Aktualności:

3. Białka jako materiał do budowy i przebudowy ciała powinno mieć możliwie wysoką wartość biologiczną, powinno to być białko zwierzęce, a nie roślinne.

Menu główne

kakao

Zaczęty przez adampio, 2008-04-05, 21:34:46

Poprzedni wątek - Następny wątek

wielki krzy

ciekawe czy ta stevia ma jeszcze jakies składniki oprócz samej" zniewalającej" słodyczy, warto wiedzieć
rdzenni południowo amerykanie  żuli liśćie koki też w zupełnie innym celu niż " cywiliza :? :? :?cja"

ali

Cytat: wielki krzy w 2008-05-27, 16:02:19
ciekawe czy ta stevia ma jeszcze jakies składniki oprócz samej" zniewalającej" słodyczy, warto wiedzieć
rdzenni południowo amerykanie  żuli liśćie koki też w zupełnie innym celu niż " cywiliza :? :? :?cja"

stewiozydy
poczytaj co to jest

ps.
uprawiam to zielsko już od 3 lat  ale jeszcze nie  stosowałem
zamierzałem zaprawiać tym jagody na zimę
może w tym roku, jak obrodzą to wyprobuję

ali

Cytat: ali w 2008-05-27, 16:56:04

stewiozydy
poczytaj co to jest

ps.

http://stevia.webpark.pl/#info

kodar

Cytat: ali w 2008-05-27, 17:00:03
Cytat: ali w 2008-05-27, 16:56:04

stewiozydy
poczytaj co to jest

ps.

wyhodowales,to zielsko z sadzonek,czy z nasion,czy te ostatnie dostepne sa w handlu,??Gdzie  stewie  uprawiasz w ogrodku,czy w doniczkach na parapecie?? :)

ali

Cytat: kodar w 2008-05-27, 19:18:38
[
wyhodowales,to zielsko z sadzonek,czy z nasion,czy te ostatnie dostepne sa w handlu,??Gdzie  stewie  uprawiasz w ogrodku,czy w doniczkach na parapecie?? :)
Cytat

podałem link

poczytaj
masz tam wszystko opisane

ps
kiedyś  sadzonka kosztowała o połowę taniej

uprawiać  można wszędzie i  samemu produkować sadzonki
ale wydajność  liści  z  jednego krzaka jest  mała
może pod osłonami jest większa

JoseArkadio

Ok, chwilowo na temat Stevii nie mam nic więcej do powiedzenia, ale po spróbowaniu podzielę się wrażeniami...mam nadzieję ,że z tym "wytryskiem"...nie będzie problemu....(Syriusz)  :P  :D

Edyta

Cytat: Syriusz w 2008-05-27, 13:57:13
W zeby temu, kto wymyslil trumny z wiekami.
Z pozdrowieniem

Jesteś za takimi bez wiek?

Syriusz

Cytat: Edyta w 2008-05-28, 07:26:25
Cytat: Syriusz w 2008-05-27, 13:57:13
W zeby temu, kto wymyslil trumny z wiekami.
Z pozdrowieniem

Jesteś za takimi bez wiek?

Najlepsze jest calopalenie, oczywiscie po smierci. Zbyteczna kwatera na cmentarzu, trumna i kdzidlo.

Edyta

Nie wiem,czy takie najlepsze,ale na pewno "modne".

grizzly

Cytat: Syriusz w 2008-05-28, 13:13:30
...Najlepsze jest calopalenie, oczywiscie po smierci. Zbyteczna kwatera na cmentarzu, trumna i kdzidlo...

Lepsza hibernacja, po "pewnym czasie" 8)
bedziemy w stanie "zmartwychwstać"  8)

I wtedy skonczy sie "nekrobiznes"
tak jak nastapil koniec epoki "Polaroidu",
ktory zmuszony zostal pozamykac fabryki.  8) :P

Edyta

"Epoka "Polaroidu" " :D  Fajnie brzmi.Nie myslałam o "tym" w ten sposób  :D

Daniel

Dzisiaj zrobiłem moje niby "trufle" z innych składników, a mianowicie zastąpiłem masło smalcem. Roztopiłem kostkę (200g) smalcu z dwoma tabliczkami (200g) czekolady 90% firmy Wawel. Gdy składniki rozpuściły się, wyłączyłem palnik. Konsystencja rzadsza niż przy maśle, ale wszystko wymieszało się. Udało się też połączyć z dwoma nakrętkami spirytusu. Rozlałem do foremek i schłodziłem w zamrażarce. Po godzinie już uformowane przełożyłem do pojemnika. Nie zauważyłem śladów rozdwojenia składników. Wszystkie miały jednakową konsystencję. No i próba smakowa... Sukces, bo nie wylądowało to w koszu. Da się to jeść i nawet smakuje. Jest zupełnie inne niż na maśle. Nie potrafię opisywać smaków, ale pierwsze skojarzenie miałem jakbym jadł czekoladę zmieszaną z orzeszkami ziemnymi.
W ten oto sposób znalazłem sposób na dojadanie tłuszczu innego niż z mleka w postaci słodkiej bez cukru.

