Aktualności:

8. Życie bez ruchu nie jest życiem. Starajmy się ruszać w każdym wieku, dostosowując rodzaj i wielkość wysiłku do możliwości naszego organizmu.

Menu główne

PROZIAK-zamiast macy węglowodanowej.

Zaczęty przez kristan, 2005-09-13, 11:52:40

Poprzedni wątek - Następny wątek

kristan

Zapewne niektórzy zapytają skąd ta dziwna nazwa PROZIAK.Otóż wyjaśniam-dawniej sodę oczyszczoną nazywano właśnie -prozą.
Chlebki-placki podpłomyki jak kto woli pieczone w okresie chwilowego braku chleba nazywano PROZIAKAMI .Samo wykonanie nie nastręczało najmniejszych problemów,a super opieczone z masełkiem smakowało wybornie-tylko te proporcje??!
Po lekkim zmodyfikowaniu przynajmniej u nas są doskonałym uzupełnieniem węglowodanów,posiadającym dodatkowo działanie zasadotwórcze oraz omega 3 i omega 6/siemie/
Skład:
20 dkg mąki pszennej
40 dkg mąki żytniej-pełny przemiał
10 dkg siemienia lnianego
500 ml kefiru
2 dkg/łyżka/ sody oczyszczonej
sól, ew. łyżka otrąb ew. szczypta kminku /do wyboru-lub bez/

Wszystkie składniki należy wymieszać np. w dużej misce i wyrobić ciasto.Nieco wczesniej nalezy na małym ogniu rozgrzac patelnie/najlepiej kilka,aby wszystkie piec na raz/.Mokrymi rękoma formujemy podłużne,wielkości dłoni placki o gr.1-2 cm.Kładziemy na patelnie/bez tłuszczu/ i tak obracając z jednej na drugą strone pieczemy dotąd,aż skórka bedzie gruba i chrupiąca.Troche to trwa,więc w tym czasie nalezy sie zająć lekturą z OPTYMALNYCH -np. NIE NALEŻY PRZYPALIĆ!!!!!
Kiedyś było to o tyle łatwiejsze bo nasze mamy miały tzw kuchnie z fajerkami opalane drewnem/a jaki był smak tych potraw/.
Chciałem zaznaczyć,że w/w produkt należy spożywać tylko i wyłącznie jako uzupełnienie weglowodanów,bądż jako dodatek /2-3 dkg/do sniadańka bowiem 10 dkg to:
B.8,8g  T.4,3g  W.51,6
Tu mogą być lekkie wachania w wyliczance,ale to zależy z jakich tabel sie korzysta/te min. wartosci napewno nie zaszkodza/
Ach, jeszcze jedno-mozna,a nawet nalezy proziaczki zamrozic i używać w/g potrzeb.
I z tym akcentem pozdrawiam i zycze sukcesów w kuchni.
St.D.