Aktualności:

2. Należy jeść wtedy, gdy się chce jeść i zjadać tyle, by nie czuć potrzeby dalszego jedzenia.

Menu główne

Ajerkoniak, Advocaat, Adwokat,

Zaczęty przez Daniel, 2008-07-04, 10:57:31

Poprzedni wątek - Następny wątek

maf

Cytat: Krystyna77 w 2008-07-22, 19:24:05
Witam serdecznie, co do ajerkoniaku to mam taki przepis dla tych, co mogą jeść pr.mleczne.Ajerkoniak ten po wykonaniu schładza się w zamrażalniku i można go potem jeść łyżeczką jak masełko.

Składniki: 100 ml spirytusu
                 5 żółtek
                 3 łyżeczki cukru pudru
                 5 g cukier waniliowy
              250 ml śmietany 30%
Można wykonać go sposobem Teresy Stachurskiej.Ja nie ubijam żółtek na parze ani w wysokiej temperaturze tylko wszystkie składniki mieszam w shakerze, a następnie schładzam.Jest pyszny jak ma się czasem na takie coś ochotę ale uwaga: po jednej łyżeczce już kręci się w głowie :D Pozdrawiam.
Witam
ostatnio "odkurzylem" moje nagrania video. Mam m.inn. wyklad prof. Trziszki.
Podal przepis na ajerkoniak. /wlasciwie przepis "skad wziasc najlepiejj przyswajalne wapno".
Otorz najlepsze wapno jest podobno w skorupkach jaj.
Przepis /bez proporcji, trzeba wykombinowac/
Jaja w skorupkach zalac sokiem z cytryny, gdy skorupki sie rozpuszcza, dodac pozostale skladniki do ajerkoniaku/mowil o miodzie/, spirytus itd. i zmiksowac. Wydaje mi sie, ze mozna dodac te skladniki co podala Krystyna. W tym przepisie chodzi o latwo przyswajalne wapno.
Pozdrawiam
maf

Gwidon


halo !  zna  ktos  jeszcze  jakis  przepis  na   optymalny w  miare  ajerkoniak  albo   kakalowke ?