Aktualności:

2. Należy jeść wtedy, gdy się chce jeść i zjadać tyle, by nie czuć potrzeby dalszego jedzenia.

Menu główne

Kuchnia fińska

Zaczęty przez Teresa Stachurska, 2008-08-07, 11:09:21

Poprzedni wątek - Następny wątek

Teresa Stachurska

Kuchnia fińska jest zdaje się tłusta i zwracają tam uwagę na gluten - http://www.pinezka.pl/index.php?option=com_content&task=view&id=1898 . Szok, że zamiast tabletek z apteki na skutki jadania glutenu przygotowuje się tam dania bez glutenu. U nas tylko dzieciom, a i te później się wdraża, by mogły doświadczyć wielu przypadłości ku chwale medycyny. Tak?

kodar

nic tylko nasladowac,pamietajac,ze bezglutenowe pieczywo  zawiera  nie tylko weglowodany ale rowniez zboza. :)

Teresa Stachurska

Nie tylko gluten, ale również węglowodany?

kodar

Cytat: Teresa Stachurska w 2008-08-07, 19:23:47
Nie tylko gluten, ale również węglowodany?
mialam na mysli,ze ryz jak i kukurydza,czyli bezglutenowe pieczywo,to rowniez zboze.Czy o to ci chodzilo???? :P

Do zbóż zalicza się takie rośliny jak:

jęczmień (Hordeum)
kukurydza (Zea)
owies (Avena)
proso (Panicum)
pszenica (Triticum)
pszenżyto (xTriticosecale)
ryż (Oryza)
sorgo (Andropogon)
włośnica (Setaria)
żyto (Secale)
pszenica orkisz (Triticum spelta L.)

sylwiazłodzi

A swoją drogą pytanie skąd u nich taka skłonność do celiakli? Co ją wywłuje nadużywanie lutenu czy mleczne  bo przecież z niewłasciwej kuchnii wychodzi skłonnośćw rodzinie, populacji ... do choroby.

sylwiazłodzi

O i chyba mam odpowiedż lekarki z wątku pt. Książka Ewy.
więc wklejam. A u nich tyle tych mlecznych w tych przepisach.

Celiaklia jest często konsekwencją nietolerancji laktozy.
Odwiedziła mnie młoda znajoma, która w ochach i achach wypowiadała się jak pomogła jej dieta bezlaktozowa. Ułożona przez nią dieta (bezlaktozowa,  jednak zbyt bogatoweglowodanowa)
nie zapobiegała jednak ... nadcisnieniu w przyszłości, które miała jej matka... (Przyczynek do tego, że geny=kuchnia)
Zrozumiałe jest zatem poszukiwanie jednaj diety która wyleczy (prawie) wszystkie choroby.