forum.dr-kwasniewski.pl
Witamy, Go. Zaloguj si, lub zarejestruj prosz.
2024-04-19, 23:25:32

Zaloguj si podajc nazw uytkownika, haso i dugo sesji
Szukaj:     Szukanie zaawansowane
3. Białka jako materiał do budowy i przebudowy ciała powinno mieć możliwie wysoką wartość biologiczną, powinno to być białko zwierzęce, a nie roślinne.
659884 wiadomoci w 4058 wtkach; wysane przez 27 uytkownikw
Najnowszy uytkownik: startom
* Strona gwna Pomoc Szukaj Kalendarz Zaloguj si Rejestracja
+  forum.dr-kwasniewski.pl
|-+  Działy Forum
| |-+  Kuchnia Optymalna.
| | |-+  LODY - poradzcie!
« poprzedni nastpny »
Strony: 1 [2] 3 4 5 Do dou Drukuj
Autor Wtek: LODY - poradzcie!  (Przeczytany 56097 razy)
toan
Go


Email
Odp: LODY - poradzcie!
« Odpowiedz #20 : 2006-07-21, 13:58:40 »

...przepis na "Figę z makiem" ...

Raczej trudno jest zbilansować te składniki w odpowiednią proporcję. Confused
Zapisane
Hana
Go


Email
Odp: LODY - poradzcie!
« Odpowiedz #21 : 2006-07-21, 15:16:45 »

Figi suszone  100g     B--3,9    T--1,3    W--66,9
Mak niebieski 100g     B--20,0  T--41,0  W--24,7

"FIGI Z MAKIEM"w 100g   B--11,95    T--21,15    W--45,8
     
SMACZNEGO!
Zapisane
wojteks
Go


Email
Odp: LODY - poradzcie!
« Odpowiedz #22 : 2006-07-21, 16:14:58 »

"FIGI Z MAKIEM" 

Ależ Hana tu nie chodzi o "figi z makiem", ale o "figę z makiem", a więc prosta suma 100g jednego i drugiego składnika - jest błędem. Confused. I tu toan ma rację - o ile można zważyć jedną figę, to brak określenia ilości drugiego składnika uniemożliwia jakiekolwiek wyliczanki Shocked. Zresztą IŻi Ż podaje dla 100g fig - 78g węglowodanów, więc skąd masz w zestawie tylko 66 koma 9 gramm's W?.
Zapisane
fewa
Go


Email
Odp: LODY - poradzcie!
« Odpowiedz #23 : 2006-07-21, 18:40:24 »

Gdzie mogę znaleść przepis na lody ''cztero-smakowe''?
Zapisane
toan
Go


Email
Odp: LODY - poradzcie!
« Odpowiedz #24 : 2006-07-21, 19:08:07 »

Jeśli napiszesz meila na toan@q4.pl to prześlę.
Zapisane
Hana
Go


Email
Odp: LODY - poradzcie!
« Odpowiedz #25 : 2006-07-21, 19:11:42 »

Wojteks matematyka to taka nauka za pomoca ktorej mozna prawie wszystko wyliczyc z dokladnoscia do kilku (a moze i wiecej )miejsc po przecinku , a wiec ta "figa z makiem "tez jest do wykiczenia -gorzej z tym dodatkiem byl tam jeszcze jak dobrze pamietam "pasternak".
B;T;W dla fig podaje wg. TABEL WARTOSCI ODZYWCZYCH wydanych przez CENTRUM ZYWIENIA OPTYMALNEGO  w Jastrzebiej Gorze.
Zapisane
Hana
Go


Email
Odp: LODY - poradzcie!
« Odpowiedz #26 : 2006-07-21, 19:35:55 »

Ten pasternak dodawany do figi z makiem --tonic innego jak warzywo z rodziny baldaszkowatych; jadalny korzen spichrzowy z bialym silnie pachnacym miazszem.
Ale tego pachnacego miazszu B,T,W to juz nie jestem wstanie podac.
Zapisane
toan
Go


Email
Odp: LODY - poradzcie!
« Odpowiedz #27 : 2006-07-21, 19:42:42 »

Pasternak - proszę bardzo - B- 1,7  T-03  W- 7,8 . Na wszelki wypadek - wartość energetyczna - 22Kcal.
Zapisane
toan
Go


Email
Odp: LODY - poradzcie!
« Odpowiedz #28 : 2006-07-21, 19:53:22 »

Może jeszcze susz pasternakowy - B-9,8, T-1,9, W-71,  340 Kcal.
Zapisane
Hana
Go


Email
Odp: LODY - poradzcie!
« Odpowiedz #29 : 2006-07-21, 19:56:13 »

Toan--do czego jest nam potrzebna na ZOwartosc energetyczna produktow?
Zapisane
toan
Go


Email
Odp: LODY - poradzcie!
« Odpowiedz #30 : 2006-07-21, 20:49:27 »

Toan--do czego jest nam potrzebna na ZOwartosc energetyczna produktow?

