Aktualności:

4. Dieta optymalna - to dieta wysokotłuszczowa. Tłuszcz jest najważniejszym składnikiem naszego pożywienia. I jemy go najwięcej.

Menu główne

Cos dunskiego na obiad?

Zaczęty przez adampio, 2007-07-12, 21:36:05

Poprzedni wątek - Następny wątek

elmo

Co do masła (nie wiem czy robię dobrze czy źle) wybieram to twarde ze sklepowej lodówki (najtwardsze).
Te miękkie masła kojarzą mi się z dodatkiem oleju roślinnego ,mimo tego ,że nic tam nie pisze o nim.
Jeśli robię źle to mnie uświadomcie.
Robię tak dlatego,bo przypominam sobie ,jak babcia robiła masło ze śmietany.Było przechowywane w lodówce i było twarde ,nie miękkie-stąd mój wybór.


elmo

Cytat: toan w 2007-07-14, 13:47:02
...Za komuny zaś rozkładające się kurczaki wędzono... :lol:

A niech to  :P .Wiem ,że kurczaki szybko się rozkładają .Czasem gdy kupię "od święta" i np. nie zrobię z niego obiadu w ten sam dzień ,tylko położę w lodówce,to zauważyłam ,że na drugi dzień brzydko pachnie czyli śmierdzi (jak tam kto woli  :P ) . Trzeba mrozić tą ptaszynę.
Chyba ,że to kwestia ustawienia temp. chłodzenia w lodówce  :P ,ale gdy za bardzo mocno ustawię ,to wtedy mrozi mi się np. śmietana  :cry: :mrgreen:

fewa

Ja też wybieram masło twarde. Miękkie jest z dodatkiem prawdopodobnie oleju. Pamiętam jak byłam dzieckiem i robiłam masło. Nie była to maselnica tylko zwykły słoik. Najpierw zbierało się przez kilka dni gęstej śmietany i potem przewracało słoikiem co powodowało powstanie masła. Było wyśmienite. A kiedyś chciałam zrobic bitą śmietanę i zamiast bitej wyszło mi masło  :D Dlatego, że śmietana nie była wystarczająco schłodzona. Od tego momętu przed ubijaniej wkładam śmietanę na 15 min do zamrazarki. :)

adampio

fewa, kazde maslo z innym dodatkiem bedzie mialo zawartosc tluszczu ponizej 80%.
teraz sa modne maslo z olejeami i roznymi innymi duperelami, poto aby poprawic wlasnosci masla !!!!! hahahaha , dobre co!!!!????

:lol: :!: :?:

ali

Cytat: adampio w 2007-07-14, 13:35:10
A lubie stac w kuchni i pipstolic cos... wiec dlaczego nie maslo !!!!

Jak jestem w Polsce kupuje oczywiscie w polskich sklepach (hahahaha zabrzmialo to troche glupio bo jakze inaczej) zastanawia mnie tylko jakosc polskiego masla. Na opakowaniu napisane 80 % TLUSZCZU, A JA MOWIE G.... PRAWDA.!!!!
Dlaczego to maslo jest takie twarde po wyjeciu nz lodowki. Dunskie maslo z zawartoscia min 80 % tluszczu jest do smarowania po 10-15 min. Jak mroze wedzony boczek to ten tez jest gotowy do krojenia po 10-15 min. Ni mowie, ze jest zupelnie rozmrozony ale, ze mozna go pokroic.

, napewno dostaniecie w Polsce dunskie maslo, bo sam widzialem, zobaczcie roznice i w smaku i w konsystencji.

he he , w bajki wierzysz??
zrób sobie masło i wstaw do lodówki
napewno nim tak szybko chleba nie posmarujesz
ps
masło z dodatkiem oleju tylko nie będzie twarde


Radzio

Cytat: elmo w 2007-07-13, 20:27:27
Cytat: adampio w 2007-07-13, 20:24:48
przepraszam fewa, to byl elmo, do ktorego pisalem ten post, mam nadzieje, ze mi wybaczysz .... :shock: :shock: :shock:

Tak ,tak to był elmo  :D .
Adampio ,pisałam w rodzaju żeńskim o sobie i pisałam również o tym ,że mąż zjada ,to co dzieci nie zjedzą.A Ty piszesz o mnie w rodzaju męskim.
Chyba nie podejrzewasz mnie o .... :lol:  :lol:  :lol:

Bardzo pożyteczna, "męska" postawa, gdzie flejtuchy w korycie rządzą. ;)  Taki "sprzątacz" o nieograniczonych możliwościach. :D
Ci, których to dotyczy powinni się natychmiast obrazić, proszę. Albo wziąć ołówek i kartkę DO rąk własnych i policzyć co to się Wami wyprawia. ;) :D