Aktualności:

8. Życie bez ruchu nie jest życiem. Starajmy się ruszać w każdym wieku, dostosowując rodzaj i wielkość wysiłku do możliwości naszego organizmu.

Menu główne

Gofry

Zaczęty przez slawek, 2007-04-13, 10:40:19

Poprzedni wątek - Następny wątek

elmo

Sławek ,nie wiem czy zdajesz sobie sprawę z tego co narobiłeś  :shock:  :?: :idea:

Ja od samego rana robie...... gofry  :?  :mrgreen:

slawek

Mnie też się zdarza ;)

fewa

Mam kiepską gofrownicę strasznie długo się w niej piecze. Wpadłam więc na pomysł, dam to na patelnię teflonową i na piec. Wyszły znakomite placki/gofry/,różnią się tylko kształtem. Szybko można się tym najeśc wystarczy jeden. Świetnu przepis. :D :D

Halina Ch.

Kto robił Sławka gofry?
Chyba coś nie bardzo ten przepis, bo wcale się nie udają.

elmo

Cytat: Halina Ch. w 2007-06-14, 19:33:24
Kto robił Sławka gofry?
Chyba coś nie bardzo ten przepis, bo wcale się nie udają.
Ja robiłam ,udają się.Ja tylko nalałam za dużo do gofrownicy ciasta i wylało mi się sporo,bo rosło  8)

slawek

Cytat: Halina Ch. w 2007-06-14, 19:33:24
Kto robił Sławka gofry?
Chyba coś nie bardzo ten przepis, bo wcale się nie udają.
No wiesz ;) jak mogą się nie udać :(  w trakcie ostatnich eksperymentów na "gofrach" zauważyliśmy że lepsze są z 36% śmietanki i można dodać więcej proszku do pieczenia, ciasto najlepiej jak postoi w lodówce i jest zimne, nie powinno się też zbytnio ubijać mikserem masy bo powoduje to rozwarstwienie składników :( no i z mąki krupczatki wychodzą jakby lepsze  8)

slawek

no a takie mi wychodzą ;)

slawek

.

[załącznik usunięty przez administratora]

Halina Ch.

Cytat: slawek w 2007-06-15, 09:05:39
No wiesz ;) jak mogą się nie udać :(  w trakcie ostatnich eksperymentów na "gofrach" zauważyliśmy że lepsze są z 36% śmietanki i można dodać więcej proszku do pieczenia, ciasto najlepiej jak postoi w lodówce i jest zimne, nie powinno się też zbytnio ubijać mikserem masy bo powoduje to rozwarstwienie składników :( no i z mąki krupczatki wychodzą jakby lepsze  8)

Sa zbyt kruche. Za bardzo się kruszą. Nie sposób dać dziecku w rękę z bitą śmietaną i jagodami. Myślę, że w tym przepisie brakuje białka jaja kurzego (materiał wiążący) i nie dawałabym do ciasta śmietany tylko jako bitą na wierzch. Dzieci to leoiej lubią.
Żółtka, dużo tłuszczu tak robi się ciasto kruche, które na gofry niezbyt się nadaje.
Spróbuję jeszcze przepis kodar. Napiszę jak wyszło.

slawek

Cytat: Halina Ch. w 2007-06-15, 09:41:07

Sa zbyt kruche. Za bardzo się kruszą. Nie sposób dać dziecku w rękę z bitą śmietaną i jagodami.

dziwne mi wychodzą "wiotkie" ;)
Cytat
  i nie dawałabym do ciasta śmietany tylko jako bitą na wierzch. Dzieci to leoiej lubią.
trudno dać coś takiego do szkoły ;)
Cytat

Żółtka, dużo tłuszczu tak robi się ciasto kruche, które na gofry niezbyt się nadaje.
Spróbuję jeszcze przepis kodar. Napiszę jak wyszło.
smietana chyba sprawia że ciasto nie jest kruche ;)

Krystyna77

Może mi ktoś powie czy te gofry się upieką w gofrownicy nie powlekanej teflonem, ponieważ tylko taką mam.W zeszłym roku robilam gofry opty. i nie chciały mi się odkleić od gofrownicy i dalam spokój z ich pieczeniem.Nie pamiętam w tej chwili przepisu jak znajdę to napiszę w każdym razie ciasto podobne do placków serowo-jajecznych wg.J.K.Zużylam to wtedy na placki aby się nie zmarnowało.Tradycyjne gofry wysokowęglowodanowe mi się zawsze w tej gofrownicy udawały tzn.dobrze odchodziły od formy. Nie wiem może powinnam wysmarować grubo tłuszczem gofr.? może mi ktoś coś podpowie?Krystyna.

grizzly

Cytat: Halina Ch. w 2007-06-15, 09:41:07
....Sa zbyt kruche. Za bardzo się kruszą.....

Halino Ch. one po prostu maja "miazdzyce" (2100 mg Cholesterolu)  :D

elmo

A ja dodam ,że są bardzo sycące  8) Robiłam je kilka dni z rzędu ,bo córkom smakowały.Od tamtej pory nie robię ,bo się najadły  8)
To są takie gofry "depo" ,stanowią jakiś zapas na 3-4 mies.  8) .Pewnie kiedyś przyjdzie znów "sezon" i będę je robiła  :lol:  :P

Monikaf

 Zrobilam wczoraj te gofry, z tym ze z podwojnej ilosci skladnikow, aby dla wszystkich wystarczylo, wyszly dosc dobre , ( najbardziej smakowaly najmlodszemu  : D  )ale cienkie i troche sie lamaly :shock: ,nie mialam krupczatki, wobec tego zrobilam ze zwyklej maki pszennej.

Halina Ch.

Cytat: slawek w 2007-06-15, 09:55:14
trudno dać coś takiego do szkoły ;)

Do szkoły już od dawna nie noszą jedzenia

Halina Ch.

Cytat: Monikaf w 2007-06-16, 14:45:43
  : D  )ale cienkie i troche sie lamaly :shock: ,nie mialam krupczatki, wobec tego zrobilam ze zwyklej maki pszennej.

Nie łamią się gdy dasz 3 jajka całe i 3 żółtka. Sprawdzone.

Monikaf

Halina dziekuje, a  z tych jajek ubic piane?

Monikaf

z bialek mialo byc oczywiscie  :shock: przepraszam, moze wtedy bylyby  bardziej pulchne, sparwdzalas moze?

slawek

Cytat: Halina Ch. w 2007-06-16, 14:58:55

Do szkoły już od dawna nie noszą jedzenia
Jak zjedzą w domu ;P

Halina Ch.

Cytat: Monikaf w 2007-06-16, 15:10:21
Halina dziekuje, a  z tych jajek ubic piane?

Jajka zawsze ubijam tak jak na biszkopt. Wtłaczane powietrze podczas ubijania dodaje ciastu (jak zauważyłaś) pulchność.