Aktualności:

2. Należy jeść wtedy, gdy się chce jeść i zjadać tyle, by nie czuć potrzeby dalszego jedzenia.

Menu główne

Olej kokosowy i smalec

Zaczęty przez ^ToM^, 2018-10-09, 21:25:56

Poprzedni wątek - Następny wątek

Jarek

Jako krem pod oczy dobry ponoć

admin

Cytat: renia w 2023-03-09, 10:12:20
Na tych dietach "keto" go zalecają...

I bardzo dobrze, bo z niego świetnie ketony powstają, ponieważ około 83% kwasów tłuszczowych z kokosa jest nasyconych, a do tego z nienasyconych jest tylko 3% tego "zdrowego" - łamaga 3... ;)

admin

Dla przypomnienia - w naturalnych tłuszczach zwierzęcych rzadko kiedy "niezdrowe nasycone kwasy tłuszczowe" przekraczają granicę 50% - jedynie masło ma 64% i dlatego jest najbardziej "chore" z powodu nasycenia wodorem wśród "niezdrowych, nasyconych, tłuszczy zwierzęcych"...  ;) :lol: :lol: :lol:

renia

Cytat: Jarek w 2023-03-09, 10:17:13
Jako krem pod oczy dobry ponoć

:lol: Ileś tam lat temu kupiłam olej kokosowy z ciekawości. Pachniał mi kosmetykiem i miał konsystencję kremu i tak go wykorzystałam... :lol: Nawet posmakować go nie miałam ochoty... 8)

renia

Cytat: admin w 2023-03-09, 10:27:12
Dla przypomnienia - w naturalnych tłuszczach zwierzęcych rzadko kiedy "niezdrowe nasycone kwasy tłuszczowe" przekraczają granicę 50% - jedynie masło ma 64% i dlatego jest najbardziej "chore" z powodu nasycenia wodorem wśród "niezdrowych, nasyconych, tłuszczy zwierzęcych"...  ;) :lol: :lol: :lol:

Myślałam, że czym bardziej są nasycone kwasy tłuszczowe, tym są twardsze.
A tutaj z masłem niespodzianka... :lol: 8)

admin

Niektórzy twierdzą, że teraz jest w maśle 56% nasyconych, ale ja tam bardziej Szczygłowi "wierzę"... ;)
Bo zapomnieli 8% krótkołańcuchowych doliczyć - no ale ja tam aż taki do walki o "rację" to nie jestem, tym bardziej, że 56 to zdrowiej "naukowo" niż 64!  :lol:

renia

:lol: Ale chyba masło, masłu nierówne... :roll:

admin

A na te tematy to się nie wypowiadam, bo się nie znam.  8)
Najbardziej wartościowe masło powstaje od maja do czerwca na wypasie lucernowo-rajgrasowym i ziół pastwiskowych, ale to jako ciekawostka zawodowa bardziej, niż istotna konsumpcyjnie informacja.
Teraz wysokowydajne krowy pastwiska nie uświadczą, bo natychmiast tężyczki dostają, ale "procedura weterynaryjna" radzi sobie dobrze z tą przypadłością groźną dla życia.  8)

renia

Pamiętam z dzieciństwa, że wiosną masło z targowiska było najsmaczniejsze i kolorystycznie najładniejsze, żółte... :D A żółtka jaj były pomarańczowe - bez barwników...To były czasy... :lol:
Teraz chyba niektóre marketowe masła mają domieszkę margaryny, czego nie wykazują na opakowaniu. Aby tylko % tłuszczu pasował...
Niedawno pożyczyłam od synowej kostkę masła (zabrakło mi, a zawsze kupuję "osełkę górską"), to masło od niej (z marketu) miało 200g i 82% tłuszczu. Ale było inne. Stało u nas pół dnia w maselniczce na szafce i jeszcze było twarde i gorsze w smaku...

admin

Trzeba było kaloryfery podkręcić, to masło by zmiękło... ;)

RafałS

Cytat: admin w 2023-03-09, 15:34:31
:lol:
Jak to podkręcić, kaloryfery?! :shock: Przecież jeszcze nie ma wiosny - pisiowe nie ogłosiły jeszcze rozwiązania problemu opałowego. :mrgreen:

renia

Cytat: admin w 2023-03-09, 15:34:31

:lol: Albo na patelni rozpuścić... :lol:

admin

Gavroche

Roztopić. :D
Na ŻO więcej się roztapia, rozpuszcza się cukier w herbacie.