Aktualności:

3. Białka jako materiał do budowy i przebudowy ciała powinno mieć możliwie wysoką wartość biologiczną, powinno to być białko zwierzęce, a nie roślinne.

Menu główne

Dna moczanowa

Zaczęty przez eryk, 2005-12-26, 10:15:00

Poprzedni wątek - Następny wątek

Zofia

Cytat: Jarek w 2017-12-20, 09:02:48
Autor nie miał na myśli, że igły ludziska będą robić widły. :lol:

Ten co z igły potrafi zrobić widły, to super cudotwórca.

madre

A bo to tajemne jest, że tajemnicę "kiełbasy" i kiełbasy zna tylko masaż, tajemnicę twarogu zna krowa, a tajemnicę "twarogu" i twarogu zna mleczarz.  :lol:

Zofia

Cytat: madre w 2017-12-20, 09:32:54
A bo to tajemne jest, że tajemnicę "kiełbasy" i kiełbasy zna tylko masaż, tajemnicę twarogu zna krowa, a tajemnicę "twarogu" i twarogu zna mleczarz.  :lol:
Tajemnice wiary?

administ

Raczej czysta radość z możliwości "dokopania".  :?
Ale komu i po co to nieistotne.   :( ;)

administ

Cytat: Ukko w 2017-12-20, 07:54:28
Ok, czyli raczej twaróg, chciałem się upewnić :P

Przy skłonnościach do dny należy unikać przede wszystkim wywarów mięsno kostnych, rosołów, podrobów.
Preferować twarogi, sery, jaja, przetwory mięsne i mięsa o niskiej zawartości puryn.
I to powinno wystarczyć, aby zapomnieć o tej chrobie.

administ

Ciekawe co autor miał na myśli pisząc "dokopania", a nie dokopania, ale pewnie ktoś wyjaśni tu zaraz i tę tajemnicę... ;)  :lol:

madre

Dobra, biorę na klatę tę "tajemnicę". "Tajemniczych" urażonych wrażliwców przepraszam, jakby co za te "kopniaki" 8)  :)
Powstrzymam się przed interpretacją co autor miał na myśli. Kto zainteresowany odpowiedzią niech zapyta autora.  8)  :lol:

Zofia

Cytat: madre w 2017-12-20, 11:17:19
Dobra, biorę na klatę tę "tajemnicę". "Tajemniczych" urażonych wrażliwców przepraszam, jakby co za te "kopniaki" 8)  :)
Powstrzymam się przed interpretacją co autor miał na myśli. Kto zainteresowany odpowiedzią niech zapyta autora.  8)  :lol:

Poszłam na skróty do " Jak nie chorować " na stronę 122. Nie macie? To sobie kupcie.

Teresz

Co zatem z  kolagen przy dnie moczanowej? Jak to dostarczać?

Teresz

Cytat: Gavroche w 2017-12-20, 07:34:56
Ja pitolę! :lol:
I Ty i Teresz dostaliście odpowiedź i nadal pytania...
Chyba to prawda, że tylko kilka procent ludzi potrafi zrozumieć to, co czyta. ;)

Wiesz pytań nigdy nie za wiele. Gdybyś chorował na ta chorobę to też byś dopytywal.
Zwłaszcza iż syn ma 20 lst i cierpi.a pierwszy atak dostał będąc na diecie optymalnej

Gavroche

Ale masz wyraźnie napisane powyżej i to ze dwa razy. :lol:
Dna wpływa też na oczy?

administ

Cytat: Teresz w 2017-12-20, 23:40:12
Co zatem z  kolagen przy dnie moczanowej? Jak to dostarczać?

A po co kolagen przy dnie moczanowej?
Po co w ogóle kolagen w żarciu, skoro to byle jakie białko w dodatku łatwe do syntezy przez zdrowy, odżywiony oranizm? :roll:
Naczytało się towarzystwo zaleceń Doktora dla chorych na problemy skórno-stawowe i zrozumiało, że tzreba kolagen wtryndalać?  :shock:  :lol:
I to jest piękne z jednej strony i przerażające z drugiej, że napisane dokładnie, a i tak nierozumiałe, że to co dla chorego, to niekonecznie dobre dla zdrowego, że to co dla konia, to dobić osła może i wspak itd...  :lol:
Bardzo mi przykro, że niektórzy nie potrafią, ale to "przykro" to napisane tylko z grzeczności. ;)
Najtańszym źródłem kolagenu jakby co, jest żelatyna, ale na tym żywienie nie polega niestety.  8)

Jarek

Cytat: Zofia w 2017-12-20, 09:13:27
Cytat: Jarek w 2017-12-20, 09:02:48
Autor nie miał na myśli, że igły ludziska będą robić widły. :lol:

Ten co z igły potrafi zrobić widły, to super cudotwórca.
Dobrze że sie jeszcze taki nie narodził, bo podatni jeszcze bardziej by sobie życie komplikowali. :lol:

Teresz

Bardzo dziękuję za cenne wskazówki
PANIE Tomku .
Będziemy dostosowywać dietę optymalną pod pokonanie dny moczanowej.
Dostosujemy też zalecana ilość BTW .

Gavroche proszę nie dogryzać bo jak narazie oczy mam zdrowe.

administ

Cieszę się, że mogłem pomóc.
Życzę powodzenia w dostosowaniu diety pod siebie, bo wiele osób przyjmując w zrozumieniu zasad prawidłowego odżywiania ogólne założenia diety zapominają o tej wskazówce:
"Na koniec - nie wolno zapominać, że każdy człowiek jest inny i inny jest jego organizm. Nikt nie jest w stanie przewidzieć wszystkich reakcji organizmu. Po przejściu na Żywienie Optymalne trzeba obserwować swój organizm i w razie potrzeby przychodzić mu z pomocą, mając cały czas świadomość, że pewne objawy niekorzystne - jeśli w ogóle się pojawią - spowodowane są nie dietą jako taką, ale błędami, które na początku możemy popełniać lub dotychczasowym stanem naszego zdrowia." - http://dr-kwasniewski.pl/?id=2&news=80

Gavroche

Cytat: Teresz w 2017-12-21, 11:08:06
Gavroche proszę nie dogryzać bo jak narazie oczy mam zdrowe.
Cierpliwości zatem. :D

Anulka177

Cytat: admin w 2017-12-21, 12:17:11
Cieszę się, że mogłem pomóc.
Życzę powodzenia w dostosowaniu diety pod siebie, bo wiele osób przyjmując w zrozumieniu zasad prawidłowego odżywiania ogólne założenia diety zapominają o tej wskazówce:
"Na koniec - nie wolno zapominać, że każdy człowiek jest inny i inny jest jego organizm. Nikt nie jest w stanie przewidzieć wszystkich reakcji organizmu. Po przejściu na Żywienie Optymalne trzeba obserwować swój organizm i w razie potrzeby przychodzić mu z pomocą, mając cały czas świadomość, że pewne objawy niekorzystne - jeśli w ogóle się pojawią - spowodowane są nie dietą jako taką, ale błędami, które na początku możemy popełniać lub dotychczasowym stanem naszego zdrowia." - http://dr-kwasniewski.pl/?id=2&news=80

Pozwoliłam sobie ukraść ten cytat na grupę, bo często optymalni zapominają o tej prostej, a dobitnej prawdzie.  :D