forum.dr-kwasniewski.pl
Witamy, Go. Zaloguj si, lub zarejestruj prosz.
2024-11-26, 15:59:09

Zaloguj si podajc nazw uytkownika, haso i dugo sesji
Szukaj:     Szukanie zaawansowane
9. Nie należy robić większych odstępstw od diety ani łamać jej zasad okresowo.
669764 wiadomoci w 4061 wtkach; wysane przez 34 uytkownikw
Najnowszy uytkownik: root
* Strona gwna Pomoc Szukaj Kalendarz Zaloguj si Rejestracja
+  forum.dr-kwasniewski.pl
|-+  Działy Forum
| |-+  Żywienie Optymalne
| | |-+  Ajerkoniak, Advocaat, Adwokat,
« poprzedni nastpny »
Strony: [1] 2 Do dou Drukuj
Autor Wtek: Ajerkoniak, Advocaat, Adwokat,  (Przeczytany 30095 razy)
Daniel
Go


Email
Ajerkoniak, Advocaat, Adwokat,
« : 2008-07-04, 10:57:31 »

     Ajerkoniak, Advocaat, Adwokat, to różne nazwy tego samego likieru jajecznego.
Z tego co wiem opiera się żółtkach jaj kurzych zmieszanych ze spirytusem i cukrem.
Nie znam jednak dokładnej procedury, która w zasadzie jest tajemnicą producenta.
Muszą jednak z mocy ustawy podawać ilość alkoholu i różni się, nawet znacznie, w zależności od produktu.
     Ostatnio trochę zacząłem popijać ten "nektar życia". Ma w sobie szkodliwy alkohol, ale też pełnowartościowe białko. Zastanawiam się czy w tej mieszaninie białko jest nadal pełnowartościowe, a ilość alkoholu w niej zawarta jest szkodliwa dla organizmu. Po za tym kupiony "eliksir" nie posiada na opakowaniu informacji o ilości białka w nim zawartego, a dotyczy to też tłuszczu.
     Zastanawiam się czy warto samemu sporządzić taki napój, czy odpuścić ten temat.
Zapisane
Halina Ch.
Go


Email
Odp: Ajerkoniak, Advocaat, Adwokat,
« Odpowiedz #1 : 2008-07-04, 11:38:22 »

Najlepsze białko (żółtka) zmieszne z cukrem  brrr  co za świństwo!
Zapisane
Teresa Stachurska
Go


Email
Odp: Ajerkoniak, Advocaat, Adwokat,
« Odpowiedz #2 : 2008-07-04, 14:05:53 »

Adwokat może się nadawać na sos do lodów albo bitej śmietany. Przepis na adwokata mam i czasem go robię. W thermomixie, co wygląda tak:

1. Składniki:
- 6 żółtek
- 150 g cukru
- 1 op.cukru waniliowego
- 250 ml skondensowanego mleka niesłodzonego
- 250 ml czystej wódki

Żółtka, cukier i cukier waniliowy ucierać w temp.70 'C, po pięciu minutach dodać mleko, następnie wódkę. Całość przyrządza się 10 minut.

2. Składniki:
- 400 g żółtek
- 80 g cukru
- cukier waniliowy
- 600 ml rumu

Sposób wykonania - jak wyżej. Możliwe, że bez szkody dla wyrobu można go przygotować na tzw parze.
Zapisane
Daniel
Go


Email
Odp: Ajerkoniak, Advocaat, Adwokat,
« Odpowiedz #3 : 2008-07-04, 14:35:53 »

Lepszy chyba cukier niż fruktoza z owoców.

Ten pierwszy przepis Teresy, to nie dla mnie, bo zawiera mleko. Jestem teraz na odwyku z produktów mlecznych. Za wanilią też nie przepadam jak i też za rumem.
Zamiast wódki zastosował bym spirytus rozcieńczony w wodzie. Daje ostrzejszy smak.

Zastanawiam się, czy zawsze w produkcji ajerkoniaku stosuje się temperaturę powyżej 42 stopni C, która powoduje ścięcie białka. Co się stanie gdy zrobimy, to na zimno? Co jest bardziej wskazane?

JK zaleca zjadanie żółtek po obróbce termicznej.

No dobrze, a jak się uciera w temp.70°C? Pewnie miskę trzyma się na garnku z gotującą wodą.

