forum.dr-kwasniewski.pl
Witamy, Go. Zaloguj si, lub zarejestruj prosz.
2024-04-25, 00:16:17

Zaloguj si podajc nazw uytkownika, haso i dugo sesji
Szukaj:     Szukanie zaawansowane
5. Węglowodany staramy się zjadać w postaci skrobi, tj. w ziemniakach i warzywach.
660290 wiadomoci w 4058 wtkach; wysane przez 27 uytkownikw
Najnowszy uytkownik: startom
* Strona gwna Pomoc Szukaj Kalendarz Zaloguj si Rejestracja
+  forum.dr-kwasniewski.pl
|-+  Działy Forum
| |-+  Artykuły opublikowane
| | |-+  DLACZEGO KARMIĆ PIERSIĄ. Według opinii lekarza optymalnego.
« poprzedni nastpny »
Strony: [1] Do dou Drukuj
Autor Wtek: DLACZEGO KARMIĆ PIERSIĄ. Według opinii lekarza optymalnego.  (Przeczytany 6137 razy)
MORGANO
Go


Email
DLACZEGO KARMIĆ PIERSIĄ. Według opinii lekarza optymalnego.
« : 2007-12-29, 01:45:16 »

DLACZEGO KARMIĆ PIERSIĄ.
Według opinii lekarza optymalnego.