Wartość energetyczna produktów w ŻO jest nam tak samo potrzebna jak zawartość BTW wyrażona w 100g produktu - czyli do niczego. Liczy się proporcja, bo to jest generalna zasada ŻO. Czym różni się np: krakowska (T-18,2) od litewskiej (T-32,1) - obie po około 15 g B/100g. Oczywiście trzeba brać jeszcze kilka czynników pod uwagę z reguły skorelowanych ze sobą, ale dla uproszczenia - produkt jest tym lepszy czym bilżej proporcji BTW jak -1:3,5;0,5 i czym jest wyższa jego wartość biologiczna. Wartość biologiczna produktu jest tym wyższa, im szybciej dany produkt wywołuje miażdżycę na diecie korytkowej.
Zapisane
Hana
Go


Email
Odp: LODY - poradzcie!
« Odpowiedz #31 : 2006-07-21, 20:51:11 »

Dziekuje za wyjasnienie.
Niewiele jest w przyrodzie produktow odpowiadajacych tym proporcja --boczek wedzony, smietana, glowizna wieprzowa, orzechy wloskie, i oczywiscie zoltka smazone na slonince.
Z reszta trzeba kombinowac!
Zapisane
toan
Go


Email
Odp: LODY - poradzcie!
« Odpowiedz #32 : 2006-07-21, 21:02:01 »

Z reszta trzeba kombinowac!

Właśnie dlatego staramy się opracowywać teraz "mieszanki pełnoprocjowe" do samodzielnego wykonania. Łatwo dostępne na rynku produkty w połączeniu z prostym wykoniem zminimalizują możliwość popełniania błędów w ŻO.
Zapisane
Hana
Go


Email
Odp: LODY - poradzcie!
« Odpowiedz #33 : 2006-07-21, 21:43:52 »

Mogl bys blizej o tych "mieszankach pelnoprocjowych".
Moze jakis przyklad,do samodzielnego wykonania!
Zapisane
toan
Go


Email
Odp: LODY - poradzcie!
« Odpowiedz #34 : 2006-07-21, 22:12:04 »

Przykład? Śniadanie: żółtka, śmietanka 30%, masło klarowane, cukier puder. Proporcja BTW - 1:2,5-6,0:0,2-0,6 w zależności od indywidualnych potrzeb organizmu oraz drugiego posiłku w bilansie dobowym. Ciekawe w tym przepisie jest to, że górna zawartość tłuszczu w proporcji może być jeszcze wyższa i nie jest widoczna na talerzu. Proste produkty, proste wykonanie, łatwe przeliczniki proporcji - brak możliwości pomyłki.
Zapisane
Hana
Go


Email
Odp: LODY - poradzcie!
« Odpowiedz #35 : 2006-07-22, 09:36:52 »

A co powiesz na taki przyklad sniadania :
1-jajko cale;  3-zoltka;  50g-boczku wedzonego;  15g-smalcu;  100g-pomidor z proporcja 1:2,6:0,5
Prosze o opinie!!
Zapisane
sabina
Go


Email
Odp: LODY - poradzcie!
« Odpowiedz #36 : 2006-08-15, 10:24:39 »

...uproszczony przepis na lody autorstwa Bogdana Renkiela ze Slupcy.

1 litr ubitej 30% smietanki polaczyc delikatnie z kremem wykonanym z 10 zoltek i 1/2 szklanki cukru (ja dodawalam mniej) .
Dodac 2 krople aromatu i zamrozic w standartowych kubeczkach plastikowych.

