Aktualności:

6. Pić należy tyle, na ile mamy ochotę i wtedy, kiedy mamy ochotę.

Menu główne

Ogórki kartuskie

Zaczęty przez renia, 2011-08-13, 18:48:13

Poprzedni wątek - Następny wątek

renia

Ponoć to najzdrowszy pokarm... :shock: :lol:

WojciechS

Dla konia pociągowego - http://www.konie.miscior.pl/zywienie/index.htm - krótkie zasady żywienia...  :D

renia

Szkoda dawać koniowi takie cenne pożywienie. Lepiej zjeść samemu. Nałkofcy wiedzą najlepiej...

http://zdrowie.onet.pl/zycie-i-zdrowie/jedzenie-najzdrowsze-z-najzdrowszych,1,4774136,artykul.html

Najzdrowsze jedzenie daje końskie zdrowie... :mrgreen:

http://www.farmer.pl/produkcja-roslinna/zboza/konskie-zdrowie-po-owsie,25396.html  :lol:

WojciechS

Po drobnych modyfikacjach z podanego linka:
Zasady Żywienia
1. Ilość energii przyjmowanej z pokarmem musi równoważyć jej straty. Nadmiar podawanego pożywienia obciąża układ trawienny i krążenia, obniżając ich sprawność. Niedobory składników pokarmowych prowadzą do utraty kondycji.
2. Paszę podawać trzeba często i w małych dawkach- największa jednorazowa dawka paszy treściwej nie powinna przekraczać 2 kg. (jest to jednak tylko uogólnienie dlatego że patrząc na tabelę żywieniową ciężko nie przekroczyć dawki 2 kg. gdy pacjent ma 180 cm i wykonuje ciężką pracę :))
3. Po nakarmieniu należy zapewnić godzinną przerwę na trawienie, zanim pacjent przystąpi do ćwiczeń ruchowych.
4. Powinny być zachowane proporcje pomiędzy paszami o wysokiej wartości odżywczej, a paszą objętościową, którą zazwyczaj jest 5*wio. Powinny one stanowić od 50% do 75% dawki pokarmowej- wtedy układ trawienny funkcjonuje najlepiej.
5. Pacjent musi mieć zawsze dostęp do wody, niezbędnej dla prawidłowego przebiegu procesu trawienia.

renia

To są wskazówki do żywienia człowieka czy konia... :roll: :lol: Jaki pacjent... :roll:

WojciechS

Prawda, jakie proste są zasady odżywiania. Koń czy pacjent, byle owies wcinał!  :wink: :mrgreen:


WojciechS

...normalnie jak ten nieszczęśnik od pięciu dób!  :cry:  :?

renia

...i siedmiu boleści... :cry: :lol:

renia

Zeszłoroczne ogórki tak nam zasmakowały, że w tym roku musiałam też je koniecznie zrobić - według tego przepisu:

http://www.wielkiezarcie.com/recipe49743.html

Zdjęcia, które z nimi zamieściłam zostały usunięte przez Administratora, więc wstawię linki z nowymi... :D
Z 4 kg ogórków otrzymałam 13 słoików. Jeszcze takie dwie porcje jak zrobię, to będzie szansa, że utrzymają się one do wiosny... :D Cenowo jeden słoik ogórków wychodzi ok.2 zł.

http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/a0b45bb2c3f9952d.html

http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/512cfe3938dc1073.html

renia

Ja dokładnie przepisu się nie trzymałam - robiąc te ogórki  8) i tym razem wcale źle na tym nie wyszłam...
Ogórki kroiłam przeważnie na 4 części - zamiast dawać całe - jak w przepisie (więcej weszło) i nie odczekiwałam 6 godzin przed gotowaniem (zalewałam ciepłą zalewą i od razu zakręcałam słoiki i na "ogień"). Gotowałam 5 minut (od zagotowania) i od razu wyjmowałam je. Są tak samo dobre jak te zeszłoroczne robione przepisowo... :D

Radzio

 :lol:
Zaś polityka. Podziel ogórka na cztery, to więcej ich wejdzie. No, no. :wink:


Cytat: WojciechS w 2011-08-14, 20:59:22
Prawda, jakie proste są zasady odżywiania. Koń czy pacjent, byle owies wcinał!  :wink: :mrgreen:

No popa! :lol: