Aktualności:

10. Nie wolno głodzić się ani pościć.

Menu główne

Pieprzem pieprzyć?

Zaczęty przez sylwiazłodzi, 2007-03-12, 22:03:49

Poprzedni wątek - Następny wątek

sylwiazłodzi

Dziś znalazłam taki opis jak sie robi w dzisiejszych czasach pieprz.Po takim opisie ja już chyba wolę jeść bez pieprzu!.
Podaję link do strony:
http://www.swiatkonsumenta.pl/testy.php?action=showtest&category=25&id=67&topicid=454&story=2


Pozdrawiam.

Tomkiewicz

Ale żaden szanujący się kucharz nigdy nie używa pieprzu mielonego, a taki właśnie jest omawiany w przytoczonym przez Ciebie artykule ("W ramach testu zostały przebadane cztery popularne na rynku polskim marki pieprzu czarnego mielonego"). Kup sobie młynek i pieprz ziarnisty i używaj na zdrowie!

Marishka

Rudka

Sylwia -fajna stroniczka ,tylko z tym ,że  mam niedostyt -gdyż wszystkie testy
    są w czasopismach  na zamówienie

sylwiazłodzi

Do:Marishka
Ale właśnie dlatego,że nie miałam o tym pojęcia,że pieprz mielony jest taki szkodliwy zamieściłam ten opis. W końcu przyprawy uznajemy za dobre do potraw.A musimy sobie uświadomić jak są robione i przetwarzane. Ten opis o pieprzu to przykład. Poza pieprzem używamy innych przypraw i ja nie miałam pojęcia,że to też przemysł, że faktycznie też są one chronione opakowaniem przed wilgocią itp innymi zjawiskami. A okazuje się,że przechowywanie przypraw,ziół ma wielkie znaczenie np. może się niezauważalnie dla naszych oczu rozwinąć w nich różne pleśnie, bakterie, które np. przy rozwiniętej grzybicy w organizmie człowieka mogą być szkodliwe.(to uwaga ze strony o candidzie od której kiedyś zaczynałam swoją drogę z dietami a o czym sobie przypomniałam właśnie czytając ten artykuł o pieprzu.) Pozdrawiam.

Radzio

Ja ogórka, na przykład, nie pieprzę. :D