Aktualności:

9. Nie należy robić większych odstępstw od diety ani łamać jej zasad okresowo.

Menu główne

Obrobka termiczna i inna pokarmów

Zaczęty przez lekarka, 2007-05-20, 11:08:03

Poprzedni wątek - Następny wątek

Radzio

I co Pawle- można? I co Pawle- da się?

Anakin łamiesz konwenanse. Kosmici Cię wspierają. 8)

Paweł

Cytat: Gavroche w 2013-12-22, 18:26:53
Cytat: Paweł w 2013-12-22, 18:15:57
Cytat: Radzio w 2013-12-22, 17:07:08
Sprytnie, ograniczyłeś rozmówców do jednej osoby. :) Będzie Ci ciężko z tym. :D

Ups.. Sorry...
Zapraszam więc do rozmowy wszystkich chętnych  :D
Aaaa, ok, a po co mi ta wiedza?
Przestanę obrabiać mięso?
Kiedy będę wiedział co robią te substancje, przestanie mi smakować obrobione?
A Tobie?

Po co mi ta wiedza? :) A po co Tobie wiedza o ŻO? :) Przypuszczam, że zdobycie wiedzy na ten temat jest dla Ciebie korzyścią :) Dla mnie wiedza to korzyść. Tobie wystarczy w takim zakresie, ja chcę wiedzieć więcej :) Każdy ma własne cele i motywacje :)

Dzięki anakin - zapoznam się jutro

Już stopuję :)

Gavroche

Cytat: Radzio w 2013-12-22, 18:33:16
A bez tego jeszcze bardziej. ;) :lol:
Proszę cię, ustój- miły mamy wieczór. :D
No dobra, czasem chce mi się surowego.
To jem tatar czy metkę, albo którą szynkę półprzeźroczystą :D
Ale to 1:10 może...

Radzio

Cytat: Gavroche w 2013-12-22, 18:46:42
Cytat: Radzio w 2013-12-22, 18:33:16
A bez tego jeszcze bardziej. ;) :lol:
Proszę cię, ustój- miły mamy wieczór. :D
No dobra, czasem chce mi się surowego.
To jem tatar czy metkę, albo którą szynkę półprzeźroczystą :D
Ale to 1:10 może...

Zdecydowanie się wypiąłem, wal silnoręki. :D
Pierwsze zdanie było skierowane do Pawła. :lol:
Za to drugie... drugiego klapa mogę nie ustać. ;) :lol: :lol:

Gavroche

Cytat: Paweł w 2013-12-22, 18:45:51

Ups.. Sorry...
A Tobie?

Po co mi ta wiedza? :) A po co Tobie wiedza o ŻO? :) Przypuszczam, że zdobycie wiedzy na ten temat jest dla Ciebie korzyścią :) Dla mnie wiedza to korzyść. Tobie wystarczy w takim zakresie, ja chcę wiedzieć więcej :) Każdy ma własne cele i motywacje :)

Nie odpowiedziałeś na pytanie :D
Przestanie Ci smakować obrobione?
Czy nauczysz się obrabiać bez nitrozoamin :lol:

Pytam nie bez kozery.
Na razie nie masz podstaw nawet, liczysz karagen ze śmietanki i podobne głupoty.
Zacznij jeść swoje ŻO instynktownie, to podstawa.
Jak myślisz, czemu w przedszkolu nie uczą pierwiastkowania i całek?

Paweł

Cytat: Gavroche w 2013-12-22, 18:57:49
Cytat: Paweł w 2013-12-22, 18:45:51

Ups.. Sorry...
A Tobie?

Nie odpowiedziałeś na pytanie :D
Przestanie Ci smakować obrobione?
Czy nauczysz się obrabiać bez nitrozoamin :lol:

Pytam nie bez kozery.
Na razie nie masz podstaw nawet, liczysz karagen ze śmietanki i podobne głupoty.
Zacznij jeść swoje ŻO instynktownie, to podstawa.
Jak myślisz, czemu w przedszkolu nie uczą pierwiastkowania i całek?

Przestanie smakować - nie wiem, może... :) swego czasu alkohol mi smakował :) wszystko ewoluuje :)
Czy nauczę się obrabiać bez nitrozoamin - najpierw chcę się dowiedzieć czy jest sens przejmowania się tymi całymi nitrozoaminami :) potem (jeśli będzie sens) to poszukam "optymalnych" rozwiązań :)

Podstawy mam. Karagenu nie liczę, w dużym stopniu jem instynktownie :) najprościej mówiąc - uznałem, że pora dowiedzieć się więcej i szukam odpowiedzi :)

Ukko

Dawno szpiku nie jadłem. Szkoda, że jedyną dostępną dla mnie opcją jest samodzielna zabawa z kością. Od czasu do czasu można.... ale wygodniej jest wyjąc kostkę masła, albo słoik ze śmietaną. :D Poszukam jeszcze pociętych kości, może gdzie będą, wtedy szpik by częściej gościł. :)

Octaver

Pocięte kości szpikowe można kupić w Kauflandzie :D Polecam  8)

vvv

.
rosemary = rozmaryn (tak jak bym wiedział co to jest rozmaryn)

taki "kwiatek" w domu może być ...
http://www.magazyndomowy.pl/warto-uprawiac-rozmaryn-lekarski/

a chodzi o to ...
https://www.marksdailyapple.com/roasted-bone-marrow-with-rosemary-and-garlic/

masło z resztek - pomysłowe.
8)

admin

Tylko ketofanatyk może się bawić w ten sposób ze szpikiem!  :? ;)
Cukru by dojadł, to zaraz by mu to oszołomienie przeszło.  8)

admin

https://www.msn.com/pl-pl/kuchnia/wiadomosci-o-zywieniu/ser-żółty-ile-dziennie-możesz-go-jeść/ar-AAGBAgF?ocid=spartanntp - przy okazji proszę, ketodietetycy - okazuje się, że ser żółty jest trujący, nie wolno go jeść więcej niż, bo pokręci, sama dr Pieczyńska radzi, aby sięgać po wersję "light", bo inaczej "obciążasz serce i ryzykujesz cukrzycę." ;)  :lol:
A gdzie koronny argument, że "duża zawartość wapnia powoduje do tego miażdżycę", co jest oczywiste, jak się nie zna ani fizjologii wchłaniania w jelitach, ani biochemii. :roll:
Słowo klucz: mydło wapniowe. ;)

vvv

admin

Niedobór wapnia?  :shock:
Pierwsze słyszę, aby na słońcu, ryżu i jakimś białku nawet roślinnym mogło coś takiego wystąpić wśród dziko chowanych żółtych!  :?
Ale "naukowcom" od diety z całą pewnością może wyjść normatywnie, aby mieć zbyt na suplementy.  :lol:
I zapomnieć stereotyp wpajany przez dietetyków, że wapń jest "tylko w mleku", a kto nie pije mlecznych, ten nie żyje, bo mu wapnia brak. ;)
W szkole najlepszym i darmowym suplementem wapnia jest kreda do pisania na tablicy, dlatego niektóre dzieci ją lubią jeść.  8)

vvv

Porównanie sera żółtego i serc wieprzowych tak by z obu otrzymać 50g białka.
/
Jak 100x za dużo wapnia jest OK, to może 100x za dużo soli tez jest OK, w sumie też jelita nie przyjmą.
:shock:

https://i.postimg.cc/HLJBs3Zg/pb.png
(https://i.postimg.cc/HLJBs3Zg/pb.png)

Teza robocza - produkt spożywczy lepiej by był otrzymany naturalnie bez "ulepszenia" przemysłowego, a mleko to koncentrat rozwojowy dla bardzo młodych ssaków, potem może ten koncentrat bokiem wychodzić.
8)  :wink:

admin

Teza robocza - lepiej nic nie wiedzieć niż wiedzieć źle. :(
Pies żrący kości wielokrotnie przekracza "normę", a żyje bo kupcia wapniem,  jakby co.
Z ludźmi jest dokładnie tak samo, co psuje koncepcję zatrucia wapniowego na mlecznych, ale ja na to nic nie poradzę. :(

admin

Ups! Muszę dopisać.
Nadmiar soli w podanej ilości spowoduje odwodnienie, czyli ciężkie rozwolnienie i nic więcej, co też psuje koncepcję przyczyn nadciśnienia, ale na to też nic nie poradzę.  ;)
Ilość kwasu solnego w żołądku zupełnie nie zależy od ilości spożytej soli, chlor zaś aktywuje amylazę, 90% nadmiaru chloru wydalają nerki, reszta przez skórę, ale ta "reszta" może gwałtownie wzrosnąć zależnie od stopnia pocenia się.
I jeszcze dodam tak z ciekawostek za Szczygłem, że litr wody jest wiązany przez 8g sodu, co też nie oznacza, że przeciętny człowiek powinien mieć 12,5l krwi, co mogłoby wynikać z ilości sodu we krwi u przeciętnej ludzkiej konfiguracji osobliwej, ale na tej podstawie można sobie obliczyć ile maksymalnie wećpać soli, aby luźny stolec na pewno nie wystąpił. ;)

Maniek

Cytat: admin w 2019-10-30, 10:06:11
Teza robocza - lepiej nic nie wiedzieć niż wiedzieć źle. :(
Pies żrący kości wielokrotnie przekracza "normę", a żyje bo kupcia wapniem,  jakby co.
Z ludźmi jest dokładnie tak samo, co psuje koncepcję zatrucia wapniowego na mlecznych, ale ja na to nic nie poradzę. :(

:D
"lepiej nic nie wiedzieć, niż wiedzieć źle"
Genialne