Karmienie piersią jest obecnie uznane za jedyny prawidłowy sposób odżywiania małych dzieci, zapewniający im optymalny stan zdrowia i rozwój.
Mleko każdego ssaka jest swoistym kompleksem biologicznym przystosowanym do potrzeb potomstwa dla danego gatunku.
Skład mleka poszczególnych ssaków różni się zasadniczo pod względem ilościowym i jakościowym zawartych w nim składników. Jest on przystosowany do właściwego dla danego gatunku tempa wzrostu i dojrzewania oraz częstości i czasu, jaki osesek spędza przy matce. Mleko kobiece jest pokarmem najbardziej rozcieńczonym, zawierającym najmniej soli mineralnych i białka spośród znanych pokarmów ssaków, ponieważ jest przystosowane do częstego i długiego przebywania matki z dzieckiem podczas karmienia. Poza tym organizm małego dziecka cechuje się stosunkowo wolnym przyrostem masy ciała.
Mleko matki zawiera natomiast duże stężenia składników wykorzystywanych do szybkiego rozwoju i wzrostu masy mózgu, takich jak kwasy tłuszczowe, czy tauryna.
Skład mleka kobiecego zmienia się w czasie laktacji w ciągu doby, a nawet w ciągu pojedynczego karmienia, dostosowując się do indywidualnych potrzeb karmionego przez matkę dziecka.
Zmienność ta sprawia, że nawet odciągnięty pokarm innej kobiety nie zaspokaja tak doskonale potrzeb dziecka, jak pokarm jego własnej matki.
W pokarmie kobiecym zidentyfikowano około 500 aktywnych biologicznie, czynnych w organizmie dziecka składników, takich jak: specyficzne przeciwciała, enzymy, hormony, modulatory wzrostu, żywe komórki.
Wspomagają one niedojrzałe funkcje biologiczne małego niemowlęcia, umożliwiają mu bezpieczne wejście i przystosowanie się do środowiska zewnątrz macicznego.
Specyficzność gatunkowa mleka kobiecego powoduje, że nie się go odtworzyć.
Nie można go też zastąpić innym pożywieniem bez ujemnych skutków zdrowotnych.
Jednym z najważniejszych składników mleka kobiecego są lipidy.
Komórki gruczołowe piersi kobiecych są stymulowane do produkcji lipidów przez opróżnienie podczas procesu karmienia oraz przez wydzielanie hormonu przedniego płata przysadki mózgowej - PROLAKTYNY.  Lipidy mleka kobiecego pochodzą z dwóch źródeł:
z tłuszczów pokarmowych podlegających przemianom metabolicznym oraz syntetyzowanych de novo z glukozy w komórkach gruczołowych. 98% lipidów w mleku kobiecym to - triglicerydy,  0,7%  - fosfolipidy, 0,5% - cholesterol oraz wolne kwasy tłuszczowe.
Są one najważniejszym źródłem energii dla osesków, ale także uczestniczą w tworzeniu układu nerwowego oraz kontrolowaniu pracy układu pokarmowego. 
Do  MAKROMINERAŁÓW występujących w mleku kobiecym należą: sód, potas, chlorki, wapń, magnez i fosfor.
Makrominerały uczestniczą w budowaniu rosnącego układu kostnego, uczynniają enzymy oraz wchodzą w skład ważnych życiowo kompleksów, np. kazeiny.
W dziennej ilości wydzielanego mleka, tj. 750 ml przez prawidłowo odżywioną matkę, znajduje się wystarczająca ilość minerałów potrzebna do prawidłowego rozwoju noworodka.
MIKROMINERAŁY, tj. pierwiastki śladowe, jak sama nazwa wskazuje, występują w mleku kobiecym, ale w bardzo małej ilości.
Są to: żelazo, cynk, miedź, nikiel, mangan, selen, fluor i kobalt.
Wchodzą one w skład enzymów.
Zmienne warunki środowiska powodują także pojawianie się w mleku kobiecym pierwiastków toksycznych, np. ołowiu albo izotopów radioaktywnych. I tak w pokarmie kobiet palących około 20 sztuk papierosów na dobę wzrasta kilkakrotnie stężenie kadmu.
Do substancji wchodzących w skład mleka kobiecego zaliczamy także WITAMINY (rozpuszczalne w wodzie oraz w tłuszczach).
Brak w mleku kobiecym witamin rozpuszczalnych w wodzie, takich jak niacyna i witamina B12 powoduje poważne powikłania neurologiczne u dzieci.
Witamin tych brak u matek stosujących dietę wegetariańską.
Brak witamin rozpuszczalnych w tłuszczach (A,D,E,K) także może prowadzić do poważnych powikłań.
Wzrasta skłonność do  infekcji dróg oddechowych i przewodu pokarmowego, występowania chorób  krwotocznych i osłabienia układu kostnego.
Oprócz substancji zapewniających energię oraz prawidłowy metabolizm, mleko kobiece zawiera składniki powodujące budowę tkanek i prawidłowy rozwój.
Są to peptydy i aminokwasy. Mleko kobiece zawiera także pewne ilości WĘGLOWODANÓW, tj. LAKTOZY. Jest ona potrzebna do budowy masy mózgu oraz na potrzeby energetyczne komórek krwiotwórczych szpiku, czerwonych ciałek krwi oraz części rdzeniowej nadnerczy.
