Aktualności:

Na koniec - nie wolno zapominać, że każdy człowiek jest inny i inny jest jego organizm.

Menu główne

Równowaga kwasowo-zasadowa.

Zaczęty przez Matti, 2007-09-27, 20:39:43

Poprzedni wątek - Następny wątek

Matti

Załozylem temat ponieważ chciałem porozmawiać obiektywnie na argumenty a nie od razu coś skreślać (głupoty bajanie itp...) czy popierac...

A mozę toanie bardziej obiektywnie podejdziesz do tematu? Powinno byc o zakwaszeniu a nie tekst w stylu "Zakwaszenie organizmu to głupota" .Myślisz ze łatwo przekonac kogoś kto ci z góry twierdzi że cholesterol w jedzeniu spowoduje choroby serca? A moze ty o zakwaszeniu jak i on o cholesterolu nie wiesz wszystkiego?

Cytat: toan w 2007-09-21, 07:53:38
Co może spowodować zakwaszenie u normalnego, wolnego od wad metabolicznych człowieka?.

Odpowiadam co wiem:

5 LITRÓW KWASU SOLNEGO. To powinno dać do myslenia.Mianowicie zadajmy sobie pytanie kiedy kwas solny wystepuje w nadmirnych ilosciach bo czym wiecej tym wiecej tego do jedzenia sie wydzieli i moze wniknąć do krwi prawdopodobnie:

Odpowiedź 1 to złe łączenie pokarmów czyli łaczać kupe wegli i białka powstaje mętlik i  w efekcie wydziela sie za dużo HCL-a .

odp2 termicznie zmienione białko:do jego trawienia potrzeba enzymów a więc i więcej HCl-a ponieważ on aktywuje  pepsynogen w pepsyne.

Przetworzone pokarmy :tracą witaminy i wiele skłądników potrzebnych do trawienia i wiecej HCl-a potrzeba także prawdopodobnie choc tutaj to nie jest tak pewne.

Nastepne czynniki:CUKIER-SACHAROZA:Czemu cukier powoduje próchnice? Poniewaz bardzo szybko zakwasza organizm co wyciaga wapń z kosci i w efekcie są skrzywienia próchnica itp.Każdy myślacy stomatolog to wie (ciekawe ile z nich to mówi?)

Czy same pokarmy zakwaszą:prawdopodobnie moga ponieważ znaleźć sie mozę zawsze tego więcej niż tych buforów inna opcja ze bufory to np. wapń magnez i inne minerały zasadowe które sie przez to bedzie "tracić".

W powyższycyh czynnikach ma takze znaczenie ilosc wody w pożywieniu w owocach iwarzywach jest to duza ilosc podczas gdy chleby i spalone mieso straciło wode. kasze płątki na wodzie ja zdobywają.Woda służy do wydalenia i innych rzeczy.

Wiec pytanie takze czy zakwaszenie zajdzie? Mozę i nie bo organizm najpierw wyciagnie MNÓSTWO WAPNIA z kości aż zostaną ości zanim do tego dopuści ... Więc ok mozę wam krwi nie zakwasi ale to nie znaczy że należy sie godzić na osteoporoze słąbe kosci i próchnice.

DLATEGO TA TEORIA MA OGROMNE ZNACZENIE.

Teresa Stachurska

Pisze autor, że dieta Atkinsa w Polsce jest znana jako dieta optymalna Jana Kwaśniewskiego... Kiepski żart ? Nie, pseudoerudycja. I przy tym zostaję po lekturze tego tekstu.

Gwidon

...ludzie roznie interpretuja ZO, ale prawie zawsze negatywnie 8)...

Teresa Stachurska

Przede wszystkim niekompetentnie, sobie tym samym wystawiając opinię.

renia

Też uważam ten artykuł za niekompetentny i komercyjny :.."Na rynku pojawiły się również skuteczne suplementy w postaci chociażby napojów o optymalnym składzie substancji regulujących równowagę kwasowo-zasadową. (...)Fragment książki  "Barwy Twojego Zdtrowia - Tajemnice suplementacji odżywiania".

Co nie oznacza, że bagatelizuję temat. Specjalnie jem często buraczki, bo są zasadotwórcze, a przy moim "kawkowaniu" to może być istotne.

Gwidon

...a tak nawiasem, mysle,ze wegle nalezy czerpac z warzyw alkalizujacych wlasnie typu buraki, brokuly,papryka i inne oraz uwzglegniac produkty produlujace malo kwasu moczowego,bo mieso  i podroby sa silnie kwasotworcze , ktore to zjadamy nierzadko...

renia

"Gwidon" z przykrością muszę stwierdzić  :wink: , że zgadzam się z Tobą. Na pewno warzywa są lepszym źródłem węglowodanów, niż cukry proste..

Teresa Stachurska

To ja dziś uduszę paprykę na maśle  :)  , do jajecznicy  :D  Pół talerza zajmie jajecznica, a pół papryka i będzie równowaga. Żeby było ładnie zrobię pół na pół: czerwoną i zieloną.

Gwidon

...i swietnie :lol: uduszona czerwona papryka na masle smakuje wysmienicie do dan bialkowych wlasnie 8)...

renia

Ja mam w planie dzisiaj na przystawkę do obiadu zrobić marchewkę duszoną z masłem.. lubię takie malutkie marchewki w całości..he :P

Blackend

A ja dzisiaj zjem jajka, mięso, warzywa, śmietanka, ser. Wypiję mineralną, kawę i brandy - to zakwasi mnie czy mnie nie zakwasi?  :shock:

renia

A będziesz aktywny fizycznie.. :roll:

Halina Ch.

Cytat: Teresa Stachurska w 2010-08-18, 09:46:44
To ja dziś uduszę paprykę na maśle  :)  , do jajecznicy  :D  Pół talerza zajmie jajecznica, a pół papryka i będzie równowaga. Żeby było ładnie zrobię pół na pół: czerwoną i zieloną.
Dobry okres na leczo. Uwielbiam je.

Gwidon

Cytat: renia w 2010-08-18, 10:16:14

Ja mam w planie dzisiaj na przystawkę do obiadu zrobić marchewkę duszoną z masłem.. lubię takie malutkie marchewki w całości..he :P

...malutkie matchewki? :shock:myslalem,ze kobiety lubia duze cale marchwie :wink: :lol: 8)...

renia

Cytat: Gwidon w 2010-08-18, 10:31:16
Cytat: renia w 2010-08-18, 10:16:14

...malutkie matchewki? :shock:myslalem,ze kobiety lubia duze cale marchwie :wink: :lol: 8)...

Boże.. :roll: "Gwidon" - Ty jesteś jeszcze mniej poważny niż ja.. :shock: :lol: Ale kobiet nie znasz.. :roll:

renia

A co to ma wspólnego z równowagą kwasowo-zasadową?

Gwidon

Cytat: renia w 2010-08-18, 10:34:32

A co to ma wspólnego z równowagą kwasowo-zasadową?

...jak to co? marchew chyba zasadotworcza albo?...

renia

..no chyba tak.. i wielkość nie ma znaczenia..

Gwidon

Cytat: renia w 2010-08-18, 10:43:56

..no chyba tak.. i wielkość nie ma znaczenia..

...jesli chodzi o marchew,to chyba nie :wink: byle by byla zdrowa 8)...