Aktualności:

6. Pić należy tyle, na ile mamy ochotę i wtedy, kiedy mamy ochotę.

Menu główne

Bialy jezyk

Zaczęty przez adampio, 2007-08-25, 18:35:17

Poprzedni wątek - Następny wątek

opty Marcin

Jedną z przyczyn powstawania białego nalotu mogą być prawdopodobnie też chore zatoki i spływający z nich do gardła śluz. Mam zamiar to sprawdzić u siebie.
Używałem kiedyś citroseptu ale nie przyniósł oczekiwanych efektów.

adampio

Wiesz Marcin, trafiles chyba w 10, miesiac temu mialem zapalenie zatok i oczywiscie bylem na penicylinie.....moze to jest to !!!
Bialy jezym mam wlasnie od tego czasu...tam mnie sie wydaje a i zatoki jeszcze nie sa zupelnie czyste !!!

elmo

Cytat: adampio w 2007-08-28, 08:27:46
... a i zatoki jeszcze nie sa zupelnie czyste !!!

Oj adampio,pisałeś Ewie,że nie jesteś osłabiony ani przeziębiony,a teraz piszesz,że zatok nie masz jeszcze zupełnie czystych  :) Jedno przeczy drugiemu  :)
Poza tym,jakbyś nie wiedział,to penicylina jest antybiotykiem,więc całkiem prawdopodobne,że nabawiłeś się przerostu candida albicans ,a my tu wyszukujemy niestworzone rzeczy hehehe
pozdrawiam

Ewa

:D Adam, nie wiesz, ze antybiotyki powodują powstawanie drożdżaków i grzybów?

Nie brałeś nic osłonowego w czasie przyjmowania tej penicyliny? Jakieś bakteryjki by ci sie przydały. Sa jogurty z bakteriami. Sa tez specjalne tabletki.

Lekarka pewnie ci podsunie jeszcze jakieś inne rozwiazania

opty Marcin

Jogurty jak i inne produkty mleczne powodują zwiększone wydzielanie śluzu(przynajmniej u mnie tak się dzieje), który jest świetną pożywką dla bakterii beztlenowych.

Ewa

Beztlenowych?
To jak byś ty, Marcin, odnawiał florę bakteryjną?

elmo

Kurczaki,skoro Adampio mógł wziąć penicylinę,to i może sobie przez jakiś okres czasu zażywać jakieś bakterie kwasu mlekowego.Są dostępne w każdej aptece.
Jednak dawniej ludzie wzbogacali sobie florę bakteryjną naturalnymi pokarmami -zsiadłe mleko,kiszone ogórki itp.

Ewa

Są, Elmo, tez inne sposoby, ale nie pamietam. Nie wiem, czy nie kiszone warzywa np.

opty Marcin

Ewo:
Tak jak powiedziała Elmo, bakteriami kwasu mlekowego "z apteki" lub ewentualnie kiszonkami.

elmo

A Ty Marcin wyleczyłeś się z drożdżycy?

Ja kilka lat dzień w dzień łykałam Trilac .No ,ale ja miałam rozwiniętą hodowlę candidy na całego ,do tego dieta no i pomogło .

Brzeti

adampio,
wątpie, czy kawa lub herbata jest przyczyną powstawania białego nalotu, bo ja zarówno kawy i herbaty nie znoszę i nie pijam a biały nalot mam.

opty Marcin

Elmo:
ja nie wiem do końca czy to jest przerost candidy. Z tego problemu jeszcze się nie wyleczyłem, ale będę walczył. O wynikach dam znać ;)

Ewa

optyMarcin :D, te staromodne metody z "bakteriami kwasu mlekowego "z apteki" to ja znam.

Matti

No minusem jest jeśli z apteki :D hahaha

Ale te bakterie są najprawde zarąbiste!! I korzyści ogromne

elmo

Dawniej ludzie kisili sobie kapustę,ogórki,mleko i to był ich dodatek np. do obiadu i jednocześnie cenne źródło tych nieocenionych bakterii,które wzmacniają nasz system immunologiczny.Pytanie: kto z nas kisi teraz kapustę bądź ogórki czy też pije kwaszone mleko ? Na obiad niektórzy zjadają gotowane warzywa,a one na pewno nie mają tych bakterii i stąd się biorą między innymi problemy z grzybicą,a jeśli dodamy do tego antybiotyk ,no to...wiadomo...
Także jedynym wyjściem dla ludzi,są bakterie "apteczne" ,no chyba ,że ludzie zmądrzeją i powrócą do tych kiszonek  :)

elmo

Cytat: Brzeti w 2007-08-28, 21:30:13
adampio,
wątpie, czy kawa lub herbata jest przyczyną powstawania białego nalotu, bo ja zarówno kawy i herbaty nie znoszę i nie pijam a biały nalot mam.

Brzeti,są różne przyczyny nalotu na języku.Nie tylko grzybica bądź brak należytej higieny jamy ustnej.
To co u Ciebie jest przyczyną białego nalotu na języku wcale nie musi być przyczyną białego nalotu na języku u Adampio.Więc tak nie wątp  :)

Najogólniej rzecz biorąc są to błędy dietetyczne,stresy itp.Za mało pokarmów bogatych w pożyteczne bakterie,a za dużo warzyw gotowanych (dawniej się tak ludzie nie żywili).

Matti

Ja sie trzymam z daleka od aptek bo chce być zdrowy.

W aptekach sanajgorsze witaminy i najgorsze suplementy i najgorsze podejrzewam acidphilusy.

Idźcie do sklepu kulturystycznego ja tam sie zaopatruje.

elmo

Cytat: Matti w 2007-08-29, 12:29:41

Idźcie do sklepu kulturystycznego ja tam sie zaopatruje.

Lepiej się zaopatrz w krowę i rób sobie kwaśne mleko.
Kup sobie jakiś grunt,abyś mógł zasadzić sobie ogórki i kapustę,a potem je kisić .I to będzie najbardziej zdrowe,a nie będziesz polecał jakieś sklepy kulturystyczne.

Matti

No tak w sklepach są najlepsze bez chemii zdrowe bez dodatkow itp!!

Odzywki ktorych celem jest pomoc w zdrowiu a nie miec zeby nie bylo ze  nie mam y bo ktos wprowadzil. Zobacz skald witamin i mineralow z apteki to cie czerwien porazi z tabel!!

:D Ale robie reklame :D

fewa

Cytat: elmo w 2007-08-29, 10:19:54
Dawniej ludzie kisili sobie kapustę,ogórki,mleko i to był ich dodatek np. do obiadu i jednocześnie cenne źródło tych nieocenionych bakterii,które wzmacniają nasz system immunologiczny.
Nie tylko dawniej, teraz też sobie kiszą  :lol: