forum.dr-kwasniewski.pl
Witamy, Go. Zaloguj si, lub zarejestruj prosz.
2024-10-14, 07:18:16

Zaloguj si podajc nazw uytkownika, haso i dugo sesji
Szukaj:     Szukanie zaawansowane
Na koniec - nie wolno zapominać, że każdy człowiek jest inny i inny jest jego organizm.
668493 wiadomoci w 4061 wtkach; wysane przez 34 uytkownikw
Najnowszy uytkownik: Magdalutek
* Strona gwna Pomoc Szukaj Kalendarz Zaloguj si Rejestracja
+  forum.dr-kwasniewski.pl
|-+  Działy Forum
| |-+  Kuchnia Optymalna.
| | |-+  Pieczarki faszerowane
« poprzedni nastpny »
Strony: [1] Do dou Drukuj
Autor Wtek: Pieczarki faszerowane  (Przeczytany 9370 razy)
renia
Hero Member
*****
Pe: Kobieta
wiadomoci: 72022


Pieczarki faszerowane
« : 2013-03-16, 16:13:47 »

Wcześniej wstawiałam tutaj przepis na pieczarki z mięsem mielonym. Były one bardzo dobre, ale teraz dla odmiany chciałam zrobić je z farszem jajeczno-pieczarkowym. Obawiałam się, że nie dorównają one pierwszej wersji i tutaj się miło zaskoczyłam (moja rodzinka również). Były znacznie smaczniejsze - jakoś te smaki lepiej się ze sobą komponują.
Trochę "zabawy" przy nich jest, ale dla zadowolenia domowników co się nie robi? Nie od dzisiaj wiadomo, że przez żołądek najlepiej trafia się do serc i coś w tym jest Wink


Składniki:

- 0,5 kg pieczarek (u mnie to było 10 średnich)
- 1 nieduża cebula (70g)
- 1 pęczek natki pietruszki (lub tak ja dałam natkę, koperek i szczypiorek - łącznie 25g)
- 10 jaj (wykorzystałam do tej potrawy 5 białek i 10 żółtek)
- 100g sera (utartego na grubych oczkach tarki)
- masło 50g
- smalec 50g
- 20 g bułki tartej
- sól, pieprz do smaku (moim zdaniem lepiej smakują pikantne)


8 jajek ugotowałam na twardo i posiekałam, biorąc 8 żółtek i 4 białka. Pieczarki obrałam ze skórki i łyżeczką wydrążyłam je tak, aby zmieściło się w nich jak najwięcej farszu. Pozostałe pieczarki (nóżki i blaszki kapeluszy) drobno posiekałam i podsmażyłam je z posiekaną cebulą i przyprawami na maśle, aż woda odparowała. Do przestudzonego farszu dodam posiekane jajka, bułkę tartą, jajka surowe (2 żółtka i 1 białko) 50g utartego sera, posiekaną "zieleninę" i przyprawy - dokładnie wymieszałam składniki i takim farszem napełniłam kapelusze pieczarek aż po brzegi. Następnie posypałam je utartym serem, ułożyłam w brytfannie z dodatkiem smalcu (dałam gęsi, gdyż akurat taki miałam) przykryłam pokrywką i wstawiłam je do gorącego piekarnika (200oC) na pół godziny. Potem piekłam je jeszcze 10 minut bez pokrywki aby ser nabrał lekkich "rumieńców"). I gotowe. Można dać na górę pieczarek odrobinę ketchupu, ale lepiej nie za dużo, aby naturalny smak grzybów i jajek nie zagłuszyć. Można podawać je z ziemniakami i ogórkiem kiszonym. Smacznego.

http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/23ee5ec1082ca14c.html

http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/bb207a353f536d09.html

http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/c5047eefa8634d2e.html

http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/4ba904a43c9c3e22.html

http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/149f38e67e5a7056.html

http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/8bbb8fd8b84b0a29.html

http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/0f96d3a2374d087f.html

BTW podam w następnym "odcinku"...
Zapisane

renia
Hero Member
*****
Pe: Kobieta
wiadomoci: 72022


Odp: Pieczarki faszerowane
« Odpowiedz #1 : 2013-03-16, 18:15:40 »

Ostał mi się ino sznur... Confused a raczej jeden link zawieruszył mi się końcowej fazy dania...

http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/82c22e931e4ff9e7.html

Ilości BTW w 100g wynoszą:

B 8,6g   T 17,5g   W 3,4g

B:T:W wynosi 1: 2: 0,4
Zapisane

Blackend
Hero Member
*****
wiadomoci: 56930


Odp: Pieczarki faszerowane
« Odpowiedz #2 : 2013-03-16, 18:53:22 »

