adampio
Go
|
Wlasnie przeczytalem nowe, amerykanskie, badania naukowe nad kasza gryczana. W telegraficznym skrocie wyglada to tak: - kasza gryczana to nie jakas tam odmiana ziarna a ziolo (: - kasza gryczana obniza poziom cholesterolu nawet do 47 % ( WIEC DLA NAS TO TRUCIZNA ) . dzieje sie dlatego, ze kasza zawiera jakas specjalna odmiane bialka, ktora nie pozwala na wchlanianie przez jelito cholesterolu, ktory zostaje z organizmu wydalany. Az do 47%. -zawiera duzo zelaza, magnezu - nie zawiera (prawie) glutenu - 64 gr weglowodanu ( w 100 gr prod.)
|
|
|
|
|
|
|
fewa
Go
|
To świetnie konkurencja dla firm farmaceutycznych
|
|
|
|
|
|
|
WojciechS
Go
|
|
|
|
|
|
|
|
adampio
Go
|
Otorz to
|
|
|
|
|
|
|
Halina Ch.
Go
|
To super, bo ja czasami jadam kaszę gryczaną ze skwarkami - uwielbiam to. Nieraz miałam wyrzuty sumienie, że to nieoptymalnie .
|
|
|
|
|
|
|
adampio
Go
|
Ja juz dosc dawno odstawilem ziemniaki i zamienilem je na kasze jaglane i/albo gryczana. Najwazniejszesa proporcje Porownujac ziemniaki z kaszami to, wg mnie oczywiscie, ziemniaki sa bez wartosci. W 100 gr ziemniaka jest okolo 15-20 gr weglowodanu, poza tym nie ma nic, no moze troche witaminy C. Natomiast w 100 gr ugotowanej kaszy w stosunku 1:2,5 (kasza do wody) mamy podobny weglowodan i jeszcze jakies tam mineraly. Wiec chyba optymalniej jest jesc kasze zamiast ziemniaka. Ale pewnie zdania sa podzielone. Pamietam jednak jak nazywana grule, kiedy to K. Kolumb je przywiozl do Europy......Cos w tym jest?..!
|
|
|
|
|
|
|
BACA
Go
|
Tak naprawdę to nie jem ziemniaków w żadnej postaci już wiele lat a zamiast nich jem ziarno orkiszowe / pod warunkiem że jest to orkisz oryginał /
|
|
|
|
|
|
|
kristan
Go
|
Czyżby moja królewna http://www.jedzoptymalnie.pl/kulinaria.php?id=245straciła tron? Adam , podaj ilość krzemu w 100g . Kilkadziesiąt procent to sporo - zatem ile?/jeśli znalazłeś w tabelach/ Dziwnym nieco zjawiskiem , jest brak danych krzemowych w poszczególnych produktach. A może celowym...
|
|
|
|
|
|
|
adampio
Go
|
Nie, a skad, jaglana jest the best.
Szukam, szukam i znalesc nie moge ilosci silicium w gryce.
|
|
|
|
|
|
|
Radzio
Go
|
Tak naprawdę to nie jem ziemniaków w żadnej postaci już wiele lat a zamiast nich jem ziarno orkiszowe / pod warunkiem że jest to orkisz oryginał /
Może to i lepiej.
|
|
|
|
|
|
|
Yogi
Go
|
A jak się ma kasza gryczana do kaszy jęczmiennej bo osobiście nie lubię kaszy gryczanej ale jęczmienną to zjadłbym z przyjemnością
|
|
|
|
|
|
|
Gavroche
|
A jak się ma kasza gryczana do kaszy jęczmiennej bo osobiście nie lubię kaszy gryczanej ale jęczmienną to zjadłbym z przyjemnością
Trawa jest dla krów, a jej ziarniaki dla wróbli i myszy
|
|
|
|
|
|
|
Radzio
Go
|
Którym to pokarmu wyjadać- zwyczajnie- nie wypada.
|
|
|
|
|
|
|
Gavroche
|
Którym to pokarmu wyjadać- zwyczajnie- nie wypada. Ja lubię braci mniejszych... Ale gryka nie jest trawą
|
|
|
|
|
|
|
Radzio
Go
|
Oczywiście, grykę wpychamy do syta. Bo tam krzemu ponoć kupa.
|
|
|
|
|
|
|
Gavroche
|
Oczywiście, grykę wpychamy do syta. Bo tam krzemu ponoć kupa. Bojaźliwyś taki. Nawet pomidorka?
|
|
|
|
|
|
|
Radzio
Go
|
Zdarzy się, że zakoszę tym, którzy zwierzętom, z ich misek, do czysta wyjadają. Ale żeby grykę, owies, zeszłe licie, pędraki, co to, to nie. Pisałem- z dumą, jem to, co z pańskiego stołu spadnie. Hmmm.
|
|
|
|
|
|
|
Gavroche
|
Zdarzy się, że zakoszę tym, którzy zwierzętom, z ich misek, do czysta wyjadają. Ale żeby grykę, owies, zeszłe licie, pędraki, co to, to nie. Pisałem- z dumą, jem to, co z pańskiego stołu spadnie. Hmmm. Nektar i ambrozja
|
|
|
|
|
|
|
Radzio
Go
|
Skromniej- manna. (Liście, tak miało być. )
|
|
|
|
|
|
|
Yogi
Go
|
Nie lubię gryki a pyrki mi brzydną powoli
|