Aktualności:

7. Nie trzeba liczyć spożytych kalorii, natomiast należy liczyć kalorie przy kupowaniu żywności.

Menu główne

spaghetti

Zaczęty przez adampio, 2007-07-18, 19:05:59

Poprzedni wątek - Następny wątek

akazah

Cytat: adampio w 2009-12-03, 19:13:39
No nie, kobiety, przestancie.............na spaghetti musi byc mielone, swiezo zmielone wolowe, juz Wam podaje najlepszy na swiecie sos miesny:
200 gr marchewki
200 gr pietruszki
200 gr seler naciowy
150 gr boczku
500 gr miesa wolowego
200 gr smalcu (okolo)
2 puszki pomidorow
120 gr koncentratu pomidorowego
szklanka dobrego bulionu

napatelni topimy 100 gr smalcu
dodajemy utarce na gruej tarce marchew, pietruszke
seler naciowy kroimy cienko i tez doodajemy
wszystko to dusimy ( pod pokrywka)
po okolo 10-15 min dodajemy mieso, ktore trzeba widelcem rozetrzec, wymieszac dokladnie z warzywami
jak juz mieso zmieni kolor na dobrze brazowy posypujemy wszystko papryka, pieprzem (ja soli nie urzywam) ale mozna dodac sol
tu trzeba z pewnoscia dodac nastepne min 50 gr smalcu
nastepnie dodajemy dwie puszki pomidorow i dikladnie wszystko mieszamy aby mialo konsystencje " calosci"
dolwamy szklanke bulionu
nastepnie dodajemy koncentrat pomidorowy i mieszamy
Jezeli jest za malo tluszczu mozna jeszcze dodac 50 gr smalcu ( brak T widac jak na dloni)
Caly sos gotujemy okolo 30 min

Ja serwuje tak:

100 gr makaronu otymalnego
250 gr sosu spaghetti
na to klade 50 gr masla, ktore sie samo topi, wszystko mieszam
i voila....opty spaghetti

mozesz mi adampio napisać co u ciebie kryje się pod nazwą bulion??? czy taki z kostki rosołowej czy wywar z mięsa.....

adampio

W tym przepisie, jak mowilem jest to przepis Pascala, bulion jest z kostki i nic sie nie stanie jak taki zrobisz. Jednak jezeli masz swoj wywar z kosci  czy z czego badz to oczywiscie urzywasz swojego. Tzn ja tak robie.

akazah

Cytat: adampio w 2009-12-16, 10:06:47
W tym przepisie, jak mowilem jest to przepis Pascala, bulion jest z kostki i nic sie nie stanie jak taki zrobisz. Jednak jezeli masz swoj wywar z kosci  czy z czego badz to oczywiscie urzywasz swojego. Tzn ja tak robie.

wczoraj wieczorem zrobiłam sos... dzisiaj będzie konsumowany.... :) ciekawe...co mi z tego wyszło ;)

adampio

Cytat: akazah w 2009-12-16, 11:49:07
Cytat: adampio w 2009-12-16, 10:06:47
W tym przepisie, jak mowilem jest to przepis Pascala, bulion jest z kostki i nic sie nie stanie jak taki zrobisz. Jednak jezeli masz swoj wywar z kosci  czy z czego badz to oczywiscie urzywasz swojego. Tzn ja tak robie.

wczoraj wieczorem zrobiłam sos... dzisiaj będzie konsumowany.... :) ciekawe...co mi z tego wyszło ;)

Ups, sorry, ten przepis jest moj. Nie czytalem na jakipost odpowiadasz i "myslalem", ze chodzi o zupe serowa,hihihihihi

A sos, mam nadzieje, ze Ci bedzie smakowal.

akazah

smakował i to bardzo...... po prostu palce lizać.....
dziękuję za przepis i dobre rady :)

adampio