Aktualności:

Na koniec - nie wolno zapominać, że każdy człowiek jest inny i inny jest jego organizm.

Menu główne

Benzoesan sodu

Zaczęty przez zbynek, 2007-06-05, 11:56:28

Poprzedni wątek - Następny wątek

zbynek

Benzoesan sodu jest szeroko stosowany jako środek do konserwacji żywności o symbolu wg nomenklatury Unii Europejskiej E211.
Badania przeprowadzone na żywych komórkach wykazały, że benzoesan sodu z napojów gazowanych w sposób permanentny niszczy materiał genetyczny znajdujący się w mitochondrium.
Naukowiec kontynuuje - “Mitochondrium wykorzystuje tlen, aby wyprodukować energię na potrzeby komórki, i jeśli zostanie uszkodzone, wtedy dotknięta komórka staje się po prostu niesprawna. I właśnie tutaj pojawia się cały szereg chorób związanych z niszczeniem DNA, Choroba Parkinsona i wiele innych - a ponad nimi wszystkimi - cały proces starzenia.”

http://godtech.info/index.php/2007/05/31/benzoesan-sodu-coca-cola-powoduje-chorobe-parkinsona/
http://www.trybuna.com.pl/zdrowie/index.php?id=116

Ps. Ogólnie mało pisze się i mówi o  chorobach  genetycznych w których poruszone są  powody towarzyszące niszczenia materiału genetycznego już za życia ludzi, a które znajdują  się w środkach ( dodatkach ) spożywczych.

grizzly

Cytat: zbynek w 2007-06-05, 11:56:28
Benzoesan sodu jest szeroko stosowany jako środek do konserwacji żywności ....
......
Ps. Ogólnie mało pisze się i mówi o  chorobach  genetycznych w których poruszone są  powody towarzyszące niszczenia materiału genetycznego już za życia ludzi, a które znajdują  się w środkach ( dodatkach ) spożywczych.

Zbynek, dzieki za ten temat. JESTES WIELKI !!!!!!!!!!!!

Zaprzestanie "pozerania" wszelkich "trucizn" z pokarmami ze sklepu,
jest najwazniejszy kluczem do "Long Life"

Twierdze, ze kazda dieta z pominieciem "zzerania syfu" sklepowego,
bedzie efektywna w strategi "Long Life".

fewa

Dzięki Zbynek za ten link.
A moje dzieci tak lubią ketchup i patrzę na etykiete JEST ta trucizna, będą się musiały przyzwyczaic do innego.
Na szczęście napojów nie kupuję.
Niedługo to nic nie będzie się nadawac do jedzenia :(

Halina Ch.

Kiedyś za 'siermiężnej komuny' robiłam sama ketchup, który był na bazie pomidorów i rajskich jabłuszek.
Muszę poszperać, może gdzieś mam ten przepis?
Trzeba się wrócić do manufaktury.

elmo

Cytat: grizzly w 2007-06-05, 13:06:35

Zaprzestanie "pozerania" wszelkich "trucizn" z pokarmami ze sklepu,
jest najwazniejszy kluczem do "Long Life"

Grizzly mozna wiedzieć gdzie Ty się zaopatrujesz w pożywienie  :D
Może byśmy się przyłączyli do Ciebie  :)  :idea:

zbynek

Rakotwórczy barwnik
Stosowana do poprawiania koloru mięsa - hamburgerów i parówek tzw. czerwień 2G (E128) może powodować raka - informuje Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności (EFSA). Testy na zwierzętach wskazują, że substancja powstająca z czerwieni 2G uszkadza materiał genetyczny komórek. Informacja to wynik analiz dodatków do żywności, którą właśnie prowadzi EFSA. Od Komisji Europejskiej i krajów Unii zależy teraz, czy wykorzystywanie E128 zostanie zabronione, czy tylko ograniczone.
http://www.rzeczpospolita.pl/gazeta/wydanie_070710/nauka/nauka_a_7.html

toan

Cytat: zbynek w 2007-06-05, 11:56:28
Benzoesan sodu

jest niezwykle przydatny w organizmie, bo np: pozwala na aktywację nieaktywnego toru metabolicznego (inny zestaw genów zostaje uruchomiomy) w przpadku, gdy organizm nie potrafi przeprowadzić syntezy syntetazy karbamoilofosforanowej i karbamoilotransferazy, co uniemożliwia cytrulinie i ornitynie usuwanie nadmiaru azotu z organizmu, bo organizm nie wytwarza tych enzymów, ponieważ geny za ten tor metaboliczny odpowiedzialne są uszkodzone genetycznie :wink: :roll: :lol:

toan

A co do barwnika E128 - to już raz pisałem na ten temat na tym Forum i to jest większy problem dla Wegetarian, bo czerwień koszenilowa jest dodawana do szerokiego asortymentu nie tylko mięsnego  :? , a wytwarzana jest z Dactylopius coccus - czyli z takiego robaczka 8). Do czego prócz wyrobów mięsnych jest dodawany ten produkt z owada - nie podaję, aby nie zestresować "miłośników" zwierząt, co odmawiają ich jedzenia. Jednak na półkach marketów "dań bezmięsnych" dziś już prawie nie ma :shock:.

elmo

Nie wiedziałam ,że ten barwnik dodawany jest do mięsa  :shock:  W takim razie, pewnie do kiełbas również  :? 

Halina Ch.

Tylko do wędlin. Mięso z uboju jest wolne od tego świńnstwa.

evosonic

bardzo ciekawa historie ma mom  , poszukajcie na goglach  , target : mieso odkostnione mechanicznie
moje linki gdzes wcielo  :(  bede je miec prawdopodobnie pod koniec  tego  lipca  to znaczy tego miesiaca ktory jest teraz
moze sie uda to  :? moze nie ... trudno powiedziec

Rudka

Skoro barwnik z robaczka -to chyba dobrze -bo to też mięso .
w czereśniach niejednego zjadamy i nic sie nie dzieje.