Aktualności:

8. Życie bez ruchu nie jest życiem. Starajmy się ruszać w każdym wieku, dostosowując rodzaj i wielkość wysiłku do możliwości naszego organizmu.

Menu główne

Przepisy i porady kulinarne.

Zaczęty przez A.G.Bednarczyk, 2005-06-09, 11:51:31

Poprzedni wątek - Następny wątek

goswi

Witam!
Z tego ciasta drożdżowego robię pododzniu np. papryki w proszku czy przeciśniętego czosnku bułeczki, ktore jemy z masłem. Używam go też jako ciasto do parówek w cieście, podaje do nich majonez.

A.G.Bednarczyk

Na stronie www.optymalni.org.pl podałam kilka przepisów gdy forum dr. Kwaśniewskiego było nieczynne, temat ,,palce lizać"

Grażyna :P

Hana

Witam wszystkich Optymalnych

Chce na tej stronie dzielic sie z wami optymalnymi receptami.

Boeuf Strogonow z serc wieprzowych

Skladniki:
700g serc wieprzowych
50g korzen pietruszki
100g marchew
50g korzen selera
200g pieczarki
150tg cebula
25g masla
10g maki
15g pasta pomidorowa
200g smietana 36%

przyprawy:

ostra papryka
sol, pieprz i natka pietruszki

1. Serca przekroic wzdluz, oczyscic z zylek, dokladnie wyplukac, wlozyc do rondla, zalac zimna woda i gotowac na malym ogniu do miekkosci.

2.Wloszczyzne obrac, oplukac i w polowie gotowania dodac w calosci do gotujacych sie serc.

3.Miekkie serca wyjac,pokroic w paski szerokosci 1 cm.

4.Cebule obrac, oplukac, pokroic w talarki, pieczarki oczyscic i pokroic w paski.

5.Rozgrzac maslo, dodac cebule, chwile smazyc, po czym wlozyc pieczarki, calosc przelozyc do rondla.

6.Na pozostalym masle zrobic zasmazke, rozprowadzic wywarem z serc, dodac paste pomidorowa wymieszac i zagotowac, nastepnie przelozyc do rondla z cebula i dodac pokrajane serca.

7.Otrzymany sos rozprowadzic smietana, dodac papryke oraz pieprz i sol do smaku.

8.Potrawe doprowadzic do wrzenia stale mieszajac.

9.Smakuje z ziemniakami polanymi maslem i posypanymi natka pietruszki.

ZYCZE SMACZNEGO

Gotowej potrawy- 1500g

W 100g  B-8.5  T-7.3  W-3.5

W ciagu czterech lat diety optymalnej wypracowalam sobie swoja kuchnie  wiele potraw przystosowalam do kuchni optymalnej.
Chce na tej stronie dzielic sie z optymalnymi moimi osiagnieciami kulinarnymi
                     Pozdrawiam Hana

Hana

Witam wszystkich zainteresowanych przepisami optymalnymi.
Pragne sie podzielic smakolykami nadajacymi sie na stol wielkanocny.
Wybralam potrawy niezbyt kosztowne, latwe do wykonania i niezbyt pracochlonne

                     ANGIELSKIE JAJKA

Skladniki:
          360g -jajka  (6 sztuk)
          125g -wedzonego boczku  (moze byc gotowana szynka )
           40g - masla
           20g - pora (jasna czesc)
           15g - maka
          300g -wywaru z kosci
          120g - bialego wytrawnego wina

Przyprawy: sol, pieorz, galka muszkatalowa, natka pietruszki

1.  Szynke (boczek) pokroic w kostke.
2.  Maslo roztopic i szynke podsmazyc.                                                                                     
3.  Pore umyc, pokroic dodac do szynki-dusic pod przykryciem 10 minut na malym ogniu.
4.  Ciagle mieszajac dodac malymi porcjami make, wywar z kosci i biale wino--zagotowac.
5.  Doprawic do smaku przyprawami.
6.  Ugotowane na twardo i obrane ze skorupek jajka przekroic na polowe i dodac do sosu.
7.  Smakuje z kartofelkami polanymi maslem i posypanymi zielona pietruszka.

Gotowej potrawy  980g.
                      w 100g potrawy z boczkiem  B--6.6g  T--13,8g  W--1,6g
                      w 100g potrawy z szynka      B--7,2g  T--10,2    W--1,6g

Hana

Pucka w piwie

Skladniki:
           600g--plucka
          1000g--piwo jasne (1 litr)
             20g--maslo
            100g--boczek wedzony
              60g--cebula
              10g--maka

Przyprawy: sol, pieprz, mielony imbir, sok z cytryny, jarzynka (przyprawa do zup)

1.  Plucka obmyc, usunac skrzepy krwi,wlozyc do rondla, zalac wrzaca osolona woda i ugotowac.
2.  Ugotowane plucka wyjac, przestudzic, pokrajac w kostke.
3.  Boczek pokrajac w kostke, stopic, dodac plucka i kilka minut razem smazyc.
4.  Piwo doprowadzic do wrzenia, wlozyc boczek z pluckami, przykryc i odstawic na 15 minut (nie gotowac).
5.  W tym czasie obrac cebule, oplukac, posiekac w drobna kostke.
6.  Plucka wraz z boczkiem wyjac z piwa lyzka cedzakowa i odstawic.
7.  Do piwa dodac cebule i kilka minut gotowac, nastepnie wywar przelac przez sito, zaprawic maka, dodac maslo i przyprawy, doprawic do smaku pieprzem i sola, zagotowac.
8.  Podawac z kartofelkami, polanymi otrzymanym sosem piwnym.

  Zycze smacznego! Hana

Hana

Do przepisu   "Plucka w piwie "

  dopisuje wartosci B.--6,4  T.--4,1  W.--2,8  oczywiscie w 100g.

Hana

Chce podac Wam przepis na OPTYMAKNE MUFKI bez cukru.

                  skladniki:
-czekolada gorzka  35g
-maslo                115g
-orzechy laskowe 100g
-zoltka                 70g (okolo 4szt.)
-bialka                105g (okolo 3szt.)
-proszek do pieczenia 10g

Wykonanie:
1.Zoltka oddzielic od bialek.
2.Orzechy wymieszac z proszkiem do pieczenia.
3.Czekolade rozpuscic z maslem w kapieli wodnej.
4.Zoltka zmiksowac z orzechami i dodac czekolade z maslem.
5.Ubic piane z bialek i polaczyc z masa zoltkowo-orzechowa.
6.Masa wypelnic 12szt. papierowych foremek.
7.Piec okolo 20 minut w piecu nagrzanym do temperatury 180°C.

W 100g  B--8,9  T--43,7  W--9,3
                   1  :  4,9  :  1Smacznego  ;  Hana

Halina Ch.

Te płucka w piwie wyglądają ciekawie ,wypróbuję je w przyszłym tygodniu po dostawie świeżych płucek.

Hana

       JAJA A'LA FLAKI

Skladniki na 4-porcje:
-480g--jajka (okolo 8szt.)
-100g--cebula
- 50g--maslo
10g--maka
200g--mleko (tluste)
200g--smietana 30%

Przyprawy:sol,pieprz,galka muszkatalowa.

Wykonanie
1.Ugotowac jajka na twardo,wystudzic i obrac ze skorupek,nastepnie pokroic na dosc grube plasterki, ulozyc na glebokim polmisku ,trzymac w cieple.
2.Cebule obrac i pokroic w cienkie talarki.
3.Na patelni rozpuscic maslo,dodac cebule i dusic 5-10 minut,uwazajac aby cebula nie przyrumienila sie.
4.Opruszyc maka ,zamieszac i dusic jeszcze 5minut.
5.Stale mieszajac dodac zimne mleko wymieszane ze smietana.
  Gotowac 10 minut.
6.Przyorawis przyprawami do smaku.
  Jajka polac goracym sosem.

W 100g potrawy B--7,1   T--15,4   W--3,4 
                           1        2,1        0,5

Krystyna

Sernik w czekoladowym cieście                                                                                                     Ciasto: 400g mąki, 30g kakao, 30g cukru pudru 1/2 łyżeczki proszku posiekać z 400g masła na ryż.Dodać 10 żółtek, szybko zagnieść ciasto. Podzielić na dwie części i zamrozić w zamrażalniku.                                 Masa serowa: 1000g tłustego twarogu rozetrzeć widelcem lub zmielić. 400g masła utrzeć ze 100g cukru pudru, oraz 17 żółtkami dodać 1 paczkę sernixu, aromat i wymieszać z 17 ubitymi na sztywno białkami. Dodać 50g rodzynek oraz łyżkę smażonej skórki pomarańczowej.                                                                  Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia. Porcję zamrożonego ciasta zetrzeć na tarce na grube wiórki, rozsypać na blaszce i podpiec w nagrzanym do 220 stopni piekarniku  przez 15 minut.                               Na podpieczony spód wyłożyć masę serową. na masę zetrzeć drugą porcję ciasta. Piec 1 godzinę  w temperaturze 180 stopni.Wystudzić w piekarniku. Smacznego.                                                                                                                            W 100g   B -10,3    T - 23,5    W - 17,1