Jestem strasznym leniuchem. Wymyśliłam cos takiego:
Ser miele w maszynce do miesa. Rozpuszczam 2 i ½ kostki masla, odstawiam do ostygniecia. Do sera dodaje pol szklanki cukru i po kilka CALYCH jajek, mieszam trzepaczka do jajek, wlewam maslo. Potem make ziemniaczana, platki migdalowe, rodzynki. Dodaje aromat waniliowy albo pomarańczowy.
Sernik jest tak samo smaczny i puszysty jak robiony scisle wg przepisu z Ksiazki Kucharskiej.
Jak cos mnie na leci na chleb, to robie go w podobny sposob. Rowniez nie zauwazylam zadnej roznicy.
Hej "baska" a gdzie waga i proporcje??????????????
Wiesz ,ze w zywieniu optymalnym najwazniejsze sa proporcje!!!!!!,a Ty piszesz o "kilku calych jajkach"!!!!
Hana
Skladniki wg ksiazki kucharskiej:
1 kg bialego sera
50 dag masla
1/2 szkl cukru
20 jajek + 5 zoltek
3 lyzki maki ziemniaczanej
10 dag migdalow
5 dag rodzynek
aromat
BTW: 1:2,2:0,4
próbowałem ostatnio upiec ten sernik, owszem wyszedł smaczny ale opadł i był taki bardzo niski :) jakieś rady?
dodam że piekłem go 40min i zostawiłem w piekarniku do ostygnięcia
Cytat: zilony w 2010-05-03, 14:17:21
próbowałem ostatnio upiec ten sernik, owszem wyszedł smaczny ale opadł i był taki bardzo niski :) jakieś rady?
dodam że piekłem go 40min i zostawiłem w piekarniku do ostygnięcia
wina tylko i wylacznie sera( moze nalezaloby sprawdzic zawartosc sera w serze)
jak rowniez zmienic wielkosc foremki uzytej do pieczenia
Jezeli poprzednie odpada,to jeszcze trzecia mozliwosc--- ubite na sztywno bialka b.lekko wymieszac z masa zoltkowoserowa :P
Podaję przepis na Sernik Błyskawiczny Pani Ani Kwaśniewskiej, który zawsze się udaje.
50 dkg pełnotłustego sera
25 dkg masła
12 żółtek
8 białek
10 dkg cukru pudru (daje mniej bo dla mnie to już za słodkie)
1 łyżkę budyniu (daje 1 łyżkę krupczatki jest bardziej puszysty)
5 dkg rodzynek
5dkg suszonych moreli + aromat waniliowy w 100 g produktu B- 11,9 T - 12,3 W - 12,4 B:T:W = 1:2,1:1
Składniki powinny mieć temperaturę pokojową.Twaróg włożyć do miski i rozgnieść go palcami,dodać masło,żółtka,cukier,budyń, namoczone i osączone rodzynki, pokrojone morele, aromat i całość wymieszać.Następnie ubić na sztywno białka i wymieszać z masą serową, przełożyć na formę piec około półtora godziny
w temp.180 C. Doskonale smakuje z bitą śmietaną.
Nie trzeba mielić twarogu ?
Można kupić ser już zmielony, lub nie mielić. Dla mnie osobiście liczy się wartość tego sernika.
"piec około półtora godziny" ???
Temida, no chyba że podałas przepis na "błyskawiczną" grzankę serową, a nie na sernik.
Cytat: temida 135 w 2010-05-04, 19:28:23
.... w 100 g produktu B- 11,9 T - 12,3 W - 12,4 B:T:W = 1:2,1:1
Tutaj chyba BTW się nie zgadza. Może tłuszczu jest 25g w 100g sernika?
Cytat: mabu w 2010-05-11, 21:58:43
"piec około półtora godziny" ???
Temida, no chyba że podałas przepis na "błyskawiczną" grzankę serową, a nie na sernik.
Ja piekę godzinę i 15 minut, ale w piekarniku o temp. 160
oC. Chyba, że mój piekarnik pokazuje złą temperaturę...
Tym razem piekłam ten sernik godzinę w temp. 180oC i jest dobry. Może to półtora godziny, to jest pomyłka autorki postu..
Cytat: mabu w 2010-05-11, 21:58:43
"piec około półtora godziny" ???
Temida, no chyba że podałas przepis na "błyskawiczną" grzankę serową, a nie na sernik.
:lol: :lol:
Sernik znany jest od starożytności, ponoć był nieodzownym dodatkiem do diety olimpijczyków greckich:
https://misyjne.pl/przerwa-artykul/jak-sernik-opanowal-swiat-krotka-historia-i-sprawdzony-przepis/
Dlatego tak lubię pewno. :lol:
Jutro starszak wyjeżdża na dwa tygodnie na obóz, to dzisiaj wyskoczyliśmy na obiad, a na deser wiadomo - serniczek.
Mariusz się pojawił na Forum, to węgle muszą się zgadzać, dodałem więc dwie gałki lodów - śmietanka z żółtkiem - smakują jak kogiel mogiel. :D
Musze was "pilnowac", abyscie nie zdziadzieli do reszty ;)
Dzis musialem juz sie podladowac energetycznie po wymagajacym tyg., na koniec dnia propoporcja dobije do pi razy oko 1:3:1,7
https://www.instagram.com/p/CSRlOKdjq_H/?utm_medium=copy_link
Sernik only bez kolderki oraz spodu, tzw. Wiedenski bez rodzynek. ;)
Z weglowodanami wszystko dziala lepiej, a i zycie jest ciekawsze/smaczniejsze.... i forma rosnie :twisted:
https://www.instagram.com/p/CSQ-n_0jzUY/?utm_medium=copy_link
Ładny triceps, ale łapy to Ty zawsze miałeś dobre. 8)
Nie ma lipy, dobre Optymalne Geny ;)
Rod Krasnoludow. :lol:
Cytat: MariuszM w 2021-08-07, 17:40:08
Musze was "pilnowac", abyscie nie zdziadzieli do reszty ;)
...
:lol:
Jest szansa że już nie jeste najmłodszy na forumie, ale pewności nie ma. 8)
Otworzyła się koło mnie mała piekarnia, tzn. dawniej były piekarnie, to jest Pracownia Wypieków. :lol:
No to kupiłem kawał sernika na kolację, przecież nie będę piekł, jak jest 30 stopni.
No i ohyda, zjadłem, bo ze śmietanką to wszystko wejdzie, ale nijak to się ma do mojego serniczka, albo mamusi. :D