunek B-T-W 1 : 1,4 : 4,4 B+T/150g-12,2g
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
Marco
Go
|
|
Odp: PYZY.
« Odpowiedz #1 : 2007-03-12, 07:28:03 » |
|
To nie są pyzy tylko jakieś kluchy ziemniaczane. Pyzy są robione z ciasta drożdżowego i gotowane na parze. Wyborne z tłustą kaczką, gąską, sosem grzybowym, bigosem....
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
MORGANO
Go
|
|
Odp: PYZY.
« Odpowiedz #2 : 2007-03-12, 08:52:45 » |
|
U nas na Śląsku się mówi kluski ziemniaczane lub pyzy. Kluski drożdzowe na parze u nas nazywają się Buchty. Nazwa jest mniej istotna najwazniejsze, że smakują.
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
kodar
Go
|
|
Odp: PYZY.
« Odpowiedz #3 : 2007-03-12, 09:19:36 » |
|
....we wschodniej Polsce robilo sie kluchy z tartych ziemniakow i z dod.jak wyzej , nadziewalo sie miesem i to byly kolduny . W sprzedazy sa tez mrozonki , kluchy kartoflane z nadzieniem z miesa pod nazwa pyzy. Moja mama robila tez kluchy w/g przepisu Morgano ,w kazdym kluchu musiala byc obowiazkowo dziurka.Polewane byly slonina topiona z cebula.Na te kluchy nazywalismy pyzy. Natomiast maka i drozdze byly skladnikiem bulek na parze.W kuchni niemieckiej dodaje sie do tych bul sos waniliowo-makowy. Z gotowanych kartofli po uprzednim dodaniu jajek i przpraw wychodza rowniez smaczne placki,ktore smazy sie na smalcu. Ciastem z gowowanych ziemniakow mozna rowniez owijac mieso do pieczenia. Piekarnie niemieckie natomiast posiadaja w sprzedazy chleb ziemniaczany.
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
zdrowa
Go
|
|
Odp: PYZY.
« Odpowiedz #4 : 2007-03-13, 10:24:18 » |
|
U nas na Śląsku się mówi kluski ziemniaczane lub pyzy. Kluski drożdzowe na parze u nas nazywają się Buchty. Nazwa jest mniej istotna najwazniejsze, że smakują.
Na śląsku to są czorne kluski. Ale nie optymalne.
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
MORGANO
Go
|
|
Odp: PYZY.
« Odpowiedz #5 : 2007-03-13, 10:35:11 » |
|
Czorne. To są kluski Śląskie.
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
sabina
Go
|
|
Odp: PYZY.
« Odpowiedz #6 : 2007-03-13, 11:02:11 » |
|
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
Tomkiewicz
Go
|
|
Odp: PYZY.
« Odpowiedz #7 : 2007-03-13, 11:46:33 » |
|
....we wschodniej Polsce robilo sie kluchy z tartych ziemniakow i z dod.jak wyzej , nadziewalo sie miesem i to byly kolduny .
Nazwa "kołduny" przyszła od Polaków z Litwy. M
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
Halina Ch.
Go
|
|
Odp: PYZY.
« Odpowiedz #8 : 2007-03-13, 16:53:42 » |
|
To nie są pyzy tylko jakieś kluchy ziemniaczane. Pyzy są robione z ciasta drożdżowego i gotowane na parze. Wyborne z tłustą kaczką, gąską, sosem grzybowym, bigosem.... To są "parowańce". Bardzo popularne są w Wielkopolsce.
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
Halina Ch.
Go
|
|
Odp: PYZY.
« Odpowiedz #9 : 2007-03-13, 17:03:46 » |
|
"Parowańce" to ciasto drożdżowe gotowane na parze (poprzedni mój post nie jest zbyt jasny), to co podaje MORGANO to są pyzy, które mogą nosić różne regionalne nazwy. Pyzy mogą być nadziewane mięsem, albo jak w/g przepisu MORGANO mogą zastępować w ŻO ziemniaka.
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
Hana
Go
|
|
Odp: PYZY.
« Odpowiedz #10 : 2007-03-17, 08:28:28 » |
|
....we wschodniej Polsce robilo sie kluchy z tartych ziemniakow i z dod.jak wyzej , nadziewalo sie miesem i to byly kolduny .
Nazwa "kołduny" przyszła od Polaków z Litwy. M KOLDUNKI--to pierozki z rozmaitym farszem--pyszne, ale,-- ciasto robimy z maki ---i juz nie sa ..takie pyszne , ale mozna nocieszyc oczy, a dla zoladka tylko farsz!/oczywiscie jezeli miesny i ..tlusty/.
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
Hana
Go
|
|
Odp: PYZY.
« Odpowiedz #11 : 2007-03-17, 10:22:38 » |
|
Najgorszy model zywienia /wg. dr J. Kwasniewskiego/ jest na SLASKU tam jest najwiecej OTYLYCH KOBIET , bo corki "dziedzicza" kuchnie po matce, --nie mozna bezkarnie jesc tych wszystkich KLUSEK,MAKARONOW, KLOPSOW z bulka i ZAGESZCZANYCH MAKA SOSOW.
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
|
Strony: [1]
|
|
|
|