|
admin
Administrator
Hero Member
wiadomoci: 26739
|
Dobrze, że tylko "dietę podstawową" omówiliśmy, bo reszta diet proponowanych w szpilach to jeszcze większy KABARET. Ale jak się politycy zwrócą do fachowców dietetyków o ułożenie "dobrego posiłku" w szpitalach, to pewnie jeszcze śmieszniej będzie, bo kilka dietetycznych zabobonów popartych "naukowymi badaniami" jest do wykorzystania.
|
|
|
|
|
|
|
admin
Administrator
Hero Member
|
Nie chce mi się wyjaśniać zagadnienia NNKT (pisałem o tym tu kilkakrotnie) czyli 3-6 omega, gdyż niezbędne są tylko na dietach bez i niskotłuszczowych. Po to podkreślałem "NA MAŚLE" tyle razy, aby nie brakło w dawce pokarmowej ani LA, ani ALA, ani EPA, ani DHA, ani AA, ani też niezbędnych tłuszczy trans, bo w tłuszczu mlecznym to wszystko jest w idealnych ilościach, natomiast pod "naukowców", aby se pomyśleli, że "głupoty gadam" - idealnie wyszło. Czyli jedząc masło nie ma NNKT i tyle z praktyki należy zapamiętać.
|
|
|
|
|
|
|
RafałS
|
A to akurat bardzo ciekawe. Nie sama dieta szpitalna, ale ogólnie sporo informacji. Druga część nawet lepsza.
|
|
|
|
|
|
|
admin
Administrator
Hero Member
|
A bo się rozkręcałem...
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
admin
Administrator
Hero Member
|
Koniak rozszerza najlepiej naczynia wieńcowe, a nie jak tam powiedziałem, a sierść i pióra są nie z kolagenu, a z keratyny, czekolada 90% ma zaś średnio 7-10% cukru, czyli 0,5kg czekolady dostarcza jedynie 50g węglowodanów (to dopiero niektórym by się włosy zjeżyły, że "młody kwach zaleca tyle czekolady na kolację"! ) i takie tam jeszcze drobne przejęzyczenia nie wpływające na całość przekazu... Dlatego wolę pisać, a nie gadać na żywca.
|
|
|
|
|
|
|
Jarek
Go
|
|
|
|
|
|
|
|
renia
|
Koniak rozszerza najlepiej naczynia wieńcowe, a nie jak tam powiedziałem, a sierść i pióra są nie z kolagenu, a z keratyny, czekolada 90% ma zaś średnio 7-10% cukru, czyli 0,5kg czekolady dostarcza jedynie 50g węglowodanów (to dopiero niektórym by się włosy zjeżyły, że "młody kwach zaleca tyle czekolady na kolację"! ) i takie tam jeszcze drobne przejęzyczenia nie wpływające na całość przekazu... Dlatego wolę pisać, a nie gadać na żywca. Wiadomo, że można wtedy przeczytać i ewentualnie coś poprawić, czy doprecyzować. Ale wywiad na żywo bardziej się zapamiętuje, niż tekst czytany...
|
|
|
|
|
|
|
|
Jarek
Go
|
Niemiecka czekolada?
|
|
|
|
|
|
|
|
admin
Administrator
Hero Member
|
Trzeba czytać etykiety, aby się nie zdziwić bardziej. Oczywiście lecytyna sojowa jako E-dodatek jest spoko lecytyną jakby co, bo z niej jak i z żóltkowej też powstanie acetylocholina.
|
|
|
|
|
|
|
|
Jarek
Go
|
|