Widzę, że o suplementacji witaminy C też pomyślałaś Wink
Zapisane
renia
Hero Member
*****
Pe: Kobieta
wiadomoci: 72022


Odp: Pieczarki faszerowane
« Odpowiedz #3 : 2013-03-16, 19:00:33 »

Jakaś taka pokręcona ta natka... Confused Laughing za bardzo z tym wystrojem się nie wysiliłam... Cool ale w produkcie zielska jest niemało...Chyba nawet prof. Gaciong by nie miał zastrzeżeń co do braku liści... Cool
Zapisane

Blackend
Hero Member
*****
wiadomoci: 56930


Odp: Pieczarki faszerowane
« Odpowiedz #4 : 2013-03-16, 19:03:06 »

W takim razie jadalne to danie tzn. zdrowe i smaczne oczywiście Wink
Zapisane
Teresa Stachurska
Go


Email
Odp: Pieczarki faszerowane
« Odpowiedz #5 : 2013-03-16, 19:03:55 »

Reniu, mogę dać u siebie? Prosiłabym o fotkę z talerzykiem, albo tę w brytfance ale bez keczupu Smile  
Zapisane
renia
Hero Member
*****
Pe: Kobieta
wiadomoci: 72022


Odp: Pieczarki faszerowane
« Odpowiedz #6 : 2013-03-16, 19:11:52 »

Oczywiście. Mogłam sama o tym pomyśleć...  Confused W sumie dzięki, cała przyjemność po mojej stronie... Very Happy
Zapisane

renia
Hero Member
*****
Pe: Kobieta
wiadomoci: 72022


Odp: Pieczarki faszerowane
« Odpowiedz #7 : 2013-03-16, 19:13:34 »

W takim razie jadalne to danie tzn. zdrowe i smaczne oczywiście Wink

Naprawdę lepiej nam smakowało niż te faszerowane mięsem...a wydawałoby się, że to taka "mięsożerna" rodzina... Cool
Zapisane

Teresa Stachurska
Go


Email
Odp: Pieczarki faszerowane
« Odpowiedz #8 : 2013-03-16, 19:48:47 »

Oczywiście. Mogłam sama o tym pomyśleć...  Confused W sumie dzięki, cała przyjemność po mojej stronie... Very Happy


Dzięki Smile 
Zapisane
Teresa Stachurska
Go


Email
Odp: Pieczarki faszerowane
« Odpowiedz #9 : 2013-03-25, 14:58:32 »

Jest na stronie - http://www.stachurska.eu/?p=13016 , w przyjętej tam konwencji.
Zapisane
renia
Hero Member
*****
Pe: Kobieta
wiadomoci: 72022


Odp: Pieczarki faszerowane
« Odpowiedz #10 : 2013-03-25, 15:05:28 »

Muszę przyznać pysznie, że to jest pyyyszne... Very Happy
Jutro robię pastę z jajek. Była w Ciechocinku... Very Happy
Zapisane

administ
Go


Email
Odp: Pieczarki faszerowane
« Odpowiedz #11 : 2013-03-25, 15:11:32 »

Był pyszny boczek pieczony, a pasty z jajek nie stwierdziłem organoleptycznie...  Wink
Zapisane
renia
Hero Member
*****
Pe: Kobieta
wiadomoci: 72022


Odp: Pieczarki faszerowane
« Odpowiedz #12 : 2013-03-25, 15:44:46 »

Ja też nie, bo byłam jeszcze syta po tym pysznym boczku. Ale ta pasta narobiła mi "smaka" i ci, którzy ją jedli bardzo ją chwalili... Rolling Eyes dawno juz nie miałam pasty z jajek, a u nas nie tylko ja jestem jej amatorem/ką...
Zapisane

Radzio
Go


Email
Odp: Pieczarki faszerowane
« Odpowiedz #13 : 2013-03-25, 17:55:41 »

W takim razie wypada jedynie dopisać... jąją. Very Happy Bo wszystko co jąją jest pychotą. Laughing
Zapisane
Strony: [1] Do gry Drukuj 
« poprzedni nastpny »
Skocz do:  

Dziaa na MySQL Dziaa na PHP forum.dr-kwasniewski.pl | Dziaajce na SMF 1.0.8.
© 2001-2005, Lewis Media. Wszystkie prawa zastrzeone.
Prawidowy XHTML 1.0! Prawidowy CSS!
Strona wygenerowana w 0.031 sekund z 19 zapytaniami.