Aktualności:

4. Dieta optymalna - to dieta wysokotłuszczowa. Tłuszcz jest najważniejszym składnikiem naszego pożywienia. I jemy go najwięcej.

Menu główne

Frytki są dobre ale nie z McDonald's

Zaczęty przez Ewa, 2007-06-26, 14:57:09

Poprzedni wątek - Następny wątek

Ewa

W roku 1990, pod ciężarem krytyki cholesterolu we frytkach, McDonald's przerzucił się na olej czysto warzywny. To jednak stworzyło kłopot: jak zrobić frytki, które smakują jak wołowina, ale bez smażenia ich w tłuszczu wołowym? Spojrzenie na składniki we frytkach McDonald's...

[...]Frytki McDonald's są jednym z niezliczonych rodzajów żywności, których smak jest tylko częścią skomplikowanego procesu produkcji. W rzeczywistości wygląd i smak tego co dzisiaj jemy jest złudą, i to celowo...

http://www.dobrametoda.com/ARTYKULY/artykuly-frytki.htm 

sylwiazłodzi

Ewa to jedno z dań-frytki które mój Bartek jedząc wg Diety dr .Ewy Bednarczyk je domowe TYLKO -czyli na smalcu gęsim, na wieprzowym robię czasami tym kupnym bo wychodzą gorsze w smaku a kupny tłuszcz gęsi po przetopieniu jest lepszy w smaku i lepsze frytki wychodzą. A smalcu swojego żeby dodwać jeszcze inne składniki- taki domowy nie robiłam bo nie mam dobrego przepisu jak dla optymalnych czy coś w podobnym stylu. . Jeśli zje na mieście co zdarza się jak musi czyli jesli wyjeżdzamy poza Łódź i nie ma możliwości kupić czegoś innego.Kiedy zjadł ze dwa razy frytki kupne lub nawet robione samemu tylko smażone u gośc na zwykłym oleju Kujawski itp gdzie litr kosztuje kilka zł widać było inny kolor i konsystencję jego kupki. Jak mówi pani dr.Ewa jej wystarczy obserwacja właśnie kupki aby wiedzieć czy coś jest dobre czy nie. przekonuję się coraz częściej,że to prawda. Widać w niej kiedy zjadł czekoladę, sezam,jabłko i inne jeśli do tego zje mało tłuszczu i jeszcze tym podobne inne konfiguracje błędów jedzeniowych. Pozdrawiam.

fewa

Sylwio, jak chcesz miec dobry smalec domowy do smazenia frytek to wystarczy wytopic słoninę i przecedzic skwarki.
Pozdrawiam.

kodar

 Ewo,to prawda,na kazdym opakowaniu w skladzie podane sa dodatki smakowo-zapachowe,oczywiscie prawie wszystkie sa sztuczne,wyprodukowane w labolatorium chemicznym,
tak sa dobierane,by byly specyficzne dla danego produktu i firmy produkujacej ten produkt,
mialam mozliwosc rozmowy z chemikiem,ktory opracowywal chemiczne dodatki do produktow spozywczych,oraz gotowej  karmy dla zwierzat,
i
wyjawil mi tajemnice,dlaczego,gdy kot lub pies przyzwyczai sie do karmy jednej firmy,
to tej innej nie chce nawet powachac,no wlasnie przez te dodatki chemiczne specyficzne dla  kazdej  firmy, :(

Diogenes z Synopy

podaję sposób, w jaki należy przyrządzić frytki.  Niby banalne?  Nie ?  A jednak nie każdy umi  ;-)

kupujemy z dużą zawartością skrobi pyry (mało wodniste by się przydały) . Obieramy grubo dużego ziemniaka, następnie kroimy go wedle ulubionych kształtów (ja stosuję unikatowy kształt McSronalda)   ;-)

Połowa za nami.  :)    Zagotowujemy wodę w garnku.  Pokrojone kartofle wrzucamy na 2-3 min do wrzącej wody (zewnętrzna warstwa skrobi, zamiast spłynąc do naszego łoju ( czy smalcu )  zostanie w wodzie, nie zaburzając późniejszego procesu smażenia.
Wyjmujemy jakimś cedzakiem. Dokładnie osuszamy ściereczką !
Tak wstępnie przygotowane frytki są wdzięcznym półproduktem, do upragnionego dodatku do obiadu.

Dalej tak jak robiliście zawsze  ;-)  . Czyli ogień nie za duży, podsmażyć do osiągnięcia chrupkości. Zawsze w ten sposób wychodzą chrupkie.

bon_appétit    :D

renia

Zrobię tak. Podobnie robiłam kartofelki smażone. Najpierw je gotowałam 5 minut, a potem, odcedzone smażyłam w głębokim tłuszczu czyli smalcu. Tylko, że są większe od frytek i dłużej gorące jak się je... 8)
Ale to jest chyba przepis z książki KK-700. :roll:

Diogenes z Synopy


renia

A kto teraz je jajka na surowo jak już chyba od 30 lat straszą salmonellą... :shock:
A frytki na oleju są fuj... 8)

anakin

Spodobal mi sie tak bardzo tytul watku, ze wyznam, iz uwielbiam frytki z MCD. Sa mniam-mniam.

Diogenes z Synopy

 :roll: piszą, że u nas są prawie eko  ;-) dania w tym przybytku rozpusty żywieniowej  ;-)

CytatMcDonald's w USA zmienia skład produktów na zdrowszy.
  U nas jest zdrowy podobno  :roll:

http://www.rp.pl/Biznes/308059923-McDonalds-w-USA-zmienia-sklad-produktow-na-zdrowszy-Tymczasem-polski-McDonalds.html