Aktualności:

Na koniec - nie wolno zapominać, że każdy człowiek jest inny i inny jest jego organizm.

Menu główne

LEKARZ OPTYMALNY ODPOWIADA NA LISTY.

Zaczęty przez MORGANO, 2008-03-18, 00:24:39

Poprzedni wątek - Następny wątek

MORGANO

LEKARZ OPTYMALNY ODPOWIADA NA LISTY.

PRODUKTY  NIEWSKAZANE   DLA  CZŁOWIEKA
                   PRZY  ŻYWIENIU  OPTYMALNYM


  1. Cukier, słodycze.
  2. Miód.
  3. Owoce i przetwory owocowe: dżemy, kompoty.
Owoce mało słodkie, agrest, porzeczki, maliny, poziomki,
jeżyny, truskawki mogą być okresowo spożywane zamiast
jarzyn i ziemniaka lub zamiast mleka w ilości
do 300g /dobę. Spośród owoców najmniej korzystny skład
mają jabłka. Ich względna wartość jest 8 razy niższa od
płatków owsianych, 4 razy  niższa od ziemniaków,  2,5 razy
niższa od bananów. Gdy pisano Biblię,  nie było gorszych od
jabłek produktów. Zatem właśnie jabłko uznano wówczas za
symbol najbardziej szkodliwej dla człowieka żywności.
  4. Ryż i kasze.
  5. Chleb i pieczywo.
  6. ciasta, kluski, potrawy mączne.
  7. Ziemniaki.
  8. Mąka ziemniaczana, budyń, kisiel.
  9. Groch, fasola (fasolkę szparagową można traktować jako jarzynę).
10. Słodzone płyny.
11. Inne produkty pochodzenia roślinnego.
12. Sól wg smaku, aż do zupełnego zaprzestania dodawania soli
do potraw, bowiem przy żywieniu optymalnym wszystkie
składniki mineralne występują w optymalnych ilościach i
proporcjach w dostarczanych produktach.

UWAGA:
Przy żywieniu optymalnym zapotrzebowanie człowieka na białko i energię jest najniższe ze wszystkich rodzajów diet.

Dla człowieka dorosłego nie przekracza 50 g białka i 2000 Kcal/dobę, przy pełnym pokryciu potrzeb organizmu i możliwości zjadania potraw bez żadnych ograniczeń ilościowych.

Na 1 g białka powinno przypadać powyżej 2,5 g tłuszczu i nie więcej  niż 0,8 g węglowodanów (cukru) w diecie dobowej.