Aktualności:

8. Życie bez ruchu nie jest życiem. Starajmy się ruszać w każdym wieku, dostosowując rodzaj i wielkość wysiłku do możliwości naszego organizmu.

Menu główne

Przepis na pyszne Smalsło :)

Zaczęty przez Zakk_87, 2008-11-24, 09:41:05

Poprzedni wątek - Następny wątek

Zakk_87

Wytopić smalec ze słoninki -250g
Roztopić  masło-60g
Dodać 2 średnie rozgniecione dokładnie ząbki czosnku soli i pieprzu jak kto woli do smaku
Wszystko połączyć razem poczekać aż dobrze stężeje i jeszcze raz wymieszać.
Gotowe do spożycia.
Pozdrawiam

adampio

Cytat: Zakk_87 w 2008-11-24, 09:41:05
Wytopić smalec ze słoninki -250g
Roztopić  masło-60g
Dodać 2 średnie rozgniecione dokładnie ząbki czosnku soli i pieprzu jak kto woli do smaku
Wszystko połączyć razem poczekać aż dobrze stężeje i jeszcze raz wymieszać.
Gotowe do spożycia.
Pozdrawiam

Zak, w przepisie jest wiecej smalcu a Ty nazywasz to "pysznym maslem"!!!!
Ja bym to nazwal ...hm....."super czosnkiem"!!! hahahaha
Oczywiscie ZART. Zwaj jak chcial, byleby bylo dobre, prawda?

Rudka

Ciekawe ,nigdy nie wpadłabym na to ,ze można smalec z masłem mieszać .
Ja ostatnio miele  skwarki i dodaje czosnku -też dobre

Zakk_87

heh
Można oczywiście dodać więcej masła :)

Pozdrawiam

adampio

Cytat: Zakk_87 w 2008-11-25, 10:54:33
heh
Można oczywiście dodać więcej masła :)

Pozdrawiam

A juz tak pomijajac to wszystko,powiedz nam, dlaczego mamy mieszac smalec z maslem?
Jestem prawie pewien, ze nikt z optymalnych tych tluszczow nie miesza :shock:
A ty zaczynasz eksperymentowac, tak?

Jezeli chcesz podac nam przepis na "cos" w tym dziale, ZAK, to przemysl to. Roznie ludzie oceniaja "cudzolodztwo". Ja osobiscie jestem przeciw.
A Ty?
Slonine z boczkiem...tak
Slonine "sama"....tak
Sam smalec... tez
ale smalec z maslem?
Czy wczesniej cos paliles?
Wciagales?
Jakis klej?
Nie?

To wroc do ksiazek!!!!

adam319

Lek. med. Jan Kwaśniewski podaje jako przykład najlepszej potrawy mięsa powoli duszone w maśle, więc jeśli mówimy o ŻO to postulat segregacji masła od świniowego tłuszczu nie obowiązuje.


Nie zjadłbyś czegoś takiego?:

http://dr-kwasniewski.pl/?id=2&news=426
(...)
Składniki:
- po 70 dag tłustego mięsa: boczku, żeberek, karkówki
- 1.5 kg dojrzałych brzoskwiń
- 5 dag smalcu
- 10 dag masła
- jarzynka
- pieprz
(...)
B : T : W = 1 : 3,2 : 0,5
(...)

adampio

Cytat: adam319 w 2008-11-26, 14:46:52
Lek. med. Jan Kwaśniewski podaje jako przykład najlepszej potrawy mięsa powoli duszone w maśle, więc jeśli mówimy o ŻO to postulat segregacji masła od świniowego tłuszczu nie obowiązuje.


Nie zjadłbyś czegoś takiego?:

http://dr-kwasniewski.pl/?id=2&news=426
(...)
Składniki:
- po 70 dag tłustego mięsa: boczku, żeberek, karkówki
- 1.5 kg dojrzałych brzoskwiń
- 5 dag smalcu
- 10 dag masła
- jarzynka
- pieprz
(...)
B : T : W = 1 : 3,2 : 0,5
(...)


Ja tez nie mowie, ze nie wolno.
Zastanawiam sie tylko nad senzem tworzenia masla, mieszajac maslo ze smalcem !!!!!!

Jak zwykle mnie nie zrozumiales, czego dowodem jest potrawa z kilkoma rodzajami mies i owocami.

ZAK podal przepis na maslo ze smalcem!!!!Jako srodek np do smarowania plackow ziemniaczanych.

grizzly

Cytat: adampio w 2008-11-26, 16:19:10
...ZAK podal przepis na maslo ze smalcem!!!!Jako srodek np do smarowania plackow ziemniaczanych...

A moze "lepij" zrobic przepis na smalec z maslem -koszerny!!! 8)
Czy to nie bylby HIT!!!  8)

Moim zdaniem jest to mozliwe!!!  8)


adampio

Cytat: grizzly w 2008-11-26, 16:39:21
Cytat: adampio w 2008-11-26, 16:19:10
...ZAK podal przepis na maslo ze smalcem!!!!Jako srodek np do smarowania plackow ziemniaczanych...

A moze "lepij" zrobic przepis na smalec z maslem -koszerny!!! 8)
Czy to nie bylby HIT!!!  8)

Moim zdaniem jest to mozliwe!!!  8)



Trzaby bylo usiasc i pomyslec Grizli. Moim zdaniem tez jest to mozliwe....tylko czy koszerne?! Przec koszerne to nie-mie-szane !!!! Ale moze nikt nie zwroci uwagi?

Zakk_87

Dzięki Adampio  za uwagi

Pozdrawiam

carver

Cytat: Rudka w 2008-11-25, 01:52:51
Ciekawe ,nigdy nie wpadłabym na to ,ze można smalec z masłem mieszać .
Ja ostatnio miele  skwarki i dodaje czosnku -też dobre
Bardzo fajny przepis Rudka. Szkoda tylko, ze zdjecie jest takie male. :)
Pozdrawiam

evosonic

wszystko w tym przepisie jest chyba proste
natomiast jest zbyt malo tego jaki ma byc zrobione maslo
w ktorej chwili swojej przygody z ogniem - temperatura ma byc polaczone ...
duzo pytan na ktore moze odpowiedziec autor topicku