Właśnie przeglądałam książkę kucharską Kwaśniewskiego i co widzę -przepis nr 598. Autorstwo pana Renkiela polegało chyba na uproszczeniu oryginalnego przepisu. Bardzo dobre lody! Confused Laughing.
Zapisane
MORGANO
Go


Email
Odp: LODY - poradzcie!
« Odpowiedz #37 : 2006-11-03, 09:51:54 »

ŚWIĄTECZNA PROPOZYCJA
LODY OPTYMALNE
200 gram Jajka żółtka 10 szt.
1000 gram śmietana słodka 30%
150 gram Cukier puder
30 gram Cukier waniliowy
200 gram Orzechy laskowe mielone 
50 gram Kakao lub Nutela
50 gram   Kawa rozpuszczalna Nesca
BTW  100 gram   5,2 – 28,7 – 15,9    =  335  kalorii
Stosunek B T W     1,0 – 5,5 – 3,1
           
Teraz skoncentrujmy się na przygotowaniu lodów.
Żółtka ubijamy na jednolitą masę. Dolewamy powoli słodką
30% śmietanę nadal ubijając mikserem wsypuję cukier
waniliowy i cukier puder na końcu dodaję mielone orzechy.
/ Handlu są dostępne mielone orzechy/
Całą masę dzielę na trzy części do jednej dodaję kakao lub Nutelę.
Ja osobiście mieszam orzechy z całą masą, ale można włożyć
orzechy tylko do jednej części waniliowej, a drugą bez orzechów
pozostawić jako czekoladową. Tu można działać dowolnie
do jednej części natomiast dodaje kawę Neska przez co
uzyskuję kawowy smak.
Jedną  pierwszą dowolna część wlewam do kilku  plastikowych
pojemników foremki / mogą być na przykład foremki po
serkach Tartare/.
Pierwszą część lodów wkładamy do zamrażarki na około 2 godziny
Następnie wlewamy drugą część masy ponownie zamrażamy i
kolejno trzecią część zamrażamy otrzymujemy wspaniała porcję
lodów „Casate”.
Plastykową kostkę z lodami wyjętą z zamrażarki przez kilka
sekund od spodu trzymamy nad gorącą wodą przez co bardzo
szybko wydostaniemy lody z pojemnika.
Jeżeli mamy gości, lub chcemy zaskoczyć pozostałych
domowników lub tylko dla swojej satysfakcji możemy
lody udekorować bitą śmietaną w aerozolu
tworzymy dekorację według własnej fantazji.
Możemy udekorować lody plasterkiem owocu Kiwi, cząstka
pomarańczy, czereśniami lub truskawkami z kompotu.
Bardzo ekskluzywnie  wyglądają lody podane jako „płonące”.
Jak podawać płonące lody?
Potrzebna nam będzie kostka cukru, którą musimy zamoczyć
w 96% spirytusie. Nasączoną kostkę cukru kładziemy w
środku na śmietanie i przed podaniem kotkę zapalamy.
Płonące lody sprawiają niesamowity efekt, jeszcze lepiej
smakują ponieważ do niepowtarzalnych walorów
smakowych dochodzi jeszcze defekt wizualny. Morgano



Zapisane
fewa
Go


Email
Odp: LODY - poradzcie!
« Odpowiedz #38 : 2007-06-01, 19:55:17 »

 Sezon na lody już w pełnii. Zastanawia mnie czy Wam też wychodzą takie twarde. Po zamarznięciu muszę je odstawiać aby zmiękły i dało się je zjeść.
Ciekawe co dodają do tych sklepowych lodów, że one tak nie zamarzają na " kość ". Shocked
Zapisane
lekarka
Go


Email
Odp: LODY - poradzcie!
« Odpowiedz #39 : 2007-06-01, 20:04:24 »

Pierwsza myśl - chciałam napisać - ja się w to nie mieszam  Very Happy.
Natomiast, Marishka, chyba podejmę wyzwanie  Surprised i zacznę sprawdzać na sobie DO w formie "śmietanowej". Troche to potrwa  Shocked .
Zapisane
Strony: 1 [2] 3 4 5 Do gry Drukuj 
« poprzedni nastpny »
Skocz do:  

Dziaa na MySQL Dziaa na PHP forum.dr-kwasniewski.pl | Dziaajce na SMF 1.0.8.
© 2001-2005, Lewis Media. Wszystkie prawa zastrzeone.
Prawidowy XHTML 1.0! Prawidowy CSS!
Strona wygenerowana w 0.03 sekund z 17 zapytaniami.