kodar

Wszystkim,ktorzy chca wiedziec wiecej  na powyzszy  temat   polecam taka wzmianke:

Wapń wchłania się tym samym stystemem transportowym co Magnez.
Dlatego zauważa się, że jak śmietana/mleko to nie z kakaem itd.
Dlatego warto robić przerwy w mlecznych ...by Magnez się wchłonął.
Jak wszystko funkcjonuje prawidłowo (braki zaburzeń widzenia, krotkowzroczności, astygmatyzmu, dalekowzroczności, braki siwych włosów, i inne funkcje kręgosłupa szyjnego w normie) to nie zwracałabym na takie badania uwagi.
Zwracam uwagę na stan k. szyjnego i narządów unerwianych/unzczynianych z tego zakresu ponieważ kręgosłup w całości to mowiąc metodą chłopską - "wieżowiec".
Drobny defekt "ustawienia klocka(kręgu)" najniżej - widać w zakresie niedomagań kręgosłupa szyjnego.
http://forum.dr-kwasniewski.pl/index.php?topic=542.0

Daniel

Zjadłem pierwszą "produkcję". Muszę powiedzieć, że mi posmakowały i jak tylko poczułem głód, to po nie sięgałem. Wczoraj ponowiłem recepturę i wyszło bez niespodzianek. Muszę przyznać, że bardzo dobrze się po nich czuję i szybko zaspokajają głód.

lekarka

Czasami jest tolerowane (nawet przez dzieci ze skazą atopową  :shock:).
Z założenia dieta powinna być "lekkostrawana". DO taka jest. Dopuszcza jedzenie pokarmów zalecanych dzieciom do roku (żółtka, wieprzowina, wołowina, ziemniaki, warzywa, oliwa, smalec, masło; dzieci zwykle niechętnie jedzą smalec do ziemniaków czy do czegoś innego), czyli dla "delikatnych jelitek". KAKAO jest odradzane przez wszystkich pediatrów. ZAWSZE wszystko trzeba sprawdzić na sobie  :D.
Cytrusów też nie wolno dzieciom do roku, jednak jak się dobrze skomponuje dietę - cytrusy nie są w stanie uszkodzić!

Syriusz

Nie smakuje mi czarna kawa wiec sprobowalem ze smietana z kokosa (po naszemu coconut cream). Jest tego duzy wybor ale tylko jeden rodzaj zawiera najmniej dodatkow bo tylko E 466. Ponoc ten konserwant moze sprawiac dolegliwosci trawienne ale na sobie nie zauwazylem nic podejrzanego a popijam juz od 2 tygodni.
pozdrawiam
Trufle z przepisu Daniela rzeczywiscie wspaniale ale trudno kontrolowac sie w ich zjadaniu.

Daniel

Można jeść dowoli, bo tam jest znacząca przewaga tłuszczu. Zjadam coraz więcej, szczególnie gdy pracuję fizycznie. Czysta energia i łatwo wchłaniana.

Edyta

Nie myslałeś Daniel żeby zająć się jakimś handlem obwoźnym? Tak jak są lody Grycana,to byłyby trufle Daniela.
Zjadłabym takich trufli,mógłbyś przysłać parę w kopercie.

Rudka

Troche nierozumiem -skoro nie można smietany z kakao -no to jak powinno wygladac optymalne kakao.
   Ja własnie robie tak jak kawe -dolewam smietanki  do zaparzonego kakao :(
Po za tym jak to jest ,ze wapno nie może byc z magnezem -przeciez sa nawet tabletki [magnez ,wapno i potas ]razem :(
Mój kuzyn akurat je stosuje na skurcze w nogach . Mówi ,ze mu pomagaja  :?
Ja dawniej też brałam wapno z magnezem przeciw osteoporozie . Teraz juz nie musze -chociaz badań kości
  od pięciu lat nie robiłam .

lekarka

Trufle Daniela (w wątku) dobra opcja do spróbowania!