|
renia
|
Pierwszy raz w ogóle słyszę takie słowo "wujna".. Jestem jedynie ciocią, no i mamą i babcią.. . Nazwa "wujostwo", jest jeszcze do zniesienia, ale "dziadostwo".. to już chyba nie..
|
|
|
|
|
|
|
Dasna
Go
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Radzio
Go
|
Jeśli chodzi o BTW derenia(kiziła) to dowiem się . ..... hurmu (kaki, sharon) jaki jedzą i hodują Gruzini wszystko ok.
To jeśli można i będzie to możliwe to kaki BTW również.
|
|
|
|
|
|
|
Dasna
Go
|
Oczywiście dowiem się . Nie obiecuję , że będzie to szybko, bo najpierw muszę się spotkać z tym człowiekiem z Towarzystwa Optymalnego Żywienia na Ukrainie. W książce przetłumaczonej na ukraiński znalazłam ciekawostkę BTW mleka kobylego, wielbłąda , łani , świni , kota, owcy, kozy, kobyły. Może w polskich innych wydaniach to jest , ale ja w swoim nie mam.
|
|
|
|
|
|
|
Radzio
Go
|
Oczywiście dowiem się . Nie obiecuję , że będzie to szybko.......
Dereń zaczyna owocować po około 3 latach od posadzenia ............................ mamy czas
|
|
|
|
|
|
|
Dasna
Go
|
|
|
|
|
|
|
|
Radzio
Go
|
|
|
|
|
|
|
|
Radzio
Go
|
W warunkach beskidzkich derenie osiągnęły 0,5m wysokości i z 13-tu sadzonek pozostało 9, ale kolejne dwie są zagrożone "wyginięciem".
|
|
|
|
|
|
|
Radzio
Go
|
W warunkach beskidzkich derenie osiągnęły 0,5m wysokości i z 13-tu sadzonek pozostało 9, ale kolejne dwie są zagrożone "wyginięciem". Trawa, swobodny dostęp saren, być może krów spowodowały, że dereń w "warunkach beskidzkich" nie jest w stanie samodzielnie zaistnieć. Zagięły ostatnie dwie sadzonki, bezowocnie. Na pocieszenie leszczyna, śliwy ... - te ostatnie dały w tym roku popis.
|
|
|
|
|
|
|
renia
|
W tym roku dwa drzewka derenia ładnie u nas obrodziły. Nie bardzo wiem co z tymi owocami robić... Kwaśne i cierpkie to jak chyba jeżyny. Jeszcze spore pestki mają. Gdzieś wyczytałam, że kompoty są dobre i też herbatka z suszonych owoców derenia. Robił już ktoś jakieś przetwory z tych owoców?
|
|
|
|
|
|
|
administ
Go
|
Ciepnij na kompost i po kłopocie.
|
|
|
|
|
|
|
|
administ
Go
|
I wytnij na jesień, to w przyszłym roku nie będzie kłopotu.
|
|
|
|
|
|
|
|
administ
Go
|
Ale po dereniówce to można źle skończyć...
|
|
|
|
|
|
|
Radomiak
Go
|
Można i przed.
|