Aktualności:

5. Węglowodany staramy się zjadać w postaci skrobi, tj. w ziemniakach i warzywach.

Menu główne

PRASÓWKA

Zaczęty przez toan, 2007-01-11, 06:48:07

Poprzedni wątek - Następny wątek

admin


admin

Cytat: renia w 2022-08-23, 13:40:29
No to kiedy wreszcie dadzą nam to mięso z plastiku? 8) ;-)

A to zależy od tego "ile trzeba dać w razie gdy się ryzykuje, że się straci"... ;)
Wmówili wyszczep, wmówią i mięso z probówki.  8)


admin

Szarańcza niejednemu uratowała życie, a do tego jest optymalnie tłuściutka... ;)

Gavroche

Ludzie się buntują na robactwo, ale w tej całej ochronie planety, to najmniejszy problem. :D

Jarek

 robale za boczek nie dla mnie - na szczęście jest jeszcze Łukaszenko.... 8)

admin

Za : Mgr inż. Paulina Luiza WIZA
Katedra Ekonomii i Polityki Gospodarczej w Agrobiznesie
Uniwersytet Przyrodniczy w Poznaniu:

Charakterystyka owadów jadalnych jako alternatywnego źródła białka w ujęciu żywieniowym, środowiskowym oraz gospodarczym?

Białko: zawartość w owadach: w granicach 5-77g w 100 g [21]; zawartość w suchej masie: Stanowi ponad 60 %
suchej masy w takich gatunkach z rzędu Orthoptera jak świerszcze i szarańcza [25]; Charakterystyka: białko owadów cechuje się podobną strawnością do białka jaja (77-98%); białko owadów jest pełnowartościowe, na podobnym
poziomie co białko mleka [22]; białka owadów wykazują wysoką zawartość treoniny, waliny oraz tyrozyny [26}

Tłuszcz: zawartość w owadach: w granicach 10-50% [27]; zawartość w suchej masie: Stanowi od 13% dla gatunków z rzędu Orthoptera do 67% dla larw chrząszczy gatunku Rhynchophorus phoenicts [21]; Charakterystyka:
owady jadalne wykazują większą zawartość polienowych kwasów tłuszczowych w porównaniu z drobiem i rybami
[21]; owady jadalne mają zbliżony skład kwasów tłuszczowych do składu tłuszczu drobiowego oraz rybiego [21];
skład kwasów tłuszczowych może być modelowany w oparciu o użycie właściwych modyfikacji diety owadów [10]

Węglowodany: zawartość w owadach: niska zawartość węglowodanów; wysoka zawartość błonnika w postaci
chityny [8, 12]; zawartość w suchej masie: zawartość węglowodanów w suchej masie na poziomie 0,1-5,3% [26];
Charakterystyka: Finkę [2007] oszacował zawartość chityny w gatunkach owadów jadalnych w granicach 2,7-49,8
mg/kg świeżych owadów, zaś 11,6-137,2 mg/kg suchej masy; zawartość błonnika w świerszczach (G. sigillatus) szacuje s

Witaminy i składniki mineralne: zawartość w owadach: owady w swym składzie zawierają wysoką zawartość
żelaza oraz cynku [6]; zawartość w suchej masie: źródło tiaminy (0,1-4,0 mg/lOOg suchej masy); źródło ryboflawiny
(0,1-8,9 mg/lOOg suchej masy) [5]; Charakterystyka: owady jadalne są źródłem takich składników mineralnych jak:
żelazo, cynk, miedź, mangan, magnez oraz w śladowych ilościach wapń [8]; nieliczne gatunki owadów jadanych są
źródłem kwasu foliowego, oraz retinolu [6]

Przypominam, że chityna jest całkowicie strawna wg najnowszych "badań naukowych", choć w niektórych publikacjach traktowana jest niesłusznie jak włókno surowe u monogastrycznych.

admin

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/?term=locust - jak kogoś interesuje, bo mnie niespecjalnie.

admin

Jakby co to w dobę mogę być expertem od diety owadziej. ;)  :lol:

Jarek

Wolę psy koty patroszyć i podroby zjadać niż Białko alternatywne :lol:

renia

Cytat: admin w 2022-08-23, 14:18:23
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/?term=locust - jak kogoś interesuje, bo mnie niespecjalnie.

Fuj... 8) Patrzeć nie lubię na robactwo, a co dopiero to jeść... :x Ale nigdy się nie mówi nigdy... :roll: Ponoć z silnego głodu można zatracić ludzkie zachowania i nawyki... :?

Gavroche

Była koło mnie restauracja z owadzim menu, ale się nie utrzymała, choć żarcie bardzo ciekawe i smaczne. :D
Szarańcza faktycznie tłuściutka, choć mnie bardziej smakowały drewnojady i jedwabniki.
Niestety, podobnie jak ryby i owoce morza, to takie przewiewne i "głodne" jedzenie. :?

renia

 :? Odważny jesteś, żeby coś takiego spróbować. :shock: Ja tylko raz próbowałam krewetki i fuj... 8) :lol:

Jarek

Mi nie obrzydza widok smażonego robala- tylko nie opłaca mi się takie cuda jeść

Gavroche

Cytat: renia w 2022-08-23, 15:03:26
:? Odważny jesteś, żeby coś takiego spróbować. :shock: Ja tylko raz próbowałam krewetki i fuj... 8) :lol:
Fuj tylko dlatego, że wiesz co to. 8)
Burgera z rohatyńca byś jadła, gdyby Ci podano jako jagnięcinkę. :mrgreen:
To jak z tymi damesami, co to nigdy wątróbki nie próbowały, ale wiedzą, że niedobra.

Jarek

Cytat: admin w 2022-08-23, 14:20:33
Jakby co to w dobę mogę być expertem od diety owadziej. ;)  :lol:
Stawiam  na 40 % przysfajalności białka  :lol:


Jarek

Osobiście pije śmietankę z kawą - nie jestem smakoszem kawy, a herbaty już w ogóle  :lol:

Gavroche

Cytat: admin w 2022-08-23, 16:12:00
:D
https://www.msn.com/pl-pl/zdrowie/nasze-zdrowie/czym-najlepiej-s%C5%82odzi%C4%87-kaw%C4%99-jedna-opcja-jest-najzdrowsza/ar-AA10YOt7?ocid=msedgntp&cvid=94693445827f45e09b478b9e815e0dc7 - no proszę bardzo! "Kawa kuloodporna" na miodzie!  :D
Spadziowy z iglastych polecam. 8)
Przepuszczony przez dwa gatunki owadów, ma sporo azotu, mało słodki, bo to głównie glukoza, 10x więcej minerałów, niż miody nektarowe.
A dla koneserów - mnóstwo dziwnych cukrów w składzie - co daje wyjątkowy bukiet smakowy. :D
Bardzo pasuje do śmietanki i twarogu.