Aktualności:

8. Życie bez ruchu nie jest życiem. Starajmy się ruszać w każdym wieku, dostosowując rodzaj i wielkość wysiłku do możliwości naszego organizmu.

Menu główne

Choroby i ich wyleczenie???

Zaczęty przez Bruford, 2004-04-08, 11:37:48

Poprzedni wątek - Następny wątek

administ

Może w pdf się znajdzie gdzieś w necie.  8)

Zyon

Watpie czy takie przestarzale starocie jeszcze ktos skanuje  :lol:
Kto by to czytal teraz, na nowoczesnym smartfonie zakurzone tomiszcze :D
Ale Gertiga Bromatologie mam w pdf, jest nowoczesna i oczywiscie uwzglednia nowoczesna wiedze, ktora ciagle potrzebuje badan.
Work Buy Consume Die

administ

Nie mam zaufania do podręczników pisanych po osiemdziesiątym roku, z kilkoma wyjątkami "potwierdzającymi regułę".

Zyon

Mam podobnie w tych tematach, ale genetyczne wole nowe.
Work Buy Consume Die

administ

Ale "nowe" to przeważnie kolorowe obrazki dla "naukowców" ze znajomością pisma piktograficznego... ;)
Jak nowe wydanie Styera chciałem sobie kupić ze dwa lata temu, wystarczyło mi przekartkowanie kilku stron, aby pozostać przy starej, rozpadającej się książce, bo odniosłem wrażenie, że to nowe wydanie jest dla fachowców tabletowo-smartfonowych...  :?

administ

Zamówiłem sobie tę Bromatologię Krausego z 1967r. - starszego wydania nie było, ale ten egzemplarz ma papierową obwolutę i twardą okładkę - kolekcjonerski przypadek!  :shock: ;)

renia

Edukacja permanentna... :roll: :D  A lekarze nie mają na to czasu. Jedynie na tzw. szkolenie na Florydzie sponsorowane przez farmację...

administ

Ostatnio zafrapowało mnie parę zagadnień mitochondrialnych, to dla rozrywki i na rozgrzewkę sobie poczytam bromatologię - może się czegoś ciekawego i przydatnego dowiem!  :D

Zyon

Cytat: admin w 2018-04-20, 15:22:19
Zamówiłem sobie tę Bromatologię Krausego z 1967r. - starszego wydania nie było, ale ten egzemplarz ma papierową obwolutę i twardą okładkę - kolekcjonerski przypadek!  :shock: ;)
Starszego nie ma, bo to pierwsza, powojenna bromatologia wydana wlasnie w 1967. Druga bromatologia pt "Zarys bromatologii"autorstwa Mlodeckiego i Piekarskiego ukazala sie w 1987, a trzecia od 1996 to ta aktualnie obowiazujaca Gertiga i Przyslawskiego (zyczliwie przyjeta przez srodowiska akademickie) - Tak jest we wstepie do Gertiga.
Work Buy Consume Die

vvv

Cytat: renia w 2018-04-20, 15:25:17
lekarze nie mają
Lekarze muszą sobie mózg przed pracą wyłączyć, bo jak inaczej zdzierżyć dzień z pacjentami co nalegają na tabletki by móc trochę dłużej jeść dalej to samo co ich upupiło.
:?

Zyon

Cytat: admin w 2018-04-20, 13:49:42
Ale "nowe" to przeważnie kolorowe obrazki dla "naukowców" ze znajomością pisma piktograficznego... ;)
Jak nowe wydanie Styera chciałem sobie kupić ze dwa lata temu, wystarczyło mi przekartkowanie kilku stron, aby pozostać przy starej, rozpadającej się książce, bo odniosłem wrażenie, że to nowe wydanie jest dla fachowców tabletowo-smartfonowych...  :?
To tez prawda, ogladalem Harpera w jakiejs ksiegarni aptekarskiej w Lublinie i tez wyglada fajnie kolorowo :D

Ale np "Genomy" Browna sa kolorowe od poczatku, nie wiem jak teraz nowe wydanie, ale helise trzeba namalowac ladnie, bo studentom wyobrazni nie starcza :D
Work Buy Consume Die

administ

Ja tam się kształciłem na podręcznikach bez obrazków i tak mi zostało, że obrazki w książkach mnie wkurzają...  :? ;)
Nowe podręczniki są - jakby to delikatnie ująć - dla uczniów bardziej rozwiniętych technologicznie... ;)   8)

Blackend

Całe szczęście, że jeszcze podręczników nie wycofali w ramach walki ekologicznej i wycinania lasów. ;)

Zyon

Cytat: admin w 2018-04-19, 09:20:33
Cytat: Zyon w 2018-04-18, 08:21:30
Bromatologie Krauzego za 5 zl . Napisana swietnym, przyjemnym jezykiem, super sie czyta.

Nie znam tej książki, ale się zainteresuję.
I jak wyszlo?  8)
Work Buy Consume Die

administ

administ

Cytat: Zyon w 2018-06-21, 13:29:00
Cytat: admin w 2018-04-19, 09:20:33
Cytat: Zyon w 2018-04-18, 08:21:30
Bromatologie Krauzego za 5 zl . Napisana swietnym, przyjemnym jezykiem, super sie czyta.

Nie znam tej książki, ale się zainteresuję.
I jak wyszlo?  8)

Mam, ale rzuciłem okiem i nic mnie nie zaskoczyło na tyle, aby się zagłębiać bardziej.

Blackend

Generalnie, to jest przyszłość. AI będzie diagnozować i leczyć pacjenta.  8)
W zasadzie już to działa, gdy byłem w szpitalu co chwilę robili mi badania, których wyniki wrzucali do kompa, a ten wypluwał odpowiedź co mają robić.  8)

Gavroche