Aktualności:

4. Dieta optymalna - to dieta wysokotłuszczowa. Tłuszcz jest najważniejszym składnikiem naszego pożywienia. I jemy go najwięcej.

Menu główne

Otyłość chorobą zakaźną!!!

Zaczęty przez toan, 2007-07-26, 08:18:13

Poprzedni wątek - Następny wątek

madre

Cytat: vvv w 2018-09-13, 21:37:18
Cytat: admin w 2018-09-13, 20:22:43
nikt Doktora nie przeprasza

Z przyznawanych racji, najbardziej rzeczowa jest racja żywnościowa.
8) :wink:

To wiemy, że racja żywnościowa jest rzeczowa, ale nie jest ona tożsama z inną racją czyli przyznawaniem słuszności wygłaszanych argumentów ( bez prawa wygłaszanych racji do całkowitej prawdziwości czy bezwzględnej prawdy.) Tosi mi się tak wydaje (więc jest to jedynie moja racja, bez prawa do roszczenia sobie prawdziwości w tej gadce (nie gatki :lol:))
Racja żywnościowa może kojarzyć się z normą żywnościową. Ta pierwsza raczej związana jest z przydziałem żywności w stanach wyjątkowych, tj. wojen, klęsk żywiołowych bankructw państw, skoszarowanego i stołówkowego zbiorowego żywienia w tych szczególnych sytuacjach (kartki na żywność, czyli przydział na tzw. "głowę"), czyli w sytuacjach gdzie występują braki w możliwości w swobodnym nabyciu wartościowej (albo w ogóle jakiejkolwiek dostępnej) żywności. Ta druga powinna w założeniu określać właściwe zapotrzebowanie na składniki odżywcze, energetyczne i inne aby umożliwić prawidłowe funkcjonowanie w zdrowiu żywionego w zgodzie z normą, a ta powinna być oparta na odkrytych prawach przyrody ( a nie mniemaniu kształcunych z IŻIŻ)

Właściwość prawdziwości racji dyskusyjnych w sprawie norm i racji żywnościowych należałoby przedyskutować gdyby nie to, że to już się odbyło, bo zostało wyłożone i następnie tu zamieszone na forum przez admina Pana Tomasza ( roczek temu w Ciechocinku)

http://forum.dr-kwasniewski.pl/index.php?topic=5387.100

Czyli wnoszę, że racje żywnościowe zwykle nie dorównują nawet zalecanym oficjalnym normom żywnościowym a co dopiero normie Optymalnej Doktora Kwaśniewskiego.
A pytanie o rację żywnościową:
Cytat: Anulka177 w 2018-09-16, 08:45:22
Ale taka zwykła czy poczwórna?

jest zasadne w żartach.  :lol:

vvv

Cóż za elaborowane zaskoczenie.
:mrgreen:  :wink:

Gavroche

administ

Otyłość to patologia, ale jak widać i patologia może być zdrowa. ;)

vvv

Lepsza zdrowa patologia niż patologiczne zdrowie utrzymywane patologiczną profilaktyką.

administ

:lol:
"Patologiczna czynność mózgów ludzkich" - słowa Aleksandrowicza, co rozwścieczyły gnuśnych na Doktora i to bez powodu! ;)

madre

Cytat
"Patologiczna czynność mózgów ludzkich"

Jakie to wynaturzone, patologiczne zachowanie dziennikarskie zadawać w imieniu CBA i prokuratora zdrowemu czlowiekowi patalogiczne  spreparowane pytanie??  :roll: :lol:  :lol:

Cytat...W rozmowie z "Super Expressem"...
Cytat...Zapytany, czy korzystał z usług prostytutek, polityk się oburza. ? To jest podłość. Co to w ogóle jest za pytanie! To wymaga jakiejś rozmowy, uzasadnienia. Nie będę tą drogą dyskutował z CBA i prokuraturą. Oni to spreparowali ? kwituje ostro...

