Aktualności:

8. Życie bez ruchu nie jest życiem. Starajmy się ruszać w każdym wieku, dostosowując rodzaj i wielkość wysiłku do możliwości naszego organizmu.

Menu główne

Omlet "wykop"

Zaczęty przez adampio, 2009-05-07, 21:30:19

Poprzedni wątek - Następny wątek

Mari

Kochani mówicie o ketonach często i mam z tym problem typu ,że u mnie się czasem pojawią ..mało ważne , daję radę sobie z nimi , ale dziwi mnie jedno..co się dzieje u męża?.

On choruje na cukrzycę . Ja wiem co podaję do jedzenia i zdarza się ,ze czasami z W mam problem (ilością dzienną ) a ketonów u Niego nie stwierdziliśmy nigdy .
Co jest? , proszę o rozwiązanie tej zagadki , bo to jest dla mnie bardzo dziwne  :?.

Teresa Stachurska

Cytat: MONIKAW w 2009-05-19, 12:46:10
Masa marcepanowa do ciast nie kojarzę producenta, przywożone z Niemiec, cena około 10 zł (chyba 100g)
Nigdzie indziej nie spotkałam.

No to u siebie pewnie nie znajdę, a marcepan b. lubię, byle nie był przesłodzony. Moźe w internecie znajdę?

kodar

Cytat: Mari w 2009-05-19, 13:18:05
Kochani mówicie o ketonach często i mam z tym problem typu ,że u mnie się czasem pojawią ..mało ważne , daję radę sobie z nimi , ale dziwi mnie jedno..co się dzieje u męża?.

On choruje na cukrzycę . Ja wiem co podaję do jedzenia i zdarza się ,ze czasami z W mam problem (ilością dzienną ) a ketonów u Niego nie stwierdziliśmy nigdy .
Co jest? , proszę o rozwiązanie tej zagadki , bo to jest dla mnie bardzo dziwne  :?.
..............bo on ze wzgledu na chorobe,potrzebuje wiecej bialka. :P

kodar

.....................szukacie niemieckiego marcepana w polskich sklepach,u mnie tego pelno i nie tylko od swieta. Bedac na wakacjach w Polsce zajadalam sie chalwa.Migdaly jem prazone,bo cukier mi szkodzi. :P

adamel

A jakie proporcje ma chałwa? :?

RTS

Czasem B1:T2,4:W2,9 a czasem B1:T3,3:W5,6 zależy kto jak wyprodukuje.

akazah

Cytat: renia w 2009-05-19, 13:16:14
Też lubię i jem często, robię dzieciom, bo przepadają za nimi, a przy okazji jedzą wszyscy (babcia też) :D

Reniu!! a ile jesz usmażonych fytek??? wazysz przed usmazeniem czy po??? ja z mezem tez uwielbiamy frytki :)

renia

Ja teraz, aktualnie nic nie ważę (co dwa, trzy miesiące kontrolnie przez parę dni sprawdzam zjadane dzienne BTW i wtedy ważę) Ale wcześniej, to ważyłam frytki po smażeniu i brałam dla nich BTW z Książki Kucharskiej. Dla gotowych frytek wynosi ono BTW=1,1 :12,5 :13.
A zjadałam ich w granicach 100 - 150 g. W zależności od ochoty.  :)

renia

Piszę - zjadałam ale nadal często zjadam - bo głównie dzieciaki (choć nie tylko one  :)) ich się domagają. A jeżeli frytki robi się dla kilku osób jednocześnie, to trudno by było ważyć je w przód (surowe) i jeszcze nie wiedziałabym ile one wchłonęły tłuszczu.

akazah

dziekuję za informację. Gdzieś przeczytałam, że powinno się ważyć ziemniaki przed usmażeniem ale ich wychodzi wtedy mało i dlatego z ciekawości spytałam. Ja generalnie też ważę po usmażeniu.

renia

Też czytałam, że ktoś waży frytki przed smażeniem, ale musimy sobie życie ułatwiać.. :)

adampio

Cytat: akazah w 2009-10-09, 20:17:52
Cytat: renia w 2009-05-19, 13:16:14
Też lubię i jem często, robię dzieciom, bo przepadają za nimi, a przy okazji jedzą wszyscy (babcia też) :D

Reniu!! a ile jesz usmażonych fytek??? wazysz przed usmazeniem czy po??? ja z mezem tez uwielbiamy frytki :)

Powiem tak; tez wazylem takie pierdolki, wszysko wazylem, nawet maslo przed wrzuceniem do omleta. Ale...
Frytki najlepiej zrobic samemu i wszystko wiesz. Na osobe jeden ziemniak i trzy porcje smalcu,wowczas sa fryty najlepsze.