A może prościej w blenderze żółtka rozbełtać z cukrem pudrem  i dodać wrzątku, a na koniec samego spirytusu.

Zapisane
Halina Ch.
Go


Email
Odp: Ajerkoniak, Advocaat, Adwokat,
« Odpowiedz #4 : 2008-07-04, 15:10:25 »

A czy nie jest zdrowiej i prościej zjeść owoce ( np. maliny z bitą śmietaną) i wypić sobie porządnego kielicha albo piwo?
Dlaczego ludzie muszą ciągle MIESZAĆ?!
Zapisane
Mike
Go


Email
Odp: Ajerkoniak, Advocaat, Adwokat,
« Odpowiedz #5 : 2008-07-04, 20:02:46 »

A czy nie jest zdrowiej i prościej zjeść owoce ( np. maliny z bitą śmietaną) i wypić sobie porządnego kielicha albo piwo?
Dlaczego ludzie muszą ciągle MIESZAĆ?!

a czy nie jest jeszcze prosciej wypic tylko kielicha? Razz
Zapisane
Daniel
Go


Email
Odp: Ajerkoniak, Advocaat, Adwokat,
« Odpowiedz #6 : 2008-07-06, 12:33:55 »

Dolanie wrzątku jak i ucieranie na parze nie zmienia konsystencji żółtek. To znaczy, że białko nie jest ścięte. Jest to nadal stan surowy i taki jest właściwy, bo do ajerkoniaku nie gotujemy jajek na twardo
Halina, ajerkoniak musi być słodki, bo inaczej nie nazywał by się likierem. Można poeksperymentować i zmiksować żółtka z pomidorami czy ogórkami albo jeszcze innymi warzywami.
Po co robić ajerkoniak? Dla przyjemności picia. Dla wartości odżywczych. Trzeba zauważyć, że ajerkoniak stoi na półce w sklepie w temperaturze pokojowej. W domu trzymam go w lodówce, bo lubię zimny. Alkohol jednak konserwuje żółtka i nie pozwala na ich zepsucie. Może to być dobry sposób na spożywanie ich w skrajnych przypadkach np. w podróży.
Zapisane
Halina Ch.
Go


Email
Odp: Ajerkoniak, Advocaat, Adwokat,
« Odpowiedz #7 : 2008-07-06, 17:18:51 »

Po co robić ajerkoniak? Dla przyjemności picia.
A ja myślałam, że największą przyjemność sprawia....zdrowe ciało.
Po wypiciu ajerkoniaku zdrowia na pewno nam nie przybędzie.
Zapisane
Daniel
Go


Email
Odp: Ajerkoniak, Advocaat, Adwokat,
« Odpowiedz #8 : 2008-07-08, 13:37:41 »

Rozumu pewnie też nie, ale nie dla niego pije się likier.
Sęk w tym, że pod tą samą nazwą kryją się różniące się składem napoje.
Przykładem niech będą przepisy Teresy. Nie chciałbym pić ajerkoniaku z dodatkiem produktów mlecznych. Białko białku nie równe i jak ma się uczulenie na jeden rodzaj, to lepiej go nie jeść. A jak go uniknąć, gdy z etykiety tego wyczytać nie możesz.
Wniosek jest tylko jeden, ajerkoniak trzeba zrobić samemu.
Zapisane
grizzly
Go


Email
Odp: Ajerkoniak, Advocaat, Adwokat,
« Odpowiedz #9 : 2008-07-08, 13:52:21 »

...A ja myślałam, że największą przyjemność sprawia....zdrowe ciało...

Szlachetne zdrowie
nikt sie nie dowie
jako smakujesz
az sie zepsujesz
J.K.

Ale zdrowe cialo i ....... to jest to Razz Razz Razz

Zapisane
Daniel
Go


Email
Odp: Ajerkoniak, Advocaat, Adwokat,
« Odpowiedz #10 : 2008-07-11, 11:46:00 »