admin

https://www.msn.com/pl-pl/zdrowie/nasze-zdrowie/25-proc-polak%C3%B3w-cierpi-na-oty%C5%82o%C5%9B%C4%87/ar-BB1alLdP?ocid=msedgntp - co za kociokwik!  :shock:
Pewien geniusz - wyjątkowy umysł - stwierdził "nie mieszać paliw" i wszystko!  8)
Nie powinienem tego pisać, bo się na tym nie znam, ale berberyna stymuluje wydzielanie adiponektyny - to dla tych, co na ketonach nie mogą "schuść"...  :? ;)
Nie pytać o więcej, bo się nie znam!  :lol:
Wystarczy też  za przeproszeniem "mniej żreć" - czyli "zachować umiarkowanie w jedzeniu i piciu".

PS
Każdy pierścieniowy, naturalny, związek biochemiczny  posiadający kilka grup metylowych korzystnie wpływa na zdrowie.

admin

Sorry, przez nieuwagę wywaliłem i nie da się tego cofnąć, więc cytuję:

Cytat: Gavroche w 2019-02-06, 20:29:24
Co to znaczy, że "mózg jest wrażliwy na insulinę"? Confused
https://kopalniawiedzy.pl/mozg-insulina-dieta-chudniecie-tluszcz-tluszcz-brzuszny-cwiczenia,31950

admin

Cytat: Gavroche w 2019-02-06, 20:29:24
Tomasz, co powiesz na to:
https://zdrowie.pap.pl/fakty-i-mity/byc-zdrowym/czy-zawodnik-sumo-choc-gruby-moze-byc-zdrowy
Można być otyłym zdrowusiem? ;-)

W starszym wieku lepiej mieć trochę więcej tłuszczu zapasowego, choć w bardzo podeszłym "fizjologiczne" wychudzenie jest normą.

admin

Ups - przepraszam, zapomniałem dobitnie stwierdzić, że się na tym nie znam, więc lepiej traktować to co napisałem z przymrużniem oka, bo każdy "ekspert" zywieniowy wie, że tylko wegetarianizm i 5*wio są super, a reszta do bani.  :?

Gavroche

Cytat: admin w 2020-10-24, 13:48:18
https://www.msn.com/pl-pl/zdrowie/nasze-zdrowie/25-proc-polak%C3%B3w-cierpi-na-oty%C5%82o%C5%9B%C4%87/ar-BB1alLdP?ocid=msedgntp - co za kociokwik!  :shock:
Pewien geniusz - wyjątkowy umysł - stwierdził "nie mieszać paliw" i wszystko!  8)
Nie powinienem tego pisać, bo się na tym nie znam, ale berberyna stymuluje wydzielanie adiponektyny - to dla tych, co na ketonach nie mogą "schuść"...  :? ;)
Nie pytać o więcej, bo się nie znam!  :lol:
Wystarczy też  za przeproszeniem "mniej żreć" - czyli "zachować umiarkowanie w jedzeniu i piciu".

PS
Każdy pierścieniowy, naturalny, związek biochemiczny  posiadający kilka grup metylowych korzystnie wpływa na zdrowie.
Berberyna ok, ale czy samo "żryj połowę" nie stymuluje czasem wydzielania adiponektyny?

admin

Dokładnie, Doktor DOKŁADNIE NAPISAŁ KIEDY PRZESTAĆ JEŚĆ - i co z tego jak niektórzy zrozumieli, że chleb ze smalcem w ilości 99,99g B, pół kg tłuszczu i trzy łyżki cukru... ;)  :lol: :lol: :lol:
Ło Matko, dziś dałem się podpuścić na takie tematy?  :shock:

Jarek

A gdzie tam podpuścić, takie geny. :lol: :wink:

admin

:lol:
Lubię biochemię - to taka logiczna struktura chaosu...  :D

Blackend

Czasami dobrze jest odświeżyć sobie pamięć, tak dla ćwiczenia. ;)

admin

"Ale ja to znam na pamięć"... ;)

Blackend

:lol: :lol:
Wężykiem, wężykiem...  :lol:

admin