Aktualności:

7. Nie trzeba liczyć spożytych kalorii, natomiast należy liczyć kalorie przy kupowaniu żywności.

Menu główne

Nie na temat. O kuchni staropolskiej

Zaczęty przez Teresa Stachurska, 2011-04-27, 11:30:07

Poprzedni wątek - Następny wątek

renia

Nie chciałabym żyć w tamtych czasach...

"W tygodniu poszczono w piątek, ale i w środę oraz sobotę. W Wielki Post, przed Wielkanocą, post był zupełny - to znaczy jeden posiłek, czasami tylko woda i chleb.(...)Jeśli dokładnie policzyć posty, to przypadały one na prawie połowę dni w roku." (Czyli to samo co pisał dr. Kwaśniewski)

No i jakie ci ludzie mogli mieć wówczas zdrowie...

Radzio

Barszcz Polski z Rurą- ...staropolski.  8) :D
(Składniki są w tekście, a proporcje do samodzielnego "montażu". ;))

Przygotować zakwas z buraków-... Adamowy jest super!
Po 5-7dniach- zakwas prawdopodobnie jest gotowy.
Połowę buraków pokroić w cząstki, ugotować w wodzie razem z mięsem wieprzowym, włoszczyzną, kością szpikową  i
przyprawami (majeranek, liść laurowy, pieprz itp.).
Wywar przecedzić do rondla, dodać do niego zakwas z buraków- jego ilość reguluje smak, rozdrobnioną wędzonkę, pokrojone w kostkę mięso,
buraki z wywaru i parę surowych zetrzeć na tarce i też dodać.  Do całości dodać śmietanę wymieszaną dokładnie z mąką i zagotować.
Do zupy należy dodać szpik z kości.  :)
Podawać z ziemniakami.  :? (napisałem, bo tak było w przepisie) :D