Aktualności:

3. Białka jako materiał do budowy i przebudowy ciała powinno mieć możliwie wysoką wartość biologiczną, powinno to być białko zwierzęce, a nie roślinne.

Menu główne

POTAS.

Zaczęty przez MORGANO, 2006-12-16, 00:19:35

Poprzedni wątek - Następny wątek

MORGANO

POTAS.
Potas jest najważniejszym kationem płynu wewnątrzkomórkowego oraz w mniejszej ilości znaj duje się w płynie pozakomórkowym. Potas reguluje równowagę wodną organizmu i utrzymuje prawidłowy rytm serca oraz wpływa na równowagę kwasowo-zasadową i utrzymuje właściwe ciśnie nie osmotyczne. Ułatwia jasne myślenie, polepszając zaopatrzenie mózgu w tlen, pomaga w usuwaniu produktów przemiany materii. Jest niezbędny do syntezy białek, bierze także udział w metabolizmie węglowodanów. Ocenia się, że organizm zawiera około 150 g potasu, a stężenie potasu we krwi utrzymuje się w granicach od 3.7 do 5 mmol/l.

Niedobór
Do stanów niedoboru potasu w organizmie dochodzi w wyniku jego nadmiernej utraty przez przewód pokarmowy (długotrwałe wymioty, biegunka), nerki (niewydolność krążenia, niektóre choroby nerek, cukrzyca, stosowanie tiazydowych leków moczopędnych. Kortykosteroidów), a także w marskości wątroby, alkoholizmie. Przy obniżeniu stężenia potasu obserwuje się: zaparcie, utratę apetytu, skurcze jelit, nieregularne bicie serca, bóle głowy dolegliwości mięśniowe, nadmierną suchość skóry: omdlenia, zaburzenia zachowania, uczucie znużenia, zaburzenia koncentracji, nerwowość, problemy ze snem, spowolnioną reakcję na bodźce, pobudzenie, osłabienie, trądzik u dorastającej młodzieży, wydłużony czas gojenia się ran.

Nadmiar
Nadmiar potasu przebiega często bezobjawowo. Wśród objawów mogących wystąpić u chorych należy wymienić:
Objawy nerwowo-mięśniowe: nieprawidłowe odczuwanie bodźców, uczucie mrowienia ust i języka, skurcze mięśni, porażenia mięśni, zaburzenia pracy serca, niemiarowość pracy serca.

Źródła
Potas występuje powszechnie w większości produktów spożywczych, w roślinach strączkowych, orzechach, warzywach i owocach. Duże jego ilości zawierają owoce cytrusowe, banany, melon kantalupa, pestki słonecznika, liście mięty, zielone warzywa, pomidory ziemniaki.- Generalnie im pokarm uboższy w tłuszcze, tym bardziej bogaty w potas.
/ z mojego archiwum Morgano/



admin

 :lol:
https://www.msn.com/pl-pl/zdrowie/nasze-zdrowie/cenne-%C5%BAr%C3%B3d%C5%82o-potasu-jedz-jak-najcz%C4%99%C5%9Bciej/ar-AA1lbbS3?ocid=msedgntp&cvid=54f399eb7ac3408382c95b7c16983ba3&ei=26 - jakie wspaniałe źródło, ale starczy zajrzeć do tabel, aby się okazało, że zwykły świński ochłap typu karkówka (360mg!) ma tyle samo albo i więcej...  :lol:
No, ale "suplementacja" musi być - najlepiej "potasem liposomalnym" -  :lol:
I koniecznie szósta dawka...  8) ;)

Blackend

A kto by w tabele zaglądał, jak w kobiecej prasie wszystko na talerz wyłożone. ;)

admin