Ponadto mleko kobiece oprócz składników odżywczych zawiera liczne substancje aktywne biologicznie. Z każdą porcją mleka dziecko otrzymuje porcję czynników odpornościowych, które chronią je przed rozwojem zarazków chorobotwórczych i powstawaniem uczuleń. Są to przede wszystkim przeciwciała z grupy Ig A, lactoferyna, lizosomy, oligosacharydy.
Ich zadaniem jest zabijanie zarazków. Mleko kobiece zawiera także czynniki przeciwzapalne, należą do nich prostaglandyny, antyoksydanty i antyproteazy. W mleku kobiecym znajdują się również nukleotydy i cytokiny (tzw. immunomodulatory) wzmacniające system odpornościowy.
Pokarm kobiecy zawiera składniki ściśle dostosowane do potrzeb niemowlęcia.
Potrzeby te zmieniają się wraz z wiekiem, ale także zmieniają się w ciągu doby, a nawet jednego karmienia.
W pierwszych dniach, od porodu do czwartego dnia po porodzie jest to SIARA, która zawiera głównie białko, sole mineralne oraz ogromne ilości leukocytów i przeciwciał, zabezpieczających niemowlę przed infekcjami.
Do 14-go dnia po porodzie występuje tzw. mleko niedojrzałe. Po 14-stym dniu dojrzałe mleko kobiece stanowi pokarm dziecka na najbliższe miesiące. Podczas każdego karmienia na początku zawartość składników odżywczych jest niższa – pokarm jest bardziej rozcieńczony. Zapewnia to zaspokojenie pragnienia dziecka. Gdy dziecko jest głodne, ssie pierś dłużej, aż do pełnej sytości. Kobieta żywiąca się optymalnie, która karmi dziecko piersią, nie musi radykalnie zmieniać swojej diety.
Może jedynie zwiększyć ilość żółtek o 1-2 na dobę i musi pamiętać o zjadaniu produktów wysokokolagenowych. Powinna wystrzegać się produktów o przedłużonym terminie przydatności do spożycia, gdyż zawierają one chemiczne środki konserwujące.
Wprowadzenie na szeroką skalę w latach 50-tych i 60-tych żywności dla niemowląt doprowadziło niemal do wyeliminowania mleka kobiecego jako źródła pożywienia małych dzieci. Skutki tych działań są coraz lepiej poznawane i rozumiane, jako podstawowe zagrożenie dla zdrowia dzieci, kobiet i całych społeczeństw.
W ostatnich latach na podstawie dobrze kontrolowanych badań wykazano, że karmienie piersią zmniejsza ryzyko zgonu z powodu biegunki od kilkunastu do 25 razy, a z powodu ostrych infekcji dróg oddechowych - ponad trzykrotnie.
Martwicze zapalenie jelit stwierdza się 20 razy rzadziej u niemowląt otrzymujących nawet niewielki dodatek pokarmu kobiecego.
U niemowląt karmionych sztucznie w pierwszym półroczu życia ryzyko infekcji dróg moczowych jest pięciokrotnie wyższe.
Wyłączne karmienie piersią, przynajmniej przez pierwsze sześć miesięcy życia, do polowy redukuje liczbę epizodów zapalenia ucha środkowego w pierwszym roku życia dziecka. Zapobiega też chorobom atopowym w wieku dziecięcym i młodzieńczym. Do odległych skutków należy zaliczyć zmniejszenie o połowę zachorowań na nowotwory przed 15-stym rokiem życia u dzieci karmionych piersią przynajmniej przez sześć miesięcy.
W świetle najnowszych badań o połowę zmniejszają się zachorowania na cukrzycę dzieci nieodżywianych przed ukończeniem 2-go miesiąca życia mieszankami, których podstawowym składnikiem jest mleko krowie.
Im dłużej dzieci są karmione piersią, tym mniejsze jest ryzyko wystąpienia wad zgryzu i mniejsze nasilenie próchnicy. Obserwuje się także pozytywną zależność osiąganych przez dziecko wyników testów na inteligencję i czasu trwania karmienia. Kobiety karmiące piersią, które nie miesiączkują są w 98% chronione przed następną ciążą do 6-ciu miesięcy po porodzie i w 96% - po 6-ciu miesiącach.
Światowa Organizacja Zdrowia, (WHO) zaleca wyłącznie karmienie piersią do 6-go miesiąca życia dziecka i następnie utrzymywanie go do lat dwóch, przy stopniowym wprowadzaniu żywności dodatkowej.

                                                                                                                                  Dr n. med. Mariusz Głowacki
                                                                                                                                konsultant i opiekun medyczny












Zapisane
Strony: [1] Do gry Drukuj 
« poprzedni nastpny »
Skocz do:  

Dziaa na MySQL Dziaa na PHP forum.dr-kwasniewski.pl | Dziaajce na SMF 1.0.8.
© 2001-2005, Lewis Media. Wszystkie prawa zastrzeone.
Prawidowy XHTML 1.0! Prawidowy CSS!
Strona wygenerowana w 0.042 sekund z 17 zapytaniami.