Aktualności:

4. Dieta optymalna - to dieta wysokotłuszczowa. Tłuszcz jest najważniejszym składnikiem naszego pożywienia. I jemy go najwięcej.

Menu główne

biały ser

Zaczęty przez Tomkiewicz, 2006-03-18, 16:06:31

Poprzedni wątek - Następny wątek

Tomkiewicz

  Jak to jest ?

   W tabelach napisano, że cukru tam nie stwierdza się. Na jednym z opakowań serów, tzn. na tzw "Serze babuni" (co za idiotyczna nazwa !!) nagryzmolono, że opiewa on na 3,5 gr WW ! A w przeciwieństwie do tabeli z Ż.O w serze tym jest nie 19 gr białka a 16,5. Niby nic , a jednak. Jakie sa Wasze doświadczenia z serami białymi ??

Tomek

Hana

Uwazam ze dane na opakowaniu sa najbardziej aktualne.
Dietetycy zawsze cos ulepszaja poprzez dodawanie roznych konserwantow.
Nazwa "Serek babuni"nie ma nic wspolnego z czasami kiedy zyly nasze "babunie", one nie znaly tych wszystkich ulepszaczy i poprawiacz smakowych (trucizn).
Pozdrawiam -Hana

Cowboy

Wyroby mleczna zawierają oczywiście cukier - laktozę. Z tym, że, w przypadku sera większość powinna w procesie produkcji pozostać w serwatce. Skądinąd fałszowanie sera i śmietany przy pomocy skrobi, to praktyka znana jeszcze naszym babkom. Prostym sposobem na sprawdzenie czy mamy do czynienia z oszustwem jest wkroplenie do sera czy śmietany niewielkiej ilości jodyny. Na skutek wydzielania jodu z roztworu jodku potasu w kontakcie ze skrobią zmienia ona kolor z brązowego na czarno-granatowy. Jeżeli idzie o moje osobiste doświadczenia, to test ten dawał wynik pozytywny nawet w przypadku kiełbasy (!) i właściwie dla większości popularnych wyrobów mlecznych.

Gavroche

Zawsze kupuję krajankę twarogowa z Krasnegostawu czy Garwolina.
Ostatnio jest tak wodnista i rozpadająca się, że nie da się ukroić plastra.
Normalnie 200g ledwo można zjeść z dodatkami, a takiego wodnistego to i 400g wejdzie. :D
Od baby znowu jest super, ale nieregularnie...
Trzeba znaleźć alternatywne źródło, albo zrezygnować z białego sera, choć z wielkim żalem, lubię na słodko. :P

RafałS

Sposoby na inflację morawieckiego. Ptfu! 8)

Gavroche

A za twarożek to i ja: ha tfu! :D

RafałS


admin

Cytat: Gavroche w 2022-04-13, 17:39:18
Zawsze kupuję krajankę twarogowa z Krasnegostawu czy Garwolina.
Ostatnio jest tak wodnista i rozpadająca się, że nie da się ukroić plastra.
Normalnie 200g ledwo można zjeść z dodatkami, a takiego wodnistego to i 400g wejdzie. :D
Od baby znowu jest super, ale nieregularnie...
Trzeba znaleźć alternatywne źródło, albo zrezygnować z białego sera, choć z wielkim żalem, lubię na słodko. :P

Więcej białka serwatkowego... ;)
Może serowara wymienili i uczy się na błędach.  8)
Na klinku mniej oszukują.

Gavroche


admin

Jakość twarogu poznaje się po marmurkowatości - ale nie chcę się z serowarstwa tu wymądrzać...  8)
W każdym razie bez termometru i prasy ani twarogu, ani sera się dobrze nie zrobi.

Gavroche

Zaczyna się sezon na zimne twarożki z lodówki, ale przyjemnie się to je po treningu! :D
Pudełko twarogu, pudełko śmietany, kilka żółtek i łycha cukru/miodu, re-we-la-cja. :P