Aktualności:

5. Węglowodany staramy się zjadać w postaci skrobi, tj. w ziemniakach i warzywach.

Menu główne

Pieczeń karkowa z papryką.

Zaczęty przez Teresa Stachurska, 2010-02-28, 22:11:05

Poprzedni wątek - Następny wątek

renia

Cytat: renia w 2010-03-01, 08:14:32
Pieczeń z karkówki z papryką.

Składniki:

Karkówka 2 kg
smalec 200 g
pieczarki 400 g (można zrobić bez nich)
cebula 800 g
papryka czerwona ok. 200 g ( może dodać jeszcze łyżkę koncentratu pomidorowego)

Mięso pokroić w centymetrowe plastry i poukładać w brytfannie "na zakładkę" (jak np. plasterki sera na półmisku) , posypać przyprawami - może być tylko sól i pieprz , dodać pół kostki smalcu, zakryć pokrywką lub folią aluminiową i piec w piekarniku dwie godziny.
W tym czasie podsmażyć na patelni cebulę, pieczarki i paprykę - z pozostałą ilością smalcu (można na koniec dodać łyżkę koncentratu pomidorowego) .
Jeśli mięso jest gotowe, dodać na niego usmażoną cebulę z papryką (równą warstwę na górze), zakryć i pozostawić w gorącym piekarniku na 10 min.
Podawać z ziemniakami i kiszonym ogórkiem. Smacznego  :D

BTW całej potrawy (z pieczarkami bez koncentratu) wynosi:
B 322g  T 656g   W 51    (w 100g   B 32  T 65   W 5 )
BTW  1 : 2 : 0,2


I tutaj mam zdjęcie gotowej potrawy...

http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/bc47d73796abe37d.html

renia

Na pewno miałam źle obliczone BTW w 100g potrawy. Wzięłam 10% od calości potrawy, a ona musiała ważyć więcej niż kilogram -  ponad 2 kilogramy. BTW w 100g nie miało więcej niz połowa tego co napisałam... 8) Tyle liczyłam i wszystko sknociłam... :?

Blackend

Lepiej nie liczyć ;)
Na oko widać, że dobre  :D