Zrobiłem wczoraj pierwszą porcję ajerkoniaku. Nie mam czasu dokładnie przeliczyć, ale podam dane aby nie umknęły z biegnącym czasem. Do blendera wrzuciłem 270g żółtek jaj kurzych (ok.200ml) , 40g cukru pudru, 82g (ok.100ml) spirytusu 95% i dolałem ok.200ml wody. Zmiksowałem, wlałem do butelki i wsadziłem do lodówki.
Dzisiaj pierwszy łyk wydał mi się mało słodki i mocny, ale drugi już nie. Jest to chyba kwestia zapamiętania poprzednich smaków. Nie rozwarstwił się, nie był za gęsty - konsystencja dobra. Barwa jasnożółta i wydawało by się, że żółtka były zmieszane z mlekiem. Jest jednak nie skażony mlecznymi, a o to mi chodziło.
Zastanawiam się, że jak mam ochotę na ajerkoniak, to potrzebuję jajek, a może cukru czy alkoholu? Chyba wszystkiego na raz, bo ta kompozycja daje coś więcej.
Zapisane
Daniel
Go


Email
Odp: Ajerkoniak, Advocaat, Adwokat,
« Odpowiedz #11 : 2008-07-22, 14:51:18 »

Już wiem, to alkoholu mi było potrzeba. Pierwszej butelki jeszcze nie skończyłem, ale trzyma się dobrze. Ma tą samą moc i utrzymuje jednolitą konsystencję. Alkohol konserwuje i pewnie nie trzymany w lodówce też by się nie uległ zepsuciu.
Ciekawy jestem jak spalany jest alkohol przez organizmy, które są na DO. Metabolizm jest inny i wszelkie porównania z obecnych opracowań mogą być błędne.

Zapisane
Krystyna77
Go


Email
Odp: Ajerkoniak, Advocaat, Adwokat,
« Odpowiedz #12 : 2008-07-22, 19:24:05 »

Witam serdecznie, co do ajerkoniaku to mam taki przepis dla tych, co mogą jeść pr.mleczne.Ajerkoniak ten po wykonaniu schładza się w zamrażalniku i można go potem jeść łyżeczką jak masełko.

Składniki: 100 ml spirytusu
                 5 żółtek
                 3 łyżeczki cukru pudru
                 5 g cukier waniliowy
              250 ml śmietany 30%
Można wykonać go sposobem Teresy Stachurskiej.Ja nie ubijam żółtek na parze ani w wysokiej temperaturze tylko wszystkie składniki mieszam w shakerze, a następnie schładzam.Jest pyszny jak ma się czasem na takie coś ochotę ale uwaga: po jednej łyżeczce już kręci się w głowie Very Happy Pozdrawiam.
Zapisane
Daniel
Go


Email
Odp: Ajerkoniak, Advocaat, Adwokat,
« Odpowiedz #13 : 2008-07-22, 20:44:21 »

Jeszcze całkiem niedawno zjadałem całą śmietanę dziennie. Teraz do ust nie biorę za radą naszej lekarki i pozbyłem się wielu dolegliwości. Zastąpiłem tłuszcz krowi wieprzowym i zauważyłem, że lepiej się po nim czuję. Do ajerkoniaku nie trzeba dodawać tłuszczu, bo jest on w żółtkach. (ok.40%). Ten przepis, to raczej krem niż napój. Apetyt ajerkoniak miewam czasami, ale tak po przeanalizowaniu to dochodzę do wniosku, że jest to chęć napicia się alkoholu.
Zapisane
adosb
Go


Email
Odp: Ajerkoniak, Advocaat, Adwokat,
« Odpowiedz #14 : 2008-07-23, 08:08:56 »

Do ajerkoniaku nie trzeba dodawać tłuszczu, bo jest on w żółtkach. (ok.40%). 

Nie 40 a 28.
Zapisane
Daniel
Go


Email
Odp: Ajerkoniak, Advocaat, Adwokat,
« Odpowiedz #15 : 2008-07-29, 15:21:07 »

Masz rację, ok.30.
Nie skończyłem jeszcze pierwszej produkcji. Nie mam apetytu, ani na alkohol, ani na żółtka. Po przeanalizowaniu, to apetyt miałem na węglowodany, bo w tym czasie mało ich jadłem. Gdy rozwiązałem to inaczej, to ajerkoniak poszedł w odstawkę.
Zapisane
kodar
Go


Email
Odp: Ajerkoniak, Advocaat, Adwokat,
« Odpowiedz #16 : 2008-07-29, 18:21:53 »

Masz rację, ok.30.
Nie skończyłem jeszcze pierwszej produkcji. Nie mam apetytu, ani na alkohol, ani na żółtka. Po przeanalizowaniu, to apetyt miałem na węglowodany, bo w tym czasie mało ich jadłem. Gdy rozwiązałem to inaczej, to ajerkoniak poszedł w odstawkę.

Już wiem, to alkoholu mi było potrzeba,a teraz przyznaj sie,ale tak z reka na sercu,ile dziennie wypijales??? Laughing Laughing
Zapisane
kodar
Go


Email
Odp: Ajerkoniak, Advocaat, Adwokat,
« Odpowiedz #17 : 2008-08-19, 14:19:26 »

Kielyszek,a moze  dwa???? Laughing


Alkohol i węglowodany - 5 mitów 27 Lipiec 2007 przez Arrakis

Autor książki pod tytułem The Low Carb Bartender: Carb Counts of Beer, Wine, Mixed Drinks and More Bob Skilnik w swojej publikacji zauważa, że opisy alkoholu i jego wpływu na poziom cukru we krwi lub metabolizm węglowodanów. które spotykamy w książkach dotyczących diet niskowęglowodanowych są często mylące lub wręcz błędne.

NIE PRAWDA że podczas spożywania alkoholu podnosi się poziom cukru we krwi
Wątroba nie “przetwarza” alkoholu w cukier (glukozę) dlatego jego poziom we krwi po spożyciu alkoholu. Wręcz przeciwnie - podczas spożywania alkoholu wielu ludzi doświadczy spadku poziomu cukru (glukozy) we krwi.

NIE PRAWDA, że piwo bezalkoholowe zawiera mniej węglowodanów niż tradycyjne. Wręcz przeciwnie większość piw bezalkoholowych ma większą zawartość węglowodanów - nawet dwa razy większą niż piwa alkoholowe.

NIE PRAWDA, że alkohole takie jak wino, piwo, alkohole destylowane mają wysoki indeks glikemiczny Współczesna legenda Wink wykreowana głównie przez różne wydawnictwa o dietetyce. Jeżeli jesteś na jakiejkolwiek diecie lub prowadzisz aktywny (sportowy) tryb życia nadal możesz sobie pozwolić na kieliszek lub dwa Wink

NIE PRAWDA, że są alkohole pozbawione węglowodanów. Oczywiście to nie prawda - nawet najbardziej wytrawne wino zawierać będzie węglowodany. Są one głównie pozostałością po procesach fermentacji. Alkohole zawierające najmniejszą ilość węglowodanów to jednocześnie te najmocniejsze - alkohole poddawane procesom destylacji

NIE PRAWDA, że rum zawiera znaczną ilość węglowodanów. Alkohole są produkowane z wysoko-węglowodanowych produktów jednak jeżeli przyjżeć się procesom fermentacji i destylacji dokładniej to oczywiście produktem końcowym jest alkohol.
Zapisane
grizzly
Go


Email
Odp: Ajerkoniak, Advocaat, Adwokat,
« Odpowiedz #18 : 2008-08-19, 15:19:20 »

...Kielyszek,a moze  dwa???? Laughing...

No tak my mozemy sie smiac Laughing
Ale Ci co lubia pic "alkohol" powinni Crying or Very sad Crying or Very sad Crying or Very sad
Po prostu niszcza sobie zdrowie!!! O jakie to smieszne!!!  Cool Razz Razz

PS
To jest bardziej smieszne od "opadajacego wieka trumny" Cool

Zapisane
Edyta
Go


Email
Odp: Ajerkoniak, Advocaat, Adwokat,
« Odpowiedz #19 : 2008-08-19, 15:42:16 »

Kodar,Ty też lubisz se wypić,co? Nie mówiąc już o Grizzlym ,On pewnie jest "miszczem" w piciu  napojów wyskokowych  Razz
Kiedyś widziałam jak pił za rogiem sklepu w jakimś miłym towarzystwie,miałam podejść,ale nie miałam kasy  Razz
Zapisane
Strony: [1] 2 Do gry Drukuj 
« poprzedni nastpny »
Skocz do:  

Dziaa na MySQL Dziaa na PHP forum.dr-kwasniewski.pl | Dziaajce na SMF 1.0.8.
© 2001-2005, Lewis Media. Wszystkie prawa zastrzeone.
Prawidowy XHTML 1.0! Prawidowy CSS!
Strona wygenerowana w 0.019 sekund z 17 zapytaniami.