Aktualności:

8. Życie bez ruchu nie jest życiem. Starajmy się ruszać w każdym wieku, dostosowując rodzaj i wielkość wysiłku do możliwości naszego organizmu.

Menu główne

Kotleciki mielone z bigosem.

Zaczęty przez renia, 2009-12-07, 21:24:52

Poprzedni wątek - Następny wątek

Radzio


renia

..oby to nie była świńska grypa.. :lol:

Teresa Stachurska

A z boczku to ja jeszcze mielonych nie robiłam, mam więc na.... zaległościach :)  Już jestem ciekawa.

Pół na pół z podgardlem też nie, zaległości rosną :) Pomysł mi się podoba. Znaczy w kotletach nastąpi rozwój.

Wymiana doświadczeń to jest to i nic tego nie zastąpi :!: 

renia

A z jakiego mięsa robisz Teresa mielone? (zakładam, że robisz :roll:)

renia

Nieraz jak miałam tylko chude mięso, to dodawałam trochę słoniny do mielenia.

Teresa Stachurska

Cytat: renia w 2009-12-09, 22:35:39
A z jakiego mięsa robisz Teresa mielone? (zakładam, że robisz :roll:)


Lubię bardzo mielone. Duszę je w maśle. Mięso to dotąd była karkówka i łopatka. Poeksperymenruję, dzięki Tobie :) 

renia

Mielone jest bardzo "wdzięcznym" mięsem, bo bardzo dużo różnych potraw można z niego przygotować i przynajmniej moja mama i teść nie narzekają, że ciężko im pogryźć. :D

akazah

Cytat: renia w 2009-12-09, 20:34:58
..Czyli kupujesz gotowe?

bardzo zadko kupuje gotowe. Najczęsciej kupuje zmielona lopatke lub karkowke i dodaje do tego zmielone podgardle. Wychodza naprawde dobre:) Polecam. O wiele lepsze niz te gotowe....
a z boczku nigdy nie robilam...

renia


"akazah" a nie jest to tajemnicą - kiedy zostaniesz szczęśliwą mamusią?  :D Wiesz już czy to będzie synek, czy córeczka?  :D Interesują mnie te tematy, bo mam zostać babcią - ale dopiero latem.  :D

akazah

Cytat: renia w 2009-12-10, 10:33:49

"akazah" a nie jest to tajemnicą - kiedy zostaniesz szczęśliwą mamusią?  :D Wiesz już czy to będzie synek, czy córeczka?  :D Interesują mnie te tematy, bo mam zostać babcią - ale dopiero latem.  :D

miło, że pytasz:) no i ta niezawodna pamięć. :) termin mam na koniec lutego....także już tuż tuż.....

napisz mi proszę ile kapusty używasz do tego dania z mielonym. kiszona też czy tylko białą???

adampio

"akazah" musisz wyprobowac mojego mielonego:

do pol kilograma mielonego dodajesz jedna utarta marchew, pietruszke i lyzeczke gazowanej wody mineralnej, oczywiscie jajko i bulke.
Wyrabiamy okolo 2 min oczywiscie reka formujemy male kotleciki, ktore smazymy na smalcu.

Do takiego dania konieczna jest kapusta na krotko ze sloninka i jeden ziemniak

pycha

adampio

Robilem kiedys mielonego z krewetkamy, i smazona kapusta, ktore tez wmieszalem do miesa. Ludziom smakowalo.

renia

Cytat: akazah w 2009-12-10, 15:18:07
...napisz mi proszę ile kapusty używasz do tego dania z mielonym. kiszona też czy tylko białą???

..tylko białą - ale jeśli ktoś woli np. pół na pół z kiszoną, to też na pewno będzie dobre. A ile tej kapusty dałam, to tak dokładnie nie wiem - może nawet ze dwa kilo jej było - taka średnia główka. Kapusta bardzo się kurczy przy gotowaniu i z pełnego garnka zostaje słabe pół.  :D
Napisz jak zrobisz - czy smakowało OK?

akazah

Cytat: renia w 2009-12-10, 16:28:11
Cytat: akazah w 2009-12-10, 15:18:07
...napisz mi proszę ile kapusty używasz do tego dania z mielonym. kiszona też czy tylko białą???

..tylko białą - ale jeśli ktoś woli np. pół na pół z kiszoną, to też na pewno będzie dobre. A ile tej kapusty dałam, to tak dokładnie nie wiem - może nawet ze dwa kilo jej było - taka średnia główka. Kapusta bardzo się kurczy przy gotowaniu i z pełnego garnka zostaje słabe pół.  :D
Napisz jak zrobisz - czy smakowało OK?

kupilam biala.... bede robila w niedziele.... bo jutro jade na wycieczke i w sobote wracam.... wiec planuje na niedzielny obiadek. na pewno napiszę:)
pozdrawiam i dziekuje za dobre rady!!!!

renia


wycieczki życzę i udanego eksperymentowania kulinarnego.. :D

renia

Wycięło mi pierwszy wyraz  :( miało być:
Udanej wycieczki ............... :D

akazah

RENIU danie wyśmienite!!!! palce lizać...do tej pory czuję smak obiadku.....
dziękuję za przepis:):):)

wycieczka się udała... :)

pozdrawiam...

renia

Cytat: akazah w 2009-12-13, 21:41:45
RENIU danie wyśmienite!!!! palce lizać...do tej pory czuję smak obiadku.....
dziękuję za przepis:):):)

wycieczka się udała... :)

pozdrawiam...

Bardzo się cieszę.. :D
Również pozdrawiam..

PS. Robiłaś z samej białej, czy dodałaś kiszonej kapusty?

akazah

Cytat: renia w 2009-12-14, 09:18:19
Cytat: akazah w 2009-12-13, 21:41:45
RENIU danie wyśmienite!!!! palce lizać...do tej pory czuję smak obiadku.....
dziękuję za przepis:):):)

wycieczka się udała... :)

pozdrawiam...

Bardzo się cieszę.. :D
Również pozdrawiam..

PS. Robiłaś z samej białej, czy dodałaś kiszonej kapusty?

robiłam z samej białej tak jak TY!!!! naprawdę palce lizać:)

renia

Ja jutro będę miała trudny dzień, bo z samego rana mam mieć świniaka w domu. Ponoć on ma być w mniejszych kawałkach, a nie w całych półtuszach. Za drugim razem to już pewnie będzie łatwiej się z nim uporać.
Mielonego też chcę narobić i pozamrażać, potem do bigosu - jak znalazł.. :D.
Podzielę się trochę z synową - to może kolejny plusik mi wpadnie.. :roll: :wink: ..a jej na zdrowie wyjdzie.. :D