Aktualności:

5. Węglowodany staramy się zjadać w postaci skrobi, tj. w ziemniakach i warzywach.

Menu główne

'Awokado'

Zaczęty przez krista, 2010-11-06, 14:11:42

Poprzedni wątek - Następny wątek

krista

Czy ktoś może wie jakie są TBW proporcje awokado?
Szukałam w książce w tabelach i oczywiśćie  nie ma . Dziś je skonsumowałam, ale nie wiem ile czego posiada, na wszelki wypadek zapiłam je śmietanka 30 %.
Bardzo mnie to ciekawi tak na przyszłość, ponieważ bardzo mi smakuje, jem samo łyżeczką tak jak kiwi.. :)

WojciechS

TBW dla awokado jest następujące: 1:0,12:0,09.

WojciechS

"W" oczywiście strawnne...  :D

Gwidon

Substancje czynne [edytuj]

W 100 g awokado znajdują się:

* kalorie: 221 kcal
    * błonnik: 6,3 g
    * węglowodany: 0,4 g
    * tłuszcze: 23,5 g (w tym duży udział tłuszczów jednonienasyconych)
    * białka: 1,9 g
    * woda: 66%
    * witaminy: A, B1, B2, C, PP, K i H, kwas pantotenowy
    * substancje mineralne: wapń, potas i fosfor

Zastosowania [edytuj]

krista

Cytat: WojciechS w 2010-11-06, 14:44:31

Wojciechs, czy możesz mi jaśniej objaśnić te proporcje, ja dopiero się uczę liczenia i powiem, ze coś nie kumam z tych cyferek jak się sprawa ma z tym awokado  :)

Będę Ci bardzo wdzięczna gdybyś te cyferki bardziej rozdzielił a nawet dokładnie opisał co z czym należy porównywać. Bardzo proszę... :oops: jestem słabo kumata w liczeniu a Do już stosuję, tak na serio to od 1 - listopada.Pozdrawiam

BACA

Gwidon - skład awokado jest nieco inny. Białka 2,0, tłuszczu 15,3, węgle 7,4 w tym błonnika 3,3. W sumie jest 29 pozycji z dokładnym składem. Oczywiście w 100 gramach.

WojciechS

Cytat: BACA w 2010-11-07, 15:32:27
Gwidon - skład awokado jest nieco inny. Białka 2,0, tłuszczu 15,3, węgle 7,4 w tym błonnika 3,3. W sumie jest 29 pozycji z dokładnym składem. Oczywiście w 100 gramach.

BACA
a nie przyszło ci do głowy, że Gwidon podał poprawnie wartości?
Co gorsza, ty też podałeś poprawne wartości i pewnie nie wiesz teraz o co chodzi?  :wink:
No to wyjaśnię na jabłkach.
Jabłko antonówka ma inny skład jak jabłko szara reneta...
Jeśli Gwidon poda za jabłko skład szarej renety, a ty skład antonówki, to choć podacie różne dane, będziecie mieć obaj rację.
Zrozumiale wytłumaczyłem?

WojciechS

Cytat: krista w 2010-11-06, 22:22:05
Cytat: WojciechS w 2010-11-06, 14:44:31

Wojciechs, czy możesz mi jaśniej objaśnić te proporcje, ja dopiero się uczę liczenia i powiem, ze coś nie kumam z tych cyferek jak się sprawa ma z tym awokado  :)

Będę Ci bardzo wdzięczna gdybyś te cyferki bardziej rozdzielił a nawet dokładnie opisał co z czym należy porównywać. Bardzo proszę... :oops: jestem słabo kumata w liczeniu a Do już stosuję, tak na serio to od 1 - listopada.Pozdrawiam

krista,
zadałaś pytanie: ile gram białka i węglowodanów przypada na jeden gram tłuszczu w awokado?
Więc odpowiedziałem, że na 1 gram tłuszczu w awokado przypada 0,12 grama białka i 0,09 grama węglowodanó strawnych.
:D

BACA

Rozumiem, ale chodzi głownie o węglowodany. Błonnik jest częścią węgli i jest w węglach. Nie może być więc większy niż cała wartość węglowodanów. Oczywiście mozna podac tylko wartość wegli przyswajalnych z pominięciem błonnika ale różnice są tak duże że wygląda to na to że te wartości są tak durnowato różne i sprawka to jest kogoś kto opracowuje tabele a nie oczywiście Gwidona. Jeżeli zostałem żle zrozumiany to przepraszam. A podając wartości oparłem się na "Wartosci odżywczej produktów" zespołu Pani Kunachowicz oraz na Wielkich tabelach kalorii

WojciechS

BACA
no wiesz, jak widzę dane Gwidona, to natychmiast rozumiem, że to 0,4g to węglowodany strawne, a błonnik dla "naukowców"...
Natomiast, gdyby Gwidon podał węglowodany całkowite to 6,7g, w tym błonnik 6,3g, to łatwo sobie wyliczyć, że strawnych jest 0,4g...
Dlatego zrobiłem dopiskę w moich cyferkach, żę chodzi o strawne, a nie balast, aby nie było niedomówień.

Gwidon

... w takim razie co tabela,to inne dane spojrzcie do danych avokado w kalkulatorze optymalnym morgano...

BACA

No własnie bo u Ciebie węgli przyswajalnych jest 0,4 a u mnie w tabelach jest 4,1, a błonnika 3,3.

Gwidon