Aktualności:

10. Nie wolno głodzić się ani pościć.

Menu główne

Topinambur zamiast ziemniaka

Zaczęty przez adampio, 2010-04-24, 09:52:11

Poprzedni wątek - Następny wątek

adampio

Topinambur uprawiany był przez Indian jeszcze przed odkryciem Ameryki przez Kolumba. Do Europy został przywieziony w 1615 r, przez francuskiego podróżnika Samuela de Champlain. Przez następne 200 lat jego uprawa stała się popularna w Europie. W czasie I wojny światowej we Francji był jedną z ważniejszych roślin uprawnych. Po wojnie stał się mało popularny, za bardzo kojarzył się ludziom z głodem i wojną. Po II wojnie światowej wrócił do łask, odkryto bowiem jego cenne własności odżywcze i zdrowotne. Obecnie jest uprawiany w Ameryce Północnej, Europie, Rosji, Chinach i Australii. Daje plony porównywalne, lub nawet większe niż ziemniak. W Polsce uprawiany jest na mniejszą skalę.
         

Ciekawostki

- Chociaż sama roślina pochodzi z Ameryki Północnej, to nazwa "topinambur" pochodzi od nazwy południowoamerykańskiego plemienia Indian Tupinamba z Brazylii, których jako pierwszy opisał szerzej w XVI w. niemiecki podróżnik Hans Staden[1].
- Gorąca herbata z plasterkiem topinamburu ma walory smakowe porównywalne do herbaty z cytryną. Z tego powodu bulwy topinamburu nazywane bywają    "cytryną północy".
- Bulwy topinamburu mogą być spożywane przez diabetyków. Nie zawierają skrobi, a inulina, ulega w organizmie hydrolizie do bezpiecznej dla diabetyków fruktozy.
-W Ameryce topinambur ma duże znaczenie dla ludzi pasjonujących się uprawianiem sztuki przetrwania. Wielokrotnie też ratował od śmierci głodowej pierwszych europejskich osadników w Ameryce.

W porownaniu do ziemniaka:

zawiera tylko 10 gr weglowodanu / ziemniak 17
zawiera 560 mg potasu / ziemniak okolo 200
zawiera inulina / ziemniak skrobie

Smakuje zupelmie jak ziemniak i gotuje sie topinambura jak ziemniaki.

renia


I można to to kupić w sklepie?

slawek

Cytat: adampio w 2010-04-24, 09:52:11
- Bulwy topinamburu mog± być spożywane przez diabetyków. Nie zawieraj± skrobi, a inulina, ulega w organizmie hydrolizie do bezpiecznej dla diabetyków fruktozy.
I wszystko jasne ;) ale że ty Adampio  :shock:

adampio

Slawek, widze czasami, ze mnie nie rozumiesz. Chyba nie podejrzewasz mnie o cukrzyce?

slawek

Jedyne o co mogę cię podejrzewać to to że Ty mnie nie rozumiesz :(

adampio

Cytat: slawek w 2010-04-24, 10:18:42
Cytat: adampio w 2010-04-24, 09:52:11
- Bulwy topinamburu mog± być spożywane przez diabetyków. Nie zawieraj± skrobi, a inulina, ulega w organizmie hydrolizie do bezpiecznej dla diabetyków fruktozy.
I wszystko jasne ;) ale że ty Adampio  :shock:
Wobec tego prosze Cie o wytlumaczenie powyzszego.

slawek

To proste ;) taki bullshit a ty wklejasz w ciekawostki :(

adampio

Myslalem, ze jestesmy w dziale kuchni optymalnej.
Co wczoraj bylo za duzo whisky?

slawek

Cytat: adampio w 2010-04-24, 11:40:11
Myslalem, ze jestesmy w dziale kuchni optymalnej.
dobrze myslales bo nie o dzial FORUM tu chodzi ;)
Cytat
Co wczoraj bylo za duzo whisky?
wczoraj akurat nic nie było ;) ale jak widze zaczynasz wycieczki ad personam :( co może jednak tłumaczyć nerwicą te ... no wiesz zresztą ;)

adampio

Cytat: renia w 2010-04-24, 10:09:27

I można to to kupić w sklepie?

Prawde mowiac bedac w Polsce nie zwracalem na to uwagi. W Danii jest to w kazdym szanujacym sie sklepie. Sa te bulwy ciekawe w smaku.

Radzio

Cytat: slawek w 2010-04-24, 12:31:40
Cytat: adampio w 2010-04-24, 11:40:11
Myslalem, ze jestesmy w dziale kuchni optymalnej.
dobrze myslales bo nie o dzial FORUM tu chodzi ;)
Cytat
Co wczoraj bylo za duzo whisky?
wczoraj akurat nic nie było ;) ale jak widze zaczynasz wycieczki ad personam :( co może jednak tłumaczyć nerwicą te ... no wiesz zresztą ;)

Aaa Reniu- rozumiem, to ten @sławek, 8) co z pierwszorocznym @adampio nisko cukrowe whisky sobie podbierali. :D
I zaś sama zostałaś- twarda Babka z Ciebie. :shock:
"Jadę na Hel". ;) :lol:

Gavroche

Topinambur to nie jest czasem pastewny, bulwiasty słonecznik?
Jadłem to na studiach, gorsze niż kartoszki, moim zdaniem. :D
Inulina to polimer fruktozy, jak skrobia jest polimerem glukozy...

Gavroche