Aktualności:

5. Węglowodany staramy się zjadać w postaci skrobi, tj. w ziemniakach i warzywach.

Menu główne

Parówki dla... konia?

Zaczęty przez tomangel, 2009-07-03, 22:36:02

Poprzedni wątek - Następny wątek

tomangel

Po przeczytaniu treści z następującego adresu:
http://wiadomosci.onet.pl/2681,2002024,parowka_z_owsem_-_sa_nieco_twardsze,wydarzenie_lokalne.html
wpadłem na pomysł parówek z tekturą - dla tych co są gorącymi zwolennikami błonnika. 8)

renia

.....Okazuje się, że zmielone ziarno owsa lub skrobia owsiana świetnie spełnia swoją rolę jako zamiennik tłuszczu. Dodatek tego zboża do mięsa w ilości 2,5 proc. pozwolił krakowskim naukowcom obniżyć zawartość tłuszczu w parówkach do 20 proc., a soli do 1,4 proc. Udało się również zmniejszyć ilość azotynów do bezpiecznego poziomu...
...czyli wcześniej poziom azotynów nie był bezpieczny, a parówki sprzedawali?  :shock:

admin

Bardzo dobrze, bo owies jest super: białka strawnego 9% (sporo argininy, lizyny, leucyny, metioniny, fenyloalaniny i tryptofanu), wyciągu eterowego 4,8% i tylko 59% BAW. Najzdrowsze zboże!
Tylko niech dokładnie oznaczają, że to parówki owsiane, bo nie wolno oszukiwać konsumenta.
Dobre - "owies o smaku parówek"  :D

admin

A co do azotynów, to pochodzą z soli peklującej i dlatego straszą nią w mięsie, choć nic nie wspominają o azotynach w roślinkach.
Cytuję:
"Wystąpieniu zatruć azotynami sprzyja wysokie nawożenie azotem pastwisk, zielonek (mój dopisek: nowalijek typu sałata, kalafior, kapusta, ogórek, pomidor... również z gruntu) i buraków niedługo przed zbiorem...
... W Polsce w ciągu ostatnich lat przypadki zatruć azotynami znacznie wzrosły, zwłaszcza u bydła żywionego liśćmi buraczanymi."
Trująca norma to powyżej 3tys. ppm.

PS
azotyny zamieniają hemoglobinę w methemoglobinę - niezdolną do przenoszenia tlenu, a dającą piękny czerwony kolor mięsu peklowanemu. Ale mięso przecież nie musi już być zaopatrywane w tlen  :wink:

_flo

ponoc tylko do watrobki nie da sie za bardzo nic wstrzyknac
zreszta po co wstrzykiwac, przeciec podrobow sie nie je

admin

Ale spindoktorzy od diety wymyślili, że: "za dużo witaminy A i się kumulują w wątrobie toksyny - dlatego jest niejadalna".

PS
nie jada się wątrób ze starych zwierząt (rozpłodników), ale prawidłowo tuczone zwierzęta mają mniej "toksyczne" podroby nawet od zdrowej, ekologicznej marchewki.  :wink:

Gavroche

Czy parówki są pełnowartościowe aminokwasowo?
Bo nasz młodszak teraz praktycznie tylko to ze zwierzęcych je... :D