Aktualności:

1. Żywienie Optymalne należy rozpocząć od razu w pełnym zakresie, bez żadnego okresu przejściowego.

Menu główne

Masło

Zaczęty przez Matti, 2007-09-03, 19:09:10

Poprzedni wątek - Następny wątek

Anulka177

Mi sernik zawsze opada , ale się tym zbytnio nie przejmujemy, opadanie sernika to nie problem  :wink: :lol:

Kryanna

Cytat: Gavroche w 2016-03-11, 19:20:51
Cytat: admin w 2016-03-11, 18:05:13
A kupny nie lepszy? :roll: ;)
Jak nie oszukują na jajach i twarogu, to może być, ale tak zaraz lepszy, to chyba nie. :D
Jak ktoś lubi sam cukier - to i owszem, lepszy kupny, każde ciasto kupne lepsze od swojskiego!
Cukru to nie oszczędzają z pewnością.
Chociaż z drugiej strony, cukier można prosto z cukiernicy albo i z torebki ... po co tyle zachodu z ciastem, talerzykiem, łyżeczką - kupa zmywania potem  :(

administ

Cytat: Anulka177 w 2016-03-12, 22:53:32
Mi sernik zawsze opada , ale się tym zbytnio nie przejmujemy, opadanie sernika to nie problem  :wink: :lol:

Jasne, bo jakże tak miałby cały czas być wyrośnięty, skoro temperatura spada! ;)

Gavroche

Cytat: Kryanna w 2016-03-13, 08:05:10
Cytat: Gavroche w 2016-03-11, 19:20:51
Cytat: admin w 2016-03-11, 18:05:13
A kupny nie lepszy? :roll: ;)
Jak nie oszukują na jajach i twarogu, to może być, ale tak zaraz lepszy, to chyba nie. :D
Jak ktoś lubi sam cukier - to i owszem, lepszy kupny, każde ciasto kupne lepsze od swojskiego!
Cukru to nie oszczędzają z pewnością.
Chociaż z drugiej strony, cukier można prosto z cukiernicy albo i z torebki ... po co tyle zachodu z ciastem, talerzykiem, łyżeczką - kupa zmywania potem  :(
Nie masz dobrych cukierni u siebie? :shock:
Biedactwo. 8)

renia

Leciutko zawsze sernik opadnie (o centymetr albo dwa), ale jak nie ma zakalca, to jest dobrze. :D Przynajmniej ja tak lubię.  go Kładę go na talerz do ciasta do góry dnem (sernik nie ciasto :lol:). Wtedy nie jest dno mokre.

Zyon

Widzialem laciate po 2 zyble, bo termin mija za 2 dni, zapsuje sie wtedy czy co?
Work Buy Consume Die

Diogenes z Synopy

to zależy chyba w jakich warunkach było przechowywane i od cyklu produkcji (ale to admin wie jedynie). Może być źle przechowywane to i 2 miesiące przed datą uprawniająca do jedzenia być zjełczałe. A może być dobrze i termin miesiąc przekroczony. Do przetworzenia można wykorzystać pewnie (serniki, placki) . Najpierw zaglądnął bym pod pazłotko  ;-)

Śmietana Presidenta 30 ukwaszona najlepiej mi smakuje .....2 tygodnie po terminie przydatności do spożycia . Odpowiednio przechowywana oczywiście. Zawsze kupuje za dużo, i tak się robi. A znam tylko jeden sklep w którym bywa.

Wiem co by Zosia zrobiła. Po prostu sklarowało by je. Używa do mocniejszego wstępnego podsmażenia kartofli, cebulki - to wymaga wyższej temp.

Zyon

Z wygladu i zapachu ok sie zdaje
Work Buy Consume Die

Anulka177

Brałabym... Jak się boisz, że za dwa dni się zepsuje to je zamroź i już :)

Diogenes z Synopy

a gdzie jest? Ja też wezmę  ;-)  W cenie smalcu  :roll:

Anulka177

Zyon, leć szybko i kupuj, bo jak nie, to Diogenes to zrobi  :D  :wink:

Diogenes z Synopy

Mam w zamrażarce jeszcze letnie z mleka od krów pasących się na trawce przy rzeczce.  :)

Anulka177

Cytat: admin w 2016-03-13, 08:25:04
Cytat: Anulka177 w 2016-03-12, 22:53:32

Jasne, bo jakże tak miałby cały czas być wyrośnięty, skoro temperatura spada! ;)

To byłoby nawet niezdrowe  :roll:  :wink:

Gavroche

Cytat: Zyon w 2016-03-13, 11:17:05
Z wygladu i zapachu ok sie zdaje
Masło ma tę fajną właściwość, że jełczeje, wydając charakterystyczny zapach i zmieniając smak.
To jest dobry wskaźnik, a data, to data, zawsze ma margines w przód. :D

Blackend

Pamiętam jak w latach '90 kumpel, który miał sklep spożywczy opowiadał mi, że kupuje masło na giełdzie z jutrzejszą datą produkcji.  :lol:

Gavroche

A kumpel, który pracował w Agorze, miał w piątek, kiedy wracaliśmy z uczelni na weekend do domu, poniedziałkową "Wybiórczą". :lol:

Blackend

To może my za bardzo przeszłością żyjemy?  :shock:  :lol:

Bobby

Cytat: Diogenes z Synopy w 2016-02-24, 12:35:13

Te końskie coś śmierdzi. ;-)

To chyba jest legitne bo jak dałem psu to zjadł.

Bobby

Chociaż ser za 13zł/kg też zjadł więc chyba nie jest dobrym indykatorem.

Anulka177

Właśnie wyczytałam, że w przyszłym tygodniu lidlowska osełka z Pilosa będzie w cenie 14,60 za kg a mascarpone 500g za 8.49, jeśli więc ktoś ma ochotę przyoszczędzić na i tak niemożliwie taniej Diecie Optymalnej to jak najbardziej można.  :wink: