Podaję przepis na 1 dużą golonkę z kością :)
1 duża golonka
1/2 litra śmietany 30 %
1 cebula
pieprz, sól, maggi
Golonkę pokroić, jak na gulasz, posolić, popieprzyć.
Podsmażyć na patelni, tylko do kolorku (jak na gulasz).
Wrzucić do tego drobno pokrojoną cebulę i tylko ją zeszklić.
Dodać do tego ok. 1/2 szklanki wody i dusić na małym ogniu ok. 1/2 godziny (do miękkości).
Gdy mięso będzie miękkie, wlać do niego 1/2 litra śmietany, wymieszać.
Jeśli sos będzie za rzadki, dodać odrobinkę mąki rozrobionej z wodą.
Całość doprawić maggi i ewentualnie solą i pieprzem (do własnych preferencji smakowych), ale niekoniecznie :)
SMACZNEGO :D
Kroisz mięso razem ze skórą? Pół godziny do miękkości to chyba mało? Ja wieprzowinę piekę (czy duszę) przynajmniej 2 godziny...Dajesz śmietanę kwaśną? - czy słodką śmietankę?
Cytat: renia w 2012-02-04, 12:44:36
Kroisz mięso razem ze skórą? Pół godziny do miękkości to chyba mało? Ja wieprzowinę piekę (czy duszę) przynajmniej 2 godziny...Dajesz śmietanę kwaśną? - czy słodką śmietankę?
Mięso kroję ze skórką, niczego nie wyrzucam :) Dusić ok. pół godziny, ale do miękkości oczywiście ;) a śmietanę daję słodką :D
Dodam jeszcze, że ta skóra, to najlepsze w tej potrawie :D
Mi, i mojemu mężowi, z pewnością by ta potrawa smakowała :D, ale dzieciom bym musiała coś innego upitrasić... :(
Cytat: Zonia w 2012-02-04, 13:08:15
a śmietanę daję słodką :D
Nie ma słodkiej śnietany nawet (u)bitej!
Śmietana jest zawsze ukwaszona.
Choć są tacy, co twierdzą inaczej na podstawie słownika języka "polskeigo" :wink:
Zgadza się...ale mi się to też myli... 8)
Dlaczego zmieniono nazwę wątku z "Golonka w śmietanie", na "Golonka w śmietance" ?
Dodaję śmietanę nie zakwaszaną :P
OK, niech będzie: ....nie ukwaszaną :P
Bo w przepisie nie ma śmietany.
Cytat: admin w 2012-02-04, 13:45:48
Bo w przepisie nie ma śmietany.
Jak to nie ma???
1/2 litra śmietany 8)
http://pl.wikipedia.org/wiki/%C5%9Amietana - nawet ciocia wiki wyjaśnia ten problem! :lol:
Cytat: Zonia w 2012-02-04, 13:49:39
Cytat: admin w 2012-02-04, 13:45:48
Bo w przepisie nie ma śmietany.
Jak to nie ma???
1/2 litra śmietany 8)
No to w końcu to z mleka jest słodkie, czy ukwaszone? :shock:
...ciotka wiki i wujek google... :lol:
Ok, ok - na pewno mowa tu o śmietance :P
...ale jesteście...:(
Tutaj nic nie jest darowane... :lol:
:D
nie damy utrwalać błędu! :twisted:
Śmietanka i śmietana to dwa różne produkty. 8)
Racja. Powinniśmy wsławiać się w sposób optymalnie poprawny... :wink: i bez brzydkich wyrazów... :lol: :wink:
Precyzyjnie, bo każde słowo się liczy! :wink:
Cytat: renia w 2012-02-04, 13:59:30
Tutaj nic nie jest darowane... :lol:
I wszystko będzie POLICZONE! :wink: :lol:
I zważone? :shock: :lol:
Pewnie!
Bo proporcja BTW jest najważniejsza. :D
BTW tej potrawy nie znam :(
:(
Nic nie szkodzi!
150g tłuszczu ze śmietanki załatwia sprawę. :D
Jak golonka waży 0,5kg, to na kość trzeba odliczyć z 10 dag.
Czyli 4* BT golonki plus tłuszcz ze śmietanki i wyjdzie tak około BT 1:3,5
Czyli około optymalnie. :roll: :wink:
Do tego skrobi trochę i będzie zupełnie optymalnie.
Cytat: admin w 2012-02-04, 14:01:42
:D
nie damy utrwalać błędu! :twisted:
Śmietanka i śmietana to dwa różne produkty. 8)
korzystając z tego wątku, mam pytanko czy creme fraiche, który ma 30% T to jest śmietana? bo z definicji wynika, że smietana ma ok. 12-16%T .Tak swoją drogą na opakowaniu nie ma podanego składu :(
i jeszcze jedno- w mojej okolicy dostępna jest śmietanka 30% ale z dodatkiem stabilizatora Carrageen - jest ok?
Karagen to polisacharyd uzyskiwany z glonów, rozkłądający się w jelitach do cukrów prostych.
W zależności od tego kto bada, to jako E - 407 jest nawet rakotwórczy, ale już jako karagenina ponoć chroni przed rakiem i stymuluje układ immunologiczny.
A śmietanka ma tyle procent tłuszczu na ile się ją znormalizuje. Na przykład do produkcji masła śmietankowego - najlepiej gdy ma około 48%.
Cytat: admin w 2012-02-04, 16:54:23
Karagen to polisacharyd uzyskiwany z glonów, rozkłądający się w jelitach do cukrów prostych.
W zależności od tego kto bada, to jako E - 407 jest nawet rakotwórczy, ale już jako karagenina ponoć chroni przed rakiem i stymuluje układ immunologiczny.
A śmietanka ma tyle procent tłuszczu na ile się ją znormalizuje. Na przykład do produkcji masła śmietankowego - najlepiej gdy ma około 48%.
dzięki, ale to bać się czy cieszyć? Czy jest w sprzedaży śmietanka bez stabilizatorów?
I może jakieś zdanko na temat creme fraiche, proszę. Bo konsystencja i smak jak również te 30% bardzo mi odpowiada. Nie czuję żadneego obcego posmaku
Kupuję creme fraiche 30% w workach 5l. I ta jest super! :D
Cytat: admin w 2012-02-04, 17:13:21
Kupuję creme fraiche 30% w workach 5l. I ta jest super! :D
no to masz niezły przerób :)
Na pięć osób starcza na tydzień. :D
Cytat: admin w 2012-02-04, 17:13:21
Kupuję creme fraiche 30% w workach 5l. I ta jest super! :D
Ok, to w kwestii śmietany jest jasne.
A jaką śmietankę kupujesz? Ze stabilizatorami? Ta nazwa mnie trochę odstrasza
Nie, to czysta pasteryzowana śmietanka, bez żadnych dodatków, dla odbiorców hurtowych. W sklepach jej nie ma.
Śmietanki konfekcjonowane w UE są zawsze raczej ze stabilizatorami, choć w Szwajcarii niektóre nie.
Wlasnie chcialem to napisac. Tzw franciszon,mam nadzieje,ze nie pomylilem ,zostal wlaczony w poczet rodzinki? Nie trzeba+1 dopisac ? :wink:
Ale bitej śmietanki nie da się z tego zrobić :(
Da się, ale wszystko zależy od czasu bicia. :wink:
Do ubijania śmietanka i śmietana powinny być wychłodzone do około 5-8oC.
no to rozmrażam maliny :)
Maliny z bitą śmietanką i łyżeczką cukru, to rarytas! :D
